Het doel is om de gezondheidszorg in het Afrikaanse land Malawi op een hoger plan te brengen.
Het doel is om de gezondheidszorg in het Afrikaanse land Malawi op een hoger plan te brengen.

Jonge Nootdorpers werken aan kraamziekenhuis in Malawi

Actueel 872 keer gelezen

De Nootdorpse Mariska de Bruijn en Carla van der Aa vertrokken in 2014 naar het Pio Health Center, gebouwd door Capuchin Mission en gelegen in Lusangazi, Noord-Malawi, Afrika. Een bewuste keuze, gezien Mariska haar achtergrond in de diëtetiek en Carla in de verpleegkunde. Aldaar kwamen zij in aanraking met tekorten aan medicatie, lange wachtrijen en slechte omstandigheden.

Gedurende de reis werd Mariska ernstig ziek. Zij kon naar een ziekenhuis in Kenia worden gevlogen en werd beter, maar een gemiddelde Malawiaan had deze kans nooit gehad. Het verhaal werd de motivatie voor de twee jonge Nootdorpers om Stichting Live Life Foundation op te zetten. Om zoveel mogelijk mensen in Malawi een kans op leven te kunnen geven. Anno 2020 bestaat de stichting uit zeven enthousiaste bestuursleden, die zich inzetten voor de inwoners van Lusangazi.

Mariska de Bruijn heeft de taak van voorzitter op zich genomen. Karin Nooyens is werkzaam als credit controller en ondersteunt de stichting als penningmeester. Kinderfysiotherapeute Daniëlle Hoefsloot is actief als secretaris en de stichting heeft daarnaast vier algemeen bestuursleden. Madelon van Tilburg, werkzaam als verpleegkundige bij Buurtzorg, Amber Groos, verloskundige, Carla van der Aa, verpleegkundige, en Lisa Schilpeloord, werkzaam als verpleegkundige op het Centrum Seksuele Gezondheid. Live Life foundation heeft als missie om onvoorwaardelijke steun te bieden ten behoeve van een verbetering van de gezondheidszorg en hygiëne voor de inwoners van Malawi. Ruim 65 procent van de bevolking in Malawi leeft onder de armoedegrens en de gemiddelde levensverwachting is slechts 63 jaar. Het noorden van Malawi beschikt over diverse privéklinieken en een groot overheidsziekenhuis.

Helaas zijn de privéklinieken en het vervoer voor veel mensen te duur. Het overheidsziekenhuis beschikt daarnaast over te weinig doctoren en medicijnen, wat resulteert in onvoorstelbaar lange wachtrijen. Aanleiding genoeg voor het bouwen van de kliniek in Lusangazi. De visie van Stichting Live Life Foundation is dat ieder mens het recht heeft zijn leven ten volle te leven, ook als je opgroeit in armoede. Dit doen zij door het Pio Health Centre uit te breiden met meer faciliteiten en kennis. Uiteindelijk zal de kliniek uitgroeien tot een volwaardig ziekenhuis, waar tevens operaties kunnen plaatsvinden.

In de afgelopen jaren hebben veel ontwikkelingen plaatsgevonden. Zo is er in samenwerking met Capuchin Mission (tevens hun samenwerkingspartner in de kliniek) een ambulance aangekocht, waarmee patiënten vervoerd kunnen worden en is er een arts aanwezig, waardoor de kwaliteit van zorg is gestegen. Er is op dit moment voldoende medicatie op voorraad en er wordt medicatie verschaft aan patiënten die het niet kunnen betalen. Ook is er een centrum gebouwd waar individuele zorg gegeven wordt. Dit centrum is gericht op psychische hulp, voedingsproblemen en fysieke problemen. Tijdens groepsbijeenkomsten voor vrouwen wordt tevens preventieve voorlichting gegeven. Door het introduceren van een mobiele kliniek, kan er tot slot ook medische hulp en voorlichting worden geboden aan omliggende dorpen. Door de verbeteringen is het mogelijk om meer patiënten te behandelen en steeds meer mensen weten de kliniek inmiddels te bereiken. Vooral op het gebied van geboortezorg is echter nog veel verbetering nodig. In Malawi sterven 634 moeders op 100.000 bevallingen. Dit is in Nederland 7 op 100.000 bevallingen. Een schrijnend verschil.

Om die reden heeft de stichting besloten om zich te focussen op de geboortezorg in en rond het Pio Health Centre. Aanvankelijk begon het met plannen voor een kraamkliniek, maar met de tijd werd het project groter en heeft het de naam ‘kraamziekenhuis' gekregen. In het ziekenhuis zullen vier verloskamers, vier observatiekamers, twintig reguliere bedden, vier high care bedden en twee couveuseplekken zijn. Het zal tevens beschikken over twee operatiekamers, consultatieruimten, een apotheek en een laboratorium. Het kraamziekenhuis zal de mogelijkheid bieden om vrouwen te begeleiden in de periode voor, tijdens en na de geboorte. Door risicoselectie en het opvolgen van de zwangeren, zal het sterftecijfer van zowel moeder als kind sterk worden verlaagd. Gezien de omvang van het project zal Stichting Live Life Foundation de komende tijd hun sponsorgeld en collectegeld voornamelijk aan dit project besteden. Hartelijk dank voor uw interesse in Stichting Live Life Foundation.

Internet
Meer weten? Kijk op www.livelifemalawi.nl of volg hen via facebook/Instagram/LinkedIn. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via info@livelifemalawi.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant