Afbeelding

Kleijweg: kwijtschelding belasting AOW'er moet op politieke agenda

Actueel 2.713 keer gelezen

Gerard Kleijweg (76) heeft naar eigen zeggen al drie wethouders 'versleten' op het onderwerp kwijtschelding en normbedragen gemeentelijke belastingen. "Hans de Jong, Peter van Haagen en Francine van der Jagt. Daarna ben ik er maar mee opgehouden", vertelt hij. Toch toog hij vorige week nog één keer naar het gemeentekantoor om zijn verhaal te doen. Ditmaal bij wethouder Peter Hennevanger. De Telstar/Eendracht ging met hem mee.

Wat is er aan de hand? Gerard (voormalig uitbater van de Gouden Star, tegenwoordig runt oudste dochter Kim Grandcafé 1837, red.) helpt al jaren ouderen in Pijnacker-Nootdorp met het invullen van zogenoemde kwijtscheldingsformulieren. Heeft iemand een laag inkomen of geen vermogen? Dan kunnen inwoners kwijtschelding krijgen van gemeentelijke belastingen. Ze hoeven de belastingen dan niet te betalen, of maar voor een deel.

Een heldere zaak zou je denken, maar dat ligt allemaal heel anders, stelt Gerard. "Pijnacker-Nootdorp hanteert namelijk een ander normbedrag dan omliggende gemeenten. Hierdoor vallen veel mensen buiten de boot. Het normbedrag van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt in andere gemeenten wél gehanteerd. Waarom in een rijke gemeente als Pijnacker-Nootdorp niet?", zo vraagt hij zich aan tafel bij de wethouder hardop af.

Het is meteen het eerste discussiepunt met wethouder Hennevanger, die stelt dat het normbedrag van de VNG absoluut geen aanbeveling, richtlijn of advies is. "De normbedragen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp wijken daarnaast niet af. Zoals is vastgelegd in de Nota Lokale heffingen is het normbedrag bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp honderd procent van de bijstandsnorm", aldus Hennevanger.

Gerard heeft een andere interpretatie van de wet- en regelgeving en is van mening dat er, voor de specifieke groep waar hij voor in de bres springt, wel een uitzondering gemaakt kan worden. Hij doelt op mensen met een kleine AOW. "Omdat het normbedrag in Pijnacker-Nootdorp is vastgesteld op de bijstandsnorm, vallen veel mensen met een AOW'tje buiten de regeling voor (gedeeltelijke) kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Het is een groot probleem, vooral omdat deze mensen uit schaamte niet aan de bel durven te trekken. Zo wordt de omvang ook niet duidelijk. We hebben het over veelal hoogbejaarde, alleenstaande vrouwen van soms wel dik in de tachtig in een huurhuisje. Ze worden door de huidige normering van de gemeente Pijnacker-Nootdorp gewoon de armoede ingeduwd", zegt Kleijweg.

De afgelopen jaren heeft Gerard de kwestie regelmatig, maar tevergeefs op de politieke agenda proberen te krijgen. "Wethouders De Jong, Van Haagen en Van der Jagt hebben allemaal naar het verhaal geluisterd, maar er vervolgens niks mee gedaan. Daarna ben ik raadsleden gaan aanschrijven. Ik vond een luisterend oor bij Bartjan Kerklaan van GemeenteBelangen. Hij was serieus aan de slag met dit onderwerp, maar hij is helaas in 2018 overleden. Sindsdien ligt het stil. De hamvraag is eigenlijk: is de gemeenteraad wel goed op de hoogte welke uitzondering er gemaakt kan worden voor AOW'ers? Is de raad wel volledig en goed geïnformeerd over de uitzonderingen die mogelijk zijn? En waarom hanteren andere gemeenten wel de normbedragen die in kaart zijn gebracht door de VNG? Hoe zit dat?" Kleijweg wil het desgewenst graag persoonlijk uitleggen aan de raadsfracties. "Ik vind het schandalig dat minderbedeelde ouderen in Pijnacker-Nootdorp zo worden uitgeknepen. Die paar honderd euro die ze overhouden op jaarbasis wordt ze afgepakt."

Wethouder Peter Hennevanger heeft vorige week in een lang en open gesprek met Gerard Kleijweg duidelijk gemaakt dat de vaststelling van dit soort bedragen en normeringen een bevoegdheid is van de gemeenteraad. Het is nu eenmaal een democratisch besluit. Kleijweg: “Dat snap ik, maar zijn ze wel goed op de hoogte van alles? Wat voor drama’s zich achter de voordeur afspelen bij oude mensen die dit land hebben opgebouwd? En dat er wel degelijk een mogelijkheid wordt geboden om een uitzondering te maken voor mensen met een kleine AOW.”

Oproep aan gemeenteraad
Hij wil dat het normbedrag per direct ter discussie wordt gesteld in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp, het college van B&W in kaart gaat brengen wat op dit moment de gevolgen zijn voor ouderen die niet in aanmerking komen voor een kwijtschelding en dat er bovenal een debat wordt gevoerd. "Mocht dat negatief uitpakken, is het ook prima, maar dan hebben we het er eindelijk een keer stevig over gehad", aldus Kleijweg, die het waardeert dat hij op de koffie mocht komen bij de wethouder. “Maar we zijn weer geen fluit verder”, moppert hij in de lift van het gemeentekantoor.

Raadsleden, inwoners of anderszins geïnteresseerden in dit onderwerp, kunnen via onze redactie in contact komen met Gerard. Mail redactie@telstar-uitgeverij.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant