Afbeelding

Week van de Mantelzorg gaat door, maar anders

Actueel 439 keer gelezen

Deze week is het de Week van de Mantelzorg. Normaal gesproken is de Week van de Mantelzorg een week vol gratis activiteiten om andere mantelzorgers te ontmoeten en te genieten van leuke activiteiten en uitjes. Omdat activiteiten vanwege corona afgelast moesten worden, is gezocht naar alternatieven. Mantelzorgers die zich hadden aangemeld, gaan nu thuis genieten van een lekkere High Tea, een Healthy Happy Hour en er wordt veel online informatie verstrekt. 

Zorg je voor een chronisch zieke partner, voor een kind met een beperking, een hulpbehoevende ouder, buurvrouw, vriend of vriendin? Dan ben je mantelzorger. Mensen die onbetaald en langdurig voor een ander zorgen worden mantelzorger genoemd. Is mantelzorg verlenen voor jou vanzelfsprekend en vind je het mooi om te doen? Dat is fijn. Het kan zin geven aan je leven en het verrijken. Vind je het (mantel)zorgen zwaar en heb je het gevoel dat je er alleen voor staat? Dan is het belangrijk dat je hierover met iemand kan praten om je zorg te delen. Mantelzorgconsulenten Josita Woesthuis & Nienke Oldenhuis helpen je graag jouw balans te zoeken als mantelzorger. Voor alle vragen over mantelzorg kun je bij hen terecht.

Jonge mantelzorger
Steeds vaker komt het voor dat ook jongeren mantelzorger zijn. 1 op de 4 jongeren maakt het ook thuis mee of kent iemand die langdurig ziek is in hun nabije omgeving. Het kan een lichamelijke of psychische ziekte, een beperking of een verslaving zijn. Van een vader of moeder, een broer of zus of een ander familielid, zoals opa of oma. Jonge mantelzorgers helpen dan met huishoudelijke taken, geven emotionele steun of voeren verzorgende taken uit. Jongeren die een ziek gezinslid verzorgen, ondervinden meer emotionele problemen dan jongeren die dit niet doen. Op latere leeftijd kan dit nog meer gevolgen hebben. ‘Het is daarom van belang dat je op tijd hulp zoekt als dit voor jou ook geldt. Je kunt mij altijd een berichtje sturen’, zo vertelt Elise Roskam. Zij is jongerenwerker bij Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland en werkt met jonge mantelzorgers.

Inschrijven als mantelzorger

De mantelzorgconsulenten hebben meer te bieden dan een luisterend oor. Zij organiseren mantelzorgbijeenkomsten zodat mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen delen of kennis kunnen opdoen. Zo werden in de zomerperiode mantelzorgwandelingen en een lezing over Niet Aangeboren Hersenletsel georganiseerd. Meld je aan als mantelzorger en ontvang de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van mantelzorg en ontvang je automatisch de uitnodiging voor de jaarlijkse Week van de Mantelzorg. Want iedereen was, is of wordt een keer mantelzorger.

Informatie

Meer informatie is te vinden op www.swop.nl/mantelzorg. Wil je liever iemand spreken of mailen, neem dan contact op met mantelzorgconsulenten Josita Woesthuis & Nienke Oldenhuis via: mantelzorg@swop.nl of bel naar 015-3 699 699. Voor vragen over jonge mantelzorgers is jongerenwerker Elise Roskam te bereiken via: eliseroskam@stjjmh.nl of bel/app naar 06 48 02 05 15.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant