Foto: Martijn Mastenbroek (c)
Foto: Martijn Mastenbroek (c)

Beleving dichtbij in de natuur van Pijnacker-Nootdorp

Actueel 1.863 keer gelezen

De natuur lijkt deze lente uitbundiger te ontwaken dan andere jaren en trekt zich niets aan van de corona-pandemie die onze samenleving in zijn greep heeft. Terwijl buiten de zon schijnt en de vogels fluiten, hebben wij zorgen om de eigen gezondheid en die van onze naasten. En over de gevolgen voor de economie of onze eigen baan. Het is van het grootste belang om nu samen al het mogelijke te doen om te voorkomen dat we elkaar infecteren.

Zoveel mogelijk binnen blijven, sociale contacten vermijden en thuiswerken zijn noodzakelijk gebleken om de verspreiding van het virus te beperken. Om dit nog een tijd vol te kunnen houden is geestelijk en lichamelijk gezond blijven ook van groot belang. Dat natuur belangrijk is voor het welzijn van mensen wisten we al. Maar nu merken we extra sterk hoe heilzaam het is om in een groene omgeving al wandelend of fietsend te ontspannen en een frisse neus te halen. We genieten van het zonlicht, en van de kleuren en geluiden. In de omgeving van Nootdorp, Delfgauw, Oude Leede en Pijnacker is gelukkig veel natuur te beleven. Mocht u er op uit gaan, houdt u zich wel aan de regels. Ga niet in groepen en houdt 1,5 m afstand tot elkaar. Als het ergens druk is, zoek dan een rustiger gebied op of ga op een ander moment. 

Nu alle vertier is afgelast, zijn we op zoek naar andere belevenissen. Door wat meer oog te hebben voor de details van de natuur om ons heen, kan ook een wandel-of fietstocht in de eigen omgeving al een belevenis worden. Genieten van natuur begint eigenlijk al in eigen tuin of op het balkon. De eerste bloeiende planten en struiken trekken wilde bijen en vlinders aan die uit hun winterslaap ontwaken. Merels, mezen en mussen bouwen nu nesten of hebben zelfs al jongen en komen in de tuin op zoek naar nestmateriaal of insecten.

Ook een wandeling door het dorp kan al veel plezier opleveren door goed te kijken en te luisteren. In struiken en bomen zingen winterkoninkjes en tjiftjaffen en rond de schemering hoort u merels en lijsters vanaf hoge plekken luid hun territorium verkondigen. In de tuinen van anderen en het gemeentelijk groen vindt u een veelheid aan voorjaarsbloeiers zoals kersenbloesems, tulpen, hyacinten en magnoliabomen.

Buiten de dorpskernen zijn er verschillende gebieden in onze gemeente die vanwege hun hoge natuurwaarde zeer de moeite waard zijn om kennis mee te maken. Het bezoek aan deze gebieden is in deze tijd van het jaar extra leuk als u een verrekijker meeneemt om de vogels te observeren. Omdat er nog weinig blad aan de bomen zit, zijn de vroege zangvogels niet alleen te horen maar ook te zien. Rond water en op plas-drasgebieden vindt u tientallen soorten weide- en watervogels. Kijk in de bermen naar het opkomend fluitenkruid, raapzaad en de pinksterbloemen en zoek bijzondere vlinders zoals het oranjetipje. Hieronder vindt u wat achtergrondinformatie over de diverse natuurgebieden die onze gemeente rijk is.

Groenzoom
De Groenzoom maakt deel uit van de Groen-Blauwe Slinger, die een ecologische verbinding vormt tussen Midden-Delfland en het Groene Hart. Ook fungeert het gebied in de drukke Randstad als een groene buffer tussen oprukkende woonwijken. Het gebied bestaat uit veel waterverbindingen, plassen en oer-Hollandse polders met kruidenrijke weilanden. Het gebied trekt vanwege de waterrijkdom veel vogels aan, zoals steltlopers, eenden en ganzen. Soorten als grutto, tureluur, kievit en kluut zijn hier algemeen en broeden er ook. Dezer dagen “hoempt” er, onzichtbaar tussen het dichte riet, zelfs een roerdomp.

Buytenhout
Biesland en de Balij vormen samen met o.a. de Delftse Hout, de Dobbeplas, het Westerpark en het recreatiegebied Buytenhout, een groene bufferzone tussen de woonwijken van Delft, Zoetermeer, Pijnacker en Nootdorp. Het is een prachtig gevarieerd gebied met veel bos maar ook open polderlandschap. Vanuit Nootdorp en Pijnacker is een rondje wandelen rond de Dobbeplas een zeer toegankelijke manier om even wat frisse lucht te krijgen en de gedachten te verzetten. In het bos ter hoogte van de Dwarskade bevindt zich een in 2018 opgeknapt speelbos voor kinderen.

Polder van Biesland, Noordpolder en Krekengebied
Dit gebied is ook onderdeel van het Buytenhout. Al fietsend over het Virulypad heeft u in noordelijke richting uitzicht op de biologische boerderij en landerijen van de fam. Duyndam. In de weilanden kunt u lepelaars in de sloten en ooievaars op het land zien. In de Bovenpolder, ten westen van de Noordeindseweg, bevindt zich een plas-drasgebied waar in het voorjaar steltlopers komen fourageren. Sinds twee jaar is hier ook een oeverzwaluwwand te vinden. Het Krekengebied vindt u aan de zuidkant van het Virulypad. Het is een zeer gevarieerd en ruig natuurgebiedje met verschillende soorten bos, water, gras- en rietlanden, waar veel vogelsoorten te zien en te horen zijn.

Balij, de Scheg en het speelbos
Andere onderdelen van het Buytenhout, tussen Pijnacker, Nootdorp en Zoetermeer, zijn de Balij en het moerasgebied de Scheg. Het gebied is nog volop in ontwikkeling en is zeer gevarieerd met een bosgebied, waar afgelopen herfst tientallen soorten bijzondere paddenstoelen zijn gedetermineerd, maar ook ruiger open gebied en plassen. Juist door de verscheidenheid in biotopen valt hier veel te genieten. Tussen de bomen bloeit in het voorjaar de daslook uitbundig. Aan de noordkant vlakbij de kinderboerderij in Zoetermeer bevindt zich het speelbos met een laarzenpad voor kinderen.

De Bergboezem: waterbuffer en weidevogels
De Bergboezem maakt deel uit van de Groenzoom en kan bij hevige regenval onder water worden gezet om zo de bebouwde omgeving te beschermen tegen wateroverlast. Het poldergebied bestaat uit grasland waar diverse weidevogels leven en broeden, de bruine kiekendief jaagt en nog een enkele veldleeuwerik zingt. Tijdens de broedtijd (van half maart tot half juli) is de weg door het gebied afgesloten, maar vanaf de fietspaden en wegen er om heen valt er veel te zien.

Ackerdijkse Plassen: beschermd vogelparadijs
De voormalige veenafgravingen “de Ackerdijkse Plassen” worden sinds 2003 door Natuurmonumenten beheerd met ondersteuning van vrijwilligers, waaronder een groep van de vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker (NMP). Het gebied bestaat uit meerdere plassen in een weidegebied en daarnaast diverse stukken met bomen en struiken. Hierdoor is het gebied geschikt voor een groot aantal verschillende soorten vogels. Men vindt er weidevogels zoals kievit, grutto en tureluur, watervogels zoals eenden en ganzen, vogels in het riet zoals rietzanger, rietgors en blauwborst, en ook een grote kolonie aalscholvers. ’s Winters slapen er soms wel 100 grote zilverreigers. Er worden jaarlijks zo’n 70 soorten broedende vogels geteld. De kijkhutten en uitkijktoren zijn geliefde plekken om dit alles te bekijken (N.B.: 1,5 m afstand houden betekent hier wel op uw beurt wachten tot de personen voor u klaar zijn met kijken!). Het gebied is niet vrij toegankelijk maar u kunt er wel omheen fietsen en wandelen met goed zicht op de verschillende biotopen.

De Groene Keijzer
De Groene Keijzer vormt natuurcompensatie voor de N470 en de wijk Keijzershof, en is in 2007 ingericht met plassen in het weidegebied aan de noordkant van de Zuidpolder van Delfgauw. In dit gebied voelen verschillende weidevogels, eenden- en ganzensoorten en rietvogels zich prima thuis. De vlotten in het water bieden meeuwen en visdiefjes extra nestgelegenheid. Het gebied is te voet of per fiets te bereiken via het half-verharde pad ten zuiden van de N470. Vanuit de uitkijktoren heb je hier een mooi uitzicht over de verschillende plassen.

Groen en natuur zijn belangrijk voor de gezondheid van mensen. Genieten van de ontluikende natuur helpt hopelijk om deze moeilijke tijd mentaal gezond door te komen. Ga af en toe even naar buiten en laat de zon even op uw huid schijnen. Houdt u in de natuur aan de geldende regels van de overheid: mijdt drukke plekken, houdt tenminste 1,5m afstand, ga niet naar buiten als u ziek bent, en was uw handen goed wanneer u weer naar binnen gaat. 

Meer oog hebben voor de details in de natuur om ons heen vergroot ook ons besef van hoe bijzonder die natuur in elkaar zit. Het leert ons dat het niet zomaar groen is, en dat het de moeite waard is om te beschermen. Wilt u meer weten over de natuur in Pijnacker-Nootdorp of over de vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker (NMP) en haar activiteiten kijk dan op www.nmpijnacker.nl. Bijeenkomsten van de vereniging, zoals lezingen en excursies, zijn tot nader order afgelast. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant