Frank van Kuppeveld: “Het is een groot drama voor de betrokken eigenaren, veelal van familiebedrijven die al lange tijd geworteld zijn in onze lokale samenleving.”
Frank van Kuppeveld: “Het is een groot drama voor de betrokken eigenaren, veelal van familiebedrijven die al lange tijd geworteld zijn in onze lokale samenleving.”

Frank van Kuppeveld zet zich in voor tuinbouw en woningbouw

Actueel 1.058 keer gelezen

Ook het leven van burgemeesters en wethouders staat op zijn kop door de coronacrisis. In Pijnacker-Nootdorp doet Ilona Jense er alles aan om het leed voor de ondernemers te verzachten. Peter Hennevanger die sport, onderwijs en kinderopvang in goede banen probeert te leiden en vorige week met premier Mark Rutte bij Skippy PePijN een werkbezoek bracht. Burgemeester Francisca Ravestein hopt vanuit huis naar het gemeentekantoor en het crisiscentrum van collega Remkes en de zijnen in Den Haag. Maar ook voor wethouder Frank van Kuppeveld zijn het bijzondere tijden. Hij doet het meeste werk nu vanuit zijn huis in Nootdorp. Hij is vooral bezig met het helpen van de tuinbouw en het ondersteunen van de woningbouw. 

Vanuit Nootdorp meldt de CDA-bestuurder dat het met hemzelf nog goed gaat. “Gelukkig zijn mijn familie en ik gezond. Wel verneem je over mensen in de buurt die wel corona hebben opgelopen en er erg ziek van zijn geworden of zelfs overleden zijn. Persoonlijk ben ik zeer geschokt door het overlijden van mijn CDA collega-wethouder Hans Horlings uit Midden-Delfland die ik al vele jaren ken vanuit Greenport, Metropool Regio Den Haag, AB Avalex en het CDA. Ik leef mee met zijn vrouw en dochter en andere nabestaanden in deze moeilijke tijd.”

Frank neemt het virus heel serieus. “Het mag niet onderschat worden. Het zijn echt niet alleen oude of al zieke mensen die het oplopen en overlijden. Kijk naar Boris Johnson in Engeland bij wie - als we de berichten beluisteren - de situatie ook heel kritiek was. Dus laten we ons niet in slaap sussen door de voorbeelden van mensen die gelukkig alleen maar milde klachten hebben. Alle voorschriften – anderhalve meter afstand houden, zo veel mogelijk thuis blijven, in winkels de maatregelen goed in acht nemen - volg ik goed op.”

Ook Frank werkt zo veel mogelijk vanuit huis. “Ik mis de sociale interactie met de collega’s. Via Microsoft Teams, Zoom, Skype en de telefoon gaat het werk gewoon door, soms zelfs efficiënter dan dat je bij elkaar zit, maar de menselijke contacten zijn moeilijker zo. Het praatje bij de koffieautomaat heb je dan ook niet. Al is de koffie thuis wel beter! Eén dag in de week ga ik wel even naar het gemeentehuis, maar hou dan meer dan anderhalve meter afstand tot iedereen en was tig keer mijn handen. Vorige week hebben we de eerste gemeenteraadsvergadering via Teams gehad en daar gaan we voorlopig mee verder. Het is via internet ook door publiek te volgen wat wij onderling allemaal bedisselen.”

Frank van Kuppeveld is als wethouder onder meer eerstverantwoordelijk voor woningbouw, huisvesting en de tuinbouw. Met als grootste zorg de tuinbouw. “De tuinbouw is verschrikkelijk hard getroffen door de coronacrisis. De export van producten naar het buitenland is voor een groot deel stil komen te liggen. Vooral de sierteelt is heel hard getroffen. De vraag naar producten is soms wel met tachtig tot negentig procent gedaald. De schade in Nederland bedraagt vele miljarden euro’s. Dit is ook een groot drama voor de betrokken mensen. Het betreft vaak familiebedrijven die al lange tijd geworteld zijn in onze lokale samenleving. In Pijnacker-Nootdorp hebben we circa honderd tuinbouwondernemers. Naast de algemene maatregelen die het Kabinet voor ondernemers heeft ingesteld, hebben we in Pijnacker-Nootdorp ook nog maatregelen die op ons werkgebied liggen, zoals het uitstel van de betaling van lokale belastingen. Blijf de website van de gemeente volgen voor het meest actuele overzicht. We steunen initiatieven tot het kopen van lokale producten en roepen op tot het kopen van meer bloemen en planten in het algemeen. Zie #buyflowersnottoiletpaper. We hebben al onze gemeentemedewerkers voor hun harde werk thuis een bloemetje laten bezorgen, #flowerboostchallenge. Via de Greenport West Holland, waar ik namens Pijnacker-Nootdorp in het algemeen bestuur zit, lobbyen we bij het Kabinet voor extra maatregelen. De crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw van Greenports Nederland heeft bij het Kabinet ook opgeroepen tot een noodfonds voor de sierteelt en een pakket van steunmaatregelen voor de groente- en fruitteelt.”

De wethouder: ”Het is extra wrang dat de tuinbouw als innovatieve sector die altijd sterk is in nieuwe producten, nieuwe teeltmethodes, grote milieuverbeteringen, energiebesparing, gebruik van duurzame energie zoals zonnepanelen en geothermie, zo getroffen wordt door deze crisis.”

Woningbouw
Frank van Kuppeveld is ook de wethouder woningbouw en huisvesting. Daarover zegt hij: “De bouw van woningen gaat vooralsnog gewoon door. Er zijn wel speciale protocollen voor de bouwvakkers op het gebied van afstand houden en extra hygiëne. Ook de plannen en voorbereidingen voor nieuwe wijken gaan gewoon door. Keijzershof en Ackerswoude zijn al in aanbouw, maar voor Tuindershof en De Scheg moeten de huizen nog verkocht worden. De vraag naar huizen in de Randstad blijft enorm groot. De behoefte aan goedkopere koopwoningen en sociale huurwoningen is onverminderd groot en daar blijven we heel hard aanwerken.”

Over ‘hard werken’ gesproken. Het woonwerkvervoer van werknemers zowel in de bouw als in de tuinbouw is wel een punt van zorg. Het komt volgens de wethouder nog te vaak voor dat werkmensen dicht op elkaar zitten in de busjes waarmee ze ’s morgens naar het werk gaan en ’s middags weer terug naar huis. “Onze handhavers zijn daar scherp op. Als we overtredingen zien, dan krijgen de werkgevers – veelal uitzendbedrijven – flinke boetes. Het werk moet doorgaan maar wel binnen de coronaregels.”

Ackerswoude
De wethouder zoomt nog even in op Ackerswoude waar diverse bouwprojecten al eerder waren komen stil te liggen als gevolg van het faillissement van Schouten Bouw. Voor een flink deel van de stilgevallen projecten is de bouw weer hervat. Voor de projecten Landrijk 2, 4 en 5 zijn overeenkomsten gesloten tussen Woningborg en bouwbedrijf Niersman. Voor Landrijk 8 is er helaas nog geen overeenkomst gesloten en moeten de kopers nog afwachten.

En dan nog tot slot nog het punt dat kwekers met de directe verkoop toch nog een deel van hun productie proberen te slijten. Bloemisten en andere retailers zien dat soms met lede ogen gebeuren. Wat zijn de regels eigenlijk op dit vlak? “Het is toegestaan dat tuinders hun eigen producten aan de kas verkopen, maar het moet in principe ondergeschikt zijn aan hun totale bedrijf en het aantal vierkante meters dat daarvoor mag worden gebruikt is beperkt. Ik begrijp heel goed dat kwekers op die manier nog wat proberen te verdienen en je ziet ook allerlei mooie acties ontstaan. Veel Nederlanders zitten nu noodgedwongen thuis, vaak ook nog in eenzaamheid, en dan is een mooi Hollands bloemetje of plantje op tafel toch een troost. Naast een goed kopje koffie.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant