Afbeelding
Rectificatie

Repair Café Pijnacker-Noord print 3D-mondkapjes

Actueel 4.925 keer gelezen

Pijnacker - Er is een tekort aan mondkapjes. Het uiterst creatieve Repair Café in Pijnacker-Noord heeft uitgezocht hoe het een bijdrage kan leveren in deze crisistijd van het coronavirus. Ze hebben een zeer bijzondere vondst gedaan: een doorbraak! 

"Het tekort schijnt overal voor te komen, zowel in de ziekenhuizen als in huisartspraktijken en in de thuiszorg", weet Charles van der Mast van het Repair Café in Pijnacker.

"Wij beschikken over een goede 3D-printer die we met succes inzetten bij het uitvoeren van reparaties voor onze maandelijkse klanten. Op het internet hebben we gelezen van het ontwerp van een herbruikbaar mondkapje dat met een 3-D printer gemaakt kan worden. Na speurwerk hebben we het ontwerp van een tandarts (Spencer Zaugg) uit de US kunnen downloaden. Het bleek goed mogelijk om een eerste exemplaar te printen", zegt Charles.

Het kapje is van hard kunststof en er zit een los venstertje in waarin een simpel filter wordt aangebracht. Het vervangen gaat heel simpel en snel. Via een huisartsenpraktijk is het eerst exemplaar op 25 maart aangeboden aan het Coronacentrum in Delft. Dat laat het nu testen bij TNO. (*) "Wanneer TNO het gebruik goedkeurt kan bekeken worden hoe de productie moet worden georganiseerd. We zijn blij dat we als klein Repair Café zo een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de grote crisis", aldus Charles.

(*) Update / rectificatie
Volgens TNO is er te voorbarig geconcludeerd dat er onderzoek wordt gedaan. Dit is niet juist en verkeerd begrepen door de vrijwilligers van het Repair Café. Aan de vertegenwoordiger van het Repair Café is teruggekoppeld dat de werkzaamheid getest moet worden omdat anders medewerkers in de zorg grote risico’s met die maskers zouden lopen. Er is niet gezegd dat TNO ze in onderzoek neemt. Prioriteit van het werk van TNO op dit gebied wordt mede bepaald door Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Daarbij hebben aanvragen van ziekenhuizen etc voorrang.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant