Afbeelding

Vestia verkoopt vastgoed Pijnacker-Nootdorp aan woningcorporatie Staedion

Actueel 3.485 keer gelezen

PIjnacker-Nootdorp - Op 3 juli ondertekenden Vestia en Staedion het koopcontract voor al het vastgoed van Vestia in Pijnacker-Nootdorp. Het gaat om ruim 1.340 verhuureenheden, waaronder ruim 1.070 zelfstandige woningen en bedrijfs- en zorgvastgoed. De overeenkomst is gesloten onder voorbehoud van goedkeuring van de externe toezichthouders. 

De verkoop draagt bij aan het op peil houden van het aantal sociale huurwoningen in Pijnacker-Nootdorp. Voor Vestia maakt de verkoop het mogelijk leningen af te lossen en zich te concentreren op haar kerngemeenten. De overdracht van het vastgoed vindt naar verwachting plaats per november 2020.

Arjan Schakenbos, voorzitter van de raad van bestuur van Vestia, over de overeenkomst: “Wij zien in Staedion een betrokken woningcorporatie met veel ervaring in Haaglanden, die zich inzet voor haar huurders en woningen. Dankzij de verkoop komt er perspectief voor de volkshuisvestelijke opgave in Pijnacker-Nootdorp, kunnen wij leningen aflossen en ons nog meer richten op onze kerngemeenten Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer.”

Onderdeel grotere verkoop
Om dezelfde redenen wil Vestia haar vastgoed in Barendrecht, Bergeijk, Brielle, Westland en Zuidplas ook verkopen aan lokaal actieve woningcorporaties. De koopovereenkomsten wil Vestia afsluiten tussen nu en medio 2021. In totaal verkoopt Vestia ruim 10.000 woningen. De verkopen zijn onderdeel van de structurele oplossingen waar Vestia de komende jaren, samen met haar stakeholders, aan werkt. Met als doel in de toekomst weer de volkshuisvester te zijn die de huurders en gemeenten nodig hebben.

Behoud sociale huurwoningen
Willem Krzeszewski, bestuursvoorzitter van Staedion: “Binnen het vastgoed zitten 662 sociale huurwoningen. We behouden deze de komende jaren voor de sociale sector. De aankoop sluit hiermee aan op onze ambities om zoveel mogelijk bij te dragen aan de beschikbaarheid van betaalbare woningen  in de Haagse regio.” Om deze reden kunnen commerciële partijen en individuele huurders de woningen niet kopen. De huidige huurders kunnen blijven wonen en behouden hun huurovereenkomst.

Overname van leningen en personeel
Staedion neemt naast het vastgoed een deel van Vestia’s leningen over voor de waarde van het vastgoed. Dit verbetert de balanspositie van Vestia. Ook gaan een aantal medewerkers mee naar Staedion.

Vervolgproces
De koopovereenkomst is getekend. Nu volgt het traject van goedkeuringen. De OR en de Huurdersraad Vestia geven advies. De Autoriteit woningcorporaties (Aw) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) dienen akkoord te gaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant