De zwartwordende wasplaat is een fraaie paddenstoel. (foto: Saskia Gravesteyn)
De zwartwordende wasplaat is een fraaie paddenstoel. (foto: Saskia Gravesteyn)

Zwartwordende wasplaat

Actueel 1.328 keer gelezen

Enkele weken geleden stonden er in de Telstar twee foto’s van paddenstoelen. De ene foto toonde een forse reuzenbovist in de Groenzoom, op de andere foto was een kleine helderoranje paddenstoel te zien.

Het oranje paddenstoeltje is gefotografeerd door Saskia Gravesteyn. Ze stuurde de foto naar de redactie met daarbij de tekst: “Goeiemorgen. Op 18 oktober ontdekte ik in ‘t Balijbos de zwartwordende wasplaat, een paddenstoel die ik hier nog nooit gezien had in Pijnacker-Nootdorp. Wat een mooie is dit!” Zowel de fraaie foto als de tekst trekken mijn aandacht. Deze paddenstoel heb ik ook nog nooit bewust gezien in de gemeente en de naam komt mij helemaal niet bekend voor. Ik neem contact op met Saskia en we maken een afspraak om samen te gaan kijken naar haar leuke vondst.

Een dag voordat we elkaar zullen ontmoeten stuurt Saskia een foto van een geplette zwartwordende wasplaat. De steel ligt naast de hoed, die volledig in tweeën is gespleten. Saskia was gaan kijken hoe de twee wasplaten erbij stonden die ze een week eerder gevonden had. Toen bleek dat er eentje was verdwenen en de andere was kapot. Echt zonde! Veel zwammen sneuvelen door betreding, maaien en plukken in deze drukbevolkte regio. Ondanks deze tegenslag treffen we elkaar de volgende dag bij restaurant ‘De Brede Hoek’ aan de Nieuwkoopseweg, vlakbij de vindplaats van de paddenstoeltjes. We lopen naar de plek waar de schamele resten liggen.

De zwartwordende wasplaat dankt zijn naam aan het verschijnsel dat hoed en steel zwart verkleuren na beschadiging of bij veroudering. Dat kunnen we nu mooi gaan bekijken. Saskia heeft de onopvallende onderdelen al snel gevonden en jawel, ze beginnen duidelijk zwart te kleuren. Ze vertelt dat ze de wasplaten zag staan toen ze erlangs fietste. Ze herkende de paddenstoelen meteen, omdat ze deze soort al eens eerder had gefotografeerd in IJmuiden. Sinds drie jaar fotografeert ze met veel plezier paddenstoelen en ze is dol op deze sierlijke, kleurige wasplaten. “Ik was helemaal euforisch toen ik ze zag staan,” aldus Saskia. Op de foto is de hoed van de wasplaat spits kegelvormig. In de paddenstoelengids staat dat de hoed vlakker wordt bij het verouderen en de rand kan gaan golven. Bij ongeschonden exemplaren verandert de kleur langzaam naar zwart. Zwartwordende wasplaten zijn vrij algemeen in Nederland. Ze kunnen worden aangetroffen in de kleuren geel, oranje en rood. De hoed is enigszins vochtig en vaak ingesneden aan de rand. Onder de hoed zijn de grove wasachtige plaatjes zichtbaar.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant