Afbeelding
Ingezonden

Nieuwe afval inzamelen van Avalex is het oude afval inzamelen

Actueel 3.674 keer gelezen

Ik erger mij al zeer lang aan de promotie en de invoer van het zogenoemde “nieuwe afval inzamelen” van Avalex, gesteund door ons gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp. 

Zal ik hierover nog wel mijn mening geven, want heeft het enige zin? Ik word moedeloos van onze gemeenteraad en ons gemeentebestuur dat met oogkleppen op, in zichzelf gekeerd en vastgeklampt aan het pluche, zonder enige poging om de wil van de dorpsbewoners te peilen, steeds weer onzinnige besluiten neemt.

Met veel bombarie is men gestart met het gescheiden inzamelen van afval (bron-scheiding) en plaatsen van containers voor restafval. Dit terwijl reeds in 2019 en eerder diverse berichten in de media verschenen dat meerder gemeenten besloten hadden om over te gaan van bron-scheiding naar na-scheiding (o.a. Rotterdam en Leiden). 

In november 2019 heb ik een van de grotere partijen waar ik toen nog enig vertrouwen in had (Gemeentebelangen), gewezen op deze trend en hen verwezen naar een documentaire van de EO, linkje! Helaas ook van Gemeentebelangen nooit meer wat gehoord of gezien over dit onderwerp!

Op het NOS journaal van zaterdag 12 december jl. was er ook aandacht voor dit onderwerp, waarbij bekend werd gemaakt dat ook Amsterdam en Utrecht weer terug keren naar na-scheiding. De trend is dat afvalverwerkers steeds betere afvalscheidingsmachines ontwikkelen en inzetten en dat daardoor de afval(na-)scheiding veel beter wordt uitgevoerd en bovendien ook veel goedkoper! Deze trend wordt ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken.

Dat Avalex niet uitblinkt in haar bedrijfsvoering en visie is bekend, maar ik vind het betreurenswaardig dat ons gemeentebestuur de adviezen van Avalex blindelings volgt en haar burgers opzadelt met onnodig hoge kosten, onooglijke verzameling van afvalbakken voor de voorgevels van huizen met beperkte ruimte en de afvalophoping en andere overlast rondom de ondergrondse containers. 

Daar bovenop nog extra milieu vervuiling door twee keer zoveel inzamelritten!

Ik hoop van harte dat er na de volgende verkiezingen een meer pragmatisch gemeentebestuur komt en de moed zal hebben om dit onzinnige “nieuwe inzamelen” snel terug te draaien.

Joop Kuijken uit Pijnacker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant