Afbeelding

Botulisme teistert sloten Pijnacker-Nootdorp

Actueel 2.226 keer gelezen

Door het warme weer van de afgelopen weken worden veel watervogels slachtoffer van de ernstige ziekte botulisme. De Dierenambulance Den Haag e.o. is druk met het ophalen van de zieke en verzwakte vogels. In de omgeving Pijnacker-Nootdorp gaat het vooral om zwanen. Wat is botulisme precies? Hoe herken je het? En wat is er tegen te doen?

Botulisme is een ziekte die ontstaat door het gif van de bacterie clostriudium botulinum, type C. De bacterie produceert het meeste gif in zuurstofarm, ondiep en stilstaand water met temperaturen van 15˚C tot 35˚C. De infectie met botulisme gebeurt door het opnemen van weefseldeeltjes van dode dieren of van maden, afkomstig uit dode, besmette dieren.

Hoe herken je botulisme?
De meest herkenbare symptomen bij watervogels zijn spierverlammingen. Vogels reageren bijna niet meer op de omgeving en kunnen de nek en vleugels niet meer rechtop houden of goed bewegen. Met als gevolg dat de vogels verdrinken of de ademhalingsspieren niet kunnen gebruiken en hierdoor stikken.

Locaties met botulisme
In Pijnacker zijn er twee locaties waar de dierenambulance al meerdere keren zwanen heeft opgehaald deze week. De rustige omgeving met veel weilanden en kleine sloten bij de Monnikenweg is een favoriete spot voor zwanen. Hier zijn woensdagavond drie zwanen (twee volwassenen en een jong) opgehaald met ernstige botulismeverschijnselen. Alle drie zijn vervoerd naar Vogelopvang de Wulp voor directe zorg. Inmiddels is bekend dat het jonge zwaantje de verlamming helaas niet overleefd heeft. De ouders zijn nog herstellende.

Donderdag is op dezelfde locatie een moederzwaan met zes jongen uit het water gevangen met lichte verschijnselen. Een van de jongen is naar Wildopvang Delft gegaan voor herstel en de andere konden gelukkig direct uitgezet worden in schoon water in de Groenzoom tussen Pijnacker en Berkel en Rodenrijs. Zodra het verzwakte jong is aangesterkt zullen deze herenigd worden.

Ook aan de Duikersloot is een zwaan opgehaald met botulismeverschijnselen. Deze is inmiddels veilig aangekomen bij Wildopvang Delft.

Hoe voorkom je verspreiding van botulisme?

- Meld overleden dieren bij de gemeente zodat deze opgeruimd kunnen worden.
- Bij een levende vogel die u verdenkt van botulisme, belt u de dierenambulance in uw regio. Of breng deze zelf naar de dichtstbijzijnde opvang.
- Haal de vogel alvast uit het water om verdrinking te voorkomen. Was hierna direct goed uw handen.
- Geef de vogel zelf geen voedsel of water, want de spieren in de hals kunnen dit niet verwerken.

Heeft u vragen over zwanen in uw omgeving, dan kunt u altijd contact opnemen met de Dierenambulance Den Haag e.o. via 070 – 328 28 28 of een van de omliggende vogelopvangen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant