Afbeelding

CDA stelt vragen over handhaving en boetes voor foutief aanbieden afval

Actueel 1.604 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Het CDA heeft vragen gesteld naar aanleiding van het artikel “Afvalgedrag onverbeterlijk in Pijnacker- Nootdorp” uit Telstar Online van 9 juni. Hierin stelde wethouder Van de Gevel dat ‘corona-achtige’ boetes nodig zijn omdat “inwoners qua gedrag hardleers en schier onopvoedbaar zijn”. De laatste weken bereiken ons berichten van inwoners die zich – zeker sinds de coronacrisis – ernstig irriteren aan de hoeveelheid illegale bijplaatsingen in milieuparkjes en de verrommeling bij ondergrondse containers.

Janno Meijer vraagt zicht af hoeveel boetes er de afgelopen maanden zijn uitgeschreven voor het foutief aanbieden van afval en of er een toename zichtbaar is ten opzichte van de maanden daarvoor. Meijer: “Door de coronacrisis zijn mensen hun huizen aan het opruimen, zoveel is zeker. Helaas betekent dit dat containers sneller dan normaal gesproken vol zijn. Dat is vervelend als je net lekker aan de ruim bent, maar dat betekent geen vrijbrief om je afval naast containers te zetten of het afval dat naar de milieustraat moet in een milieuparkje te dumpen.” Vandaar ook dat het CDA gevraagd heeft wat de procedure is voor het legen van de ondergrondse containers wanneer Avalex een melding van een volle container ontvangt. Het is het CDA ter ore gekomen dat – ondanks de vulgraadsensoren op de ondergrondse containers – Avalex deze containers pas leegt wanneer een container op de rijroute ligt. Of dat klopt, is voor het CDA niet duidelijk, want de afspraak is dat Avalex binnen 24 uur de container leegt. “Het is juist belangrijk dat die containers op tijd geleegd worden, want de frustratie van inwoners bij continue volle containers, is begrijpelijk.”

Meijer heeft ook vragen gesteld over de handhaving en de hoogte van de boetes die door gemeentelijke BOA’s worden gegeven wanneer foutief afval wordt aangeboden. “De wethouder stelt dat corona-achtige boetes nodig zijn om de beoogde gedragsverandering teweeg te brengen. Dat is interessant, maar om effecten te sorteren, is het wel belangrijk dat er voldoende handhavingscapaciteit is om die boetes ook daadwerkelijk tijdig uit te schrijven. Wij vragen ons dat sterk af.” Ook vraagt het CDA of het college bereid is de boetes daadwerkelijk te verhogen. “Dat kan zomaar een kostenbesparende maatregel zijn als het ervoor zorgt dat het inwoners afschrikt om illegaal bij te plaatsen, want dat is ontzettend duur”, aldus Meijer.

Eerder diende het CDA – samen met Eerlijk Alternatief, Partij van de Dieren, Progressief, Gemeentebelangen en CU/SGP – al een motie in om de illegale stort en bijplaatsingen van afval terug te dringen. Deze motie werd in september 2019 aangenomen door de raad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant