Koos van Koppen op het landje achter de kerk, met in zijn handen een hooirijf van Frans van de Sande, veehouder aan de Veenweg totdat daar woningen kwamen.
Koos van Koppen op het landje achter de kerk, met in zijn handen een hooirijf van Frans van de Sande, veehouder aan de Veenweg totdat daar woningen kwamen.

Hooibouw achter de kerk van Nootdorp

Actueel 1.681 keer gelezen

Nootdorp - Hooibouw is een zeldzaam verschijnsel geworden in Nootdorp. Een eeuw geleden was het hele dorp zo ongeveer weiland en werd er bij de vleet ‘gedroogd gras gewonnen’, nu is er nog maar een enkel weilandje over.

Aan de Laakweg is nog een groepje hooihobbyisten actief om kleine landjes van hun lange gras te ontdoen. Daar wordt dan meteen een gezellige samenkomst van gemaakt, doorgaans onder leiding van Gerrit van den Bosch die in twee opzichten ‘de pers’ er bij haalt. De balenpers en de schrijvende en fotograferende pers. Dat deed dinsdag ‘neef’ Koos van Koppen ook. Koos was in het verborgene aan het hooien, namelijk achter de katholieke kerk aan de Veenweg in Nootdorp. Veel mensen zijn daar nog nooit geweest. Toch eens doen. Het is namelijk een oase van groen, bloemen en rust daar achter de Bartholomeuskerk. Het gebied tussen de kerk en het parochiehuis enerzijds en de begraafplaats anderzijds is echt prachtig. Een projectontwikkelaar zou denken of zeggen – hier kan nog wel wat gebouwd worden – maar God, de hemel en het kerkbestuur verhoeden dat.

Meteen achter de kerk is het hooiveld en een stukje verder het zogenoemde eiland. Voor veel Nootdorpers is het misschien onbekend terrein. Niet voor Koos van Koppen die al 52 jaar vrijwilligerswerk doet bij de kerk. Twee jaar geleden heeft hij daarvoor een onderscheiding ontvangen. Vier jaar geleden werd Koos getroffen door een zeldzame aandoening waardoor hij een tijdje totaal invalide was. Met zijn positieve instelling en zijn doorzettingsvermogen is hij nu weer behoorlijk mobiel en gaat hij nog steeds met kleine stapjes vooruit. Door steeds een stukje verder en langer te fietsen en te wandelen, ging hij langzaam vooruit. “Ik kan weer een beetje helpen met hooien. Schoffelen gaat ook goed. Het zware werk, zoals het onderhoud aan de bomen, laat ik over aan mijn neef Wim Oudshoorn en ook broer Peet doet veel. Er zijn heel veel vrijwilligers actief bij de kerk. Ik ben echt heel blij dat ik weer aardig ter been ben”, zegt Koos met in zijn handen een oude hooirijf van voormalig veehouder Frans van de Sande waar timmerman Jan van Lochgem destijds nog een nieuwe steel aan gezet heeft. De hooioogst omvat 41 prachtige baaltjes waarvan een deel naar Peter van der Drift aan de Veenweg toe gaat. Met vereende krachten is de klus geklaard. Boer Piet Post heeft vrijdag voor Pinksteren het maaiwerk gedaan en dinsdag na Pinksteren heeft loonwerker Jan van der Kraan de balen geperst. Allemaal gratis. Schudden en wiersen hebben de vrijwilligers van de kerk met de hand gedaan. Het landje achter de kerk ligt er weer opgeruimd bij. (SO)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant