Afbeelding

Willy van Etten fluitend met pensioen

Actueel 2.799 keer gelezen

De ‘oermoeder’ van kinderdagverblijf Jip & Janneke, Willy van Etten-Post, is met pensioen. Donderdag 27 augustus was haar laatste werkdag. Niet bij Jip & Janneke maar bij De Lange Keizer. Dat is alweer zes jaar de naam van het kinderdagverblijf dat heel lang gevestigd was op het terrein van Ipse Craeyenburch in Nootdorp. Sinds een jaar is het te vinden aan de Nieuwkoopseweg, naast uitspanning De Brede Hoek.

Op de voordeur staat: hou het afscheid kort. Dit zinnetje is onderdeel van de corona-aanwijzingen. Het gold niet voor het afscheid van Willy. Zij nam er alle tijd voor en anders haar collega’s, de ouders en de kinderen wel. De op 17 mei 66 geworden Nootdorpse werd overladen met cadeaus. Er kwam een muziekclubje langs, er werden poffertjes gegeten en aan het eind van de dag was er een gezamenlijke maaltijd met de medewerkers.

Willy is niet bang dat ze zich gaat vervelen: ze heeft man Sjaak, twee kinderen Arie-Pieter en Jorieke, twee kleinkinderen plus een moeder en een schoonmoeder van in de negentig. En ze heeft een tijdrovende hobby: toertochten fietsen met vriendinnen. Als eerste deze week een Rondje Zuiderzee. Bovendien kreeg ze vorige week boeken met titels als: ‘1000 ideeën voor activiteiten in Nederland’ en ‘Lang leve het lanterfanten’. Dus verveling is wel het laatste dat haar zal overkomen. 

“Ik ga me zeker vermaken met van alles en nog wat, maar het geeft wel een dubbel gevoel om afscheid te nemen van werk dat je altijd met zo veel plezier hebt gedaan. Vooral de contacten met de kinderen, de ouders en natuurlijk de collega’s ga ik zeker missen”, aldus Willy die sinds de overstap naar de Nieuwkoopseweg al geen locatieleider meer was. Ze werkte de laatste jaren nog twee dagen per week en blijft nog oproepbaar als invalkracht. Als meisje van nog geen twintig ging Willy begin jaren zeventig de opleiding Z-verpleegkundige doen. Z stond voor zwakzinnigenzorg. Met het diploma ging ze werken bij het toen net begonnen internaat Craeyenburch in Nootdorp. Vanuit Craeyenburch ging ze later in Naaldwijk aan de slag als locatiemanager van een kinderopvangorganisatie voor kinderen met een beperking. Ook heeft ze nog een tijdje in Purmerend gewerkt om een organisatie voor kinderopvang voor kinderen met een beperking te helpen opzetten.

Op een zeker moment begon Craeyenburch op eigen terrein onder de naam Jip & Janneke met kinderopvang voor de eigen medewerkers. Jip & Janneke heeft heel lang gefunctioneerd met vier groepen kinderen van nul tot vier. Zes jaar geleden nam De Lange Keizer het over en een paar jaar geleden gaf Ipse aan dat men het gebouw voor andere eigen bestemmingen nodig had. Een zoektocht leidde toen tot een nieuwe locatie aan de Nieuwkoopseweg.

De nieuwe locatie was wennen – zeker ook wat betreft de akoestiek – maar zo tussen de weilanden hebben Willy en haar collega’s hun draai gevonden. Een moeilijk punt vond Willy wel de inkrimping van vier naar twee groepen, zodat niet het hele (hechte) team in dienst kon blijven. “Dat was wel lastig. Eigenlijk wilde niemand weg. Zelf wilde ik de keuze niet maken. Uiteindelijk heeft de directie van De Lange Keizer de knoop doorgehakt.”

Even los van deze ‘vervelende periode’ heeft Willy altijd fluitend en vriendelijk glimlachend haar werk gedaan. Het ging eigenlijk allemaal spelenderwijs. Ze is een heel coöperatieve leidinggevende en alles behalve een ‘bazin die het allemaal zelf wil bepalen’.

Willy heeft altijd de collega’s bij alles betrokken vanuit het idee dat je de mensen mee moet krijgen en dat je als leidinggevende het niet allemaal zelf hoeft te bedenken. “Het is de kunst om met elkaar tot de beste oplossingen te komen en ieders kwaliteiten te benutten. Je moet iedereen laten meedenken en dan wordt het vanzelf een gezamenlijk product.” Willy klopt ook even af dat er nooit ongelukken zijn gebeurd met kinderen. Het is altijd goed en soepel gegaan. Het is ook mooi om te zien hoe naturel ze met kinderen omgaat. Probleempjes krijgen geen kans om een probleem te worden. “Wat de omgang met kinderen betreft, kun je veel leren, maar het is wel handig als je al een beetje in je hebt…” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant