De bedoeling is dat er niet veel restafval resteert. Dat ideaal is in Klapwijk nog geen realiteit geworden.
De bedoeling is dat er niet veel restafval resteert. Dat ideaal is in Klapwijk nog geen realiteit geworden.

Afval blijkt voor Mark van Driel een frustrerende bedoening

Actueel 4.574 keer gelezen

Klapwijker Mark van Driel wil graag een keer zijn verhaal doen. Zijn ‘beklag’ zou je ook kunnen zeggen. De 44-jarige vader van vier kinderen – een twintiger die op zichzelf woont en drie tieners die nog thuis vertoeven - is een betrokken burger. Hij woont met partner Miranda aan het Corry Besselingplantsoen. Vlak voor zijn deur bevindt zich het meest gebruikte speelterrein van Klapwijk en een verzamelcontainer voor restafval. Mark praat over van alles, maar de intentie van ons bezoek was/is afval en dan met name die verzamelcontainer.

Die container is onderdeel van Het Nieuwe Inzamelen dat in Delfgauw/Emerald en Klapwijk als eerste is ingevoerd en dat de gemeente nu in heel Pijnacker-Nootdorp versneld wil doorvoeren. Samengevat houdt het in: pal bij je huis heb je als burger containers voor GFT, PMD en eventueel papier en om het resterende afval kwijt te raken moet je een stukje lopen. De bedoeling is: het afval zo veel mogelijk scheiden aan de bron zodat er maar weinig restafval overblijft.
De nieuwe methode heeft wel wat verbetering gebracht. De hoeveelheid restafval is minder groot geworden, maar het is nog steeds 200 kilo per huishouden per jaar terwijl 100 kilo het doel is dat minimaal gehaald moet worden.

Nauwelijks restafval?
Het verhaal van de gemeente en inzamelaar Avalex is dat je bij optimaal scheiden nauwelijks restafval overhoudt. Mark en Miranda van Driel zien iedere dag of iedere week met eigen ogen dat het einddoel ‘nauwelijks restafval’ nog ver weg is. De verzamelcontainer wordt iedere dinsdag geleegd maar heel vaak blijkt de container al ver voor die tijd vol te zijn. En wat doen veel mensen dan: ze hebben een stukje gelopen met hun grijze zak en willen hem toch echt kwijt.

Mee terug naar huis willen ze niet en vierhonderd meter lopen naar de volgende container ook niet en dus zetten ze hem naast de container. De volgende, de daarna volgende en de nummer drie (of vier) doet hetzelfde en zo staan er binnen no time twintig zakken naast de verzamelcontainer. Vogels en knagers maken de zakken open – als ze al goed dicht zitten – en in no time ligt het hele Corry Besselingplantsoen vol zwerfafval.

Slecht bereikbaar
Veel mensen ergeren zich en Mark en Miranda van Driel zeker ook. Mark werkt ’s nachts als bloemen/plantenchauffeur en heeft overdag tijd om Avalex en de gemeente te bellen. Met een van de BOA’s heeft hij intussen direct mailcontact. Zijn punt is dat vooral Avalex heel slecht te bereiken is en dat de gemeente niet doorpakt. De BOA’s bekeuren niet of nauwelijks en doen ook geen onderzoek.

“Ik heb in Zoetermeer gewoond en daar werd een overtreder meteen heel stevig beboet. De BOA’s zouden zakken kunnen openmaken om zo de naam en het adres van de bijplaatser te achterhalen. Dat doen ze niet en dus gaat het bijplaatsen gewoon door. Als een container vol zit en er staan heel vaak grijze zakken bij, wil Avalex wel eerder de container legen maar dat duurt doorgaans een of twee dagen en intussen waait het afval door de wijk heen.”

Volgens Mark gebeurt het ook dat mensen grijze zakken bijplaatsen, omdat ze denken dat de container vol is. Of omdat ze geen zin hebben om hem te openen. Dus dan is er nog ruimte genoeg in de container maar staan er toch tig zakken bij.

Pasje
Hij heeft ook ontdekt dat ‘zijn’ container vrij te openen is en dat de verzamelcontainers in Keijzershof alleen met een pasje te openen zijn. Dus wat in elk geval moet gebeuren is: een ‘slot’ op de container zodat mensen een pasje nodig hebben. Een vulgraadmeter die Avalex een seintje geeft zodra de container voor tachtig procent vol zit, is ook een idee.

Mark wijst er ook op dat heel veel mensen bij verbouwingen de container gebruiken voor ‘gratis afvoer van materiaal’. Ook heel veel zzp-ers maken gebruik van de container voor het afvoeren van hun bedrijfsafval. Allemaal zaken waar de gemeente en Avalex iets aan zouden kunnen doen. “Ze laten het allemaal maar gebeuren. Het is echt pappen en nathouden allemaal.”

De betrokken Klapwijker stelt vast dat de motivatie en de wil om te scheiden bij veel mensen minimaal is. “Ik vraag me echt af wat Het Nieuwe Inzamelen teweeg gaat brengen. De opbrengsten van de gescheiden fracties zoals plastic en papier lopen terug. De kosten van het inzamelen worden tientallen procenten hoger en intussen blijven we heel veel restafval verbranden tegen heel hoge kosten. Met als gevolg: weinig milieuwinst en alsmaar stijgende tarieven terwijl de belofte was dat de tarieven omlaag zouden gaan.”

Nascheiden
“Volgens mij kunnen we het beter eenvoudig houden: een groene container voor het GFT en een grijze container voor het andere afval, waarbij we papier en glas apart kunnen houden. En dan inzetten op nascheiden waar steeds betere machines voor zijn. En op het milieuverantwoord verbranden van het restafval. Rookgassen afvangen en de warmte hergebruiken. Ik zie namelijk echt niet gebeuren dat de meerderheid van de mensen echt goed gaat scheiden. Wij doen hier thuis heus ons best, maar in de zomer gaan vleesbakjes en andere plasticdingen met etensresten, zoals soepzakken, naar het restafval en niet in de PMD-container omdat anders de maden er uit komen lopen. Ik schat in dat in deze wijk hooguit twintig procent van de mensen echt goed scheidt”, aldus Mark.

Samenvattend
Samenvattend zegt Mark van Driel: motiveren is heel moeilijk, afdwingen lukt niet zonder sancties. De BOA’s moeten steviger optreden tegen asociaal gedrag van burgers Avalex zou meer maatwerk moeten leveren en de technische mogelijkheden beter moeten benutten door vulgraadmeters te plaatsen.

Het Nieuwe Inzamelen dat de gemeente nu overal gaat invoeren, ziet hij niet als de goede oplossing. Mark zegt: hou het simpel, gebruik twee containers, een groene voor het GFT en een grijze voor de rest en mik op nascheiden en milieuverantwoord verbranden, dus met goede rookgasreinigers en hergebruik van warmte!

114 boetes
We hebben de gemeente gevraagd hoe vaak de boa’s nu boetes hebben uitgedeeld voor afvalovertredingen, zoals niet goed scheiden, het bijplaatsen van zakken bij verzamelcontainers, enzovoort. Tussen 1 januari en 9 september van dit jaar zijn er 114 boetes opgelegd en 28 waarschuwingsbrieven verstuurd. De boete per overtreding bedraagt volgens de burgemeester honderd euro. De meeste boetes zijn in Nootdorp uitgedeeld: 81. In Pijnacker dertig en in het keurige Delfgauw drie. De waarschuwingsbrieven zijn bijna allemaal naar Nootdorpers gegaan, namelijk 25 en drie naar Pijnacker.

Ook in Pijnacker-Noord is de discipline niet bij iedereen even groot.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant