Afbeelding

Frank van der Burg 25 jaar kweker in hart en nieren

Actueel 2.220 keer gelezen

Oostland - Frank is in 1995 begonnen als kweker aan de Noordersingel. Hij nam het bedrijf over van Gerard Hulst. Frank had eerst tien jaar samen met één van zijn broers één bedrijf. In 2005 is Frank als zelfstandig kweker doorgegaan. Met als teelt in het voorjaar rozen als struik, rozen op stam en in het najaar Skimmia’s. Dat zijn groene planten met rode bloemen. Deze planten bloeien laat in het jaar.

Sinds 2011 is Frank met zijn bedrijf FBB Plant gevestigd aan de Kleihoogt 49. Daar heeft hij een bedrijf met een omvang van een kleine 3,4 hectare. Het grootste deel is kassen met een glazen dak en een deel bestaat uit zogenoemde schaduwkassen. Dat zijn kassen met een onderbouw zonder glasdak maar met een schermdoek aan de bovenzijde.

Door deze verschillende voorzieningen kan Frank de productie- en levertijd van bloeiende rozenplanten meer uitsmeren. Een skimmia hoeft niet meteen naar de eindklant zodra hij bloeit maar met een rozenplant is dat wel het geval. Als een rozenplant eenmaal bloeit, moet-ie van de tuin af richting de winkel. Zo lang duurt namelijk de bloei niet.

Frank: “Een rozenstruik en een roos op stam staan ongeveer een half jaar hier op de tuin. Na een half jaar is hij voldoende uitgegroeid en als de bloei er aan zit te komen, gaat hij weg. Doordat de planten in de schaduwkassen wat langzamer groeien – het is daar immers minder warm en je hebt daar meer de buitenomstandigheden – oogsten wij van half april tot ongeveer half juni. We zijn eigenlijk net klaar met de oogst. We hebben hele drukke weken gehad waarin het totaal aantal arbeidsuren, buiten mijn eigen uren, opliep van 220 naar 740. De mannen en ik zelf ook hebben lange dagen gemaakt van soms wel twaalf uur. Nu is het tijd om weer een beetje bij te komen. We gaan ons nu weer op de skimmia’s richten. De laatste weken hebben we er heel veel opgepot.”

Afzet
FBB Plant kweekt per jaar zo’n 275.000 rozenplanten – als struik en op stam – en rond de 300.000 skimmia’s. De afzet daarvan begint in augustus en loopt dan door tot bijna kerstmis. “Het mooiste is als we rond 10 december leeg zijn maar als het nog wat doorloopt, dan is dat ook niet erg. Je kunt zelfs nog na Nieuwjaar skimmia’s aan de man brengen omdat je in die periode namelijk heel weinig bloeiend materiaal hebt.”

De rozenplanten zijn dus voorjaarsproducten. Vanaf half maart komen deze planten op de markt. Door corona waren de eerste weken heel lastig. Er was toen nauwelijks handel en wie op dat moment bloeiend materiaal had, zat voor een koud gaatje.

“Ik heb best wel een beetje onrustig geslapen in de periode tussen half maart en half april. Er werden heel veel orders afgezegd. Uiteindelijk ging de handel vanaf half april weer lopen en is het allemaal toch goed uitgepakt. We mogen helemaal niet klagen over de resultaten. In veel landen gingen de grenzen open en kwam de handel weer op gang met het gevolg dat de prijzen zich goed herstelden.”

Risicospreiding
Frank van der Burg vindt het heel belangrijk om zowel qua uitgangsmateriaal als qua afzet de risico’s te spreiden. De stamrozen en de rozenstruiken komen uit verschillende gebieden. De stammen uit Boskoop, Afrika en Polen. De struiken komen uit Limburg en Afrika.

“De meeste plantjes groeien buiten en zijn dus gevoelig voor het weer. Als het regenwater van de Limburgse heuvels gutst is dat niet goed voor de wortels van de plantjes en in Boskoop stonden de velden met de plantjes een paar jaar terug een paar dagen onder water en dat was ook niet best. Spreiding qua gebied is dus belangrijk. Hetzelfde geldt voor de afzet. We verkopen bijna alles rechtstreeks – dus niet via de veiling – maar we proberen met zo veel mogelijk afnemers te werken. Als je afhankelijk een of enkele afnemers en er gebeurt wat met die afnemer, dan zit je. De planten gaan heel Europa door.”

Kick
De kick van het werk en het vak is voor Frank van der Burg: een mooi kwaliteitsproduct maken. Zoals we al zeiden gaat hij met het uitvoerende werk voorop in de strijd. Hij zou niet alleen maar willen coördineren en aansturen. Natuurlijk is hij zeker in de drukke periode veel tijd kwijt aan telefoontjes en mailtjes afhandelen, maar als het even kan werkt hij mee in de uitvoering, samen met zijn vijf vaste mensen en het legertje zzp-ers en uitzendkrachten en enkele scholieren die in de drukke tijd worden ingezet. Voor de lol gebruikt hij een stappenteller en die meldde onlangs 50.000 stappen op een drukke dag die om zes uur begon en pas rond acht uur ’s avonds over was.”

Het oppotten van de rozenplanten eind november is arbeidsintensief en als dat eenmaal achter de rug is, hoeft er met de planten niet zo heel veel te gebeuren. Daarna vraagt de oogst veel arbeid. Er moeten in korte tijd heel veel planten verkoopklaar gemaakt worden. Gemiddeld staan de planten een half jaar in de kwekerij.

Oudste zoon Perry helpt af en toe mee. Frank vertelt dat hij vijf vaste medewerkers heeft die eigenlijk allemaal iets ouder zijn dan hij zelf. Het is lastig om jonge mensen te vinden. Frank doet samen met de vaste mensen de totale bedrijfsvoering waarbij ieders talenten optimaal worden benut. Buiten de vaste medewerkers is er dus een grote schil van flexibele krachten.

Eigenlijk organisch willen groeien met bijvoorbeeld 2.000 meter per jaar erbij maar dat gaat bedrijfseconomisch niet. Eigenlijk is hij best content met de huidige omvang en met hoe het gaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant