In 2018 was de uitvoering van The Armed Men een van de grootste evenementen in de 110-jarige historie van Cantando.
In 2018 was de uitvoering van The Armed Men een van de grootste evenementen in de 110-jarige historie van Cantando.

Cantando en Excelsior vieren 110-jarig bestaan

Actueel 894 keer gelezen

Het Oratoriumkoor Cantando Pijnacker en de Muziekvereniging Excelsior bestaan in 2020 allebei 110 jaar. Ze zijn beide opgericht in 1910 door toedoen van hoofdonderwijzer Wassink van de toenmalige School met den Bijbel (de huidige Beatrixschool) en dominee De Bruijn van de Nederlands-Hervormde kerk, wat nu dus de Dorpskerk is aan het Koningshof, het oudste stukje Pijnacker. Cantando en Excelsior hebben hun eigen ‘jubileumfeestjes’, maar ze sluiten het jaar gezamenlijk af met een kerstconcert in de Ontmoetingskerk. Dat is op zaterdag 12 december. Ank Grootenboer en Suzan Vermeer blikken vooruit op het feestjaar 2020.

Ank Grootenboer is al meer dan veertig jaar verbonden aan Cantando dat voorheen Hallelujah heette. Het overgrote deel van die ruim veertig jaar is Ank voorzitter van de vereniging die de laatste tien jaar Oratoriumkoor Cantando Pijnacker heet. “Organiseren vind ik nog leuker dan zingen”, zegt Ank die even een paar jaar geen voorzitter was maar toen toch weer de touwtjes stevig maar rechtvaardig in handen nam.

“Ik vind het prachtig om grote dingen te organiseren en ik schroom niet om daarbij af en toe een risicootje te nemen. Je moet een beetje lef hebben en over bezwaren heen kunnen stappen. Niet te veel beren op de weg moet je zien. Een paar jaar geleden hebben we met The Armed Men van Jenkins in de sporthal van DSVP een geweldig evenement neergezet. Daarvoor moest heel veel worden gedaan, ook door de koorleden zelf, en als zo’n evenement dan een succes is, dan heb je iets om nog lang op terug te kijken. Ik weet nog dat we in verband met de herdenking van de Eerste Wereldoorlog klaprozen moest maken van 2,5 meter groot om de zaal mee aan te kleden. Moeten die dingen echt zo groot zijn, hoor ik dan mensen zeggen. Ja natuurlijk: je bent namelijk wel een sporthal aan het aankleden.”

Statiefoto bij het zestigjarig bestaan van Excelsior in 1970.

Om grote evenementen tot stand te brengen, moet je als koor of vereniging ook flinke financiële risico’s durven nemen. Het budget voor The Armed Men ging richting de 40.000 euro. Je hebt dan flink wat subsidie en sponsoring nodig, naast de inkomsten uit de zeer geslaagde kaartverkoop. Ank: “Dat is allemaal gelukt maar je kunt niet van de gemeente en van de sponsoren verwachten dat ze in het jubileumjaar net zo gul de knip trekken. Terwijl we ook dit jaar mooie dingen willen realiseren.” Dat wil Muziekvereniging Excelsior ook, zegt Suzan Vermeer. Zij was een aantal jaren voorzitter van de vereniging en doet nu de PR. Suzan en Ank kennen elkaar al heel lang en kunnen samen prima door de bocht bij het organiseren van gezamenlijke evenementen, zoals het kerstconcert in december dit jaar. Ank merkt nog even op dat het Hallelujah en Excelsior op 16 december 1914 voor het eerst samen een kerstconcert verzorgden. Dat gaat 106 jaar later dus weer gebeuren.

Veel meer
Maar er gebeurt dit jaar veel meer bij Cantando en Excelsior. Bij Excelsior begint dat al komende zaterdag 29 februari met een intern ledenfeestje bij De Notelaer. Dat is voor de muziekvereniging de aftrap van het jubileumjaar.

Op zaterdag 3 juli is er een galaconcert met diverse verrassingen in Theater CulturA in Nootdorp. Tijdens Verbeelding, op zaterdag 26 september, organiseert Excelsior een Play In in de aula van het Stanislas College Pijnacker aan de Sportlaan. Sinds enkele jaren is dat de thuishaven van het Symfonisch Blaasorkest, het Aspirantenorkest en de beginnende leerlingen. Dat zijn de drie ‘groeperingen’ bij Excelsior dat al met al rond de zeventig leden telt. De bedoeling van de Play In is dat iedereen die een instrument bespeelt, kan meedoen. Er worden gedurende de dag een paar stukken ingestudeerd onder leiding van de nog nieuwe dirigent Harry Tazelaar en ’s avonds volgt er dan een gezamenlijke uitvoering. Geheel in overeenstemming met het aantal levensjaren van de muziekvereniging, streeft Excelsior naar een totaal van rond de 110 deelnemers. Noteer dus alvast die datum.

Mozart
Voor Cantando is zaterdag 10-10 een heel belangrijke dag. Dan wordt in de Dorpskerk aan het Koningshof het Requiem van Mozart ten gehore gebracht waarbij de begeleiding in handen is van het Dordrechts Kamerorkest dat strijkers, blazers en slagwerkers in huis heeft. Na de pauze is er een luchtig vervolg waarbij dirigenten van toen – zoals Theo van der Hek en Danny Nooteboom – een paar favoriete stukken zullen dirigeren. Een heel veelzijdige avond dreigt dit dus te gaan worden. Cantando dat anno nu ongeveer 65 leden telt, staat onder de rustige doch deskundige leiding van Hans van Rutten. Voor het Requiem van Mozart wil Cantando heel graag ook een twintig tot dertig projectzangers verwelkomen. Wie het Requiem nog niet zo goed kent, kan instromen op 1 april en mensen met meer ervaring kunnen op 1 mei aantreden. Op de site van Cantando staat daar meer informatie over.

Excelsior in actie op het terras van Café De Guyter.

Beide gezelschappen hebben de nodige zangers en muzikanten in huis die heel trouw iedere maandag of iedere woensdag de gang naar het CJMV-gebouw of het Stanislas College maken. Neem Pieta Huisman van Cantando. Voor haar is de woensdag al 55 jaar een lekkere zangrepetitie-avond in het CJMV-gebouw dat voor Cantando al sinds 1932 de thuishaven is. Er staat een vleugel en het is een flink pand met een goede akoestiek. “We voelen ons nog steeds helemaal thuis in het CJMV-gebouw maar we zouden ook niet zo snel weten waar we anders met zo veel mensen terecht zouden kunnen”, zegt Ank. Bij Excelsior is Wim van Herk junior het oudste lid. Intussen is hij ‘niet meer spelend erelid’. Het langst nog spelende lid is Coby Künz, die net na haar geboorte werd aangemeld en nog steeds een heel jeugdige uitstraling heeft, zoals voor, tijdens al na haar saxofoonspel! Suzan Vermeer heeft zelf heel lang blokfluit gespeeld en de laatste tien jaar speelt ze klarinet bij Excelsior. “Hoe lang ik al muziek maak? Een jaar of zestig. Ben op mijn zevende begonnen. Muziek maken is heerlijk en samen muziek maken nog heerlijker.” Ank: “Het wij-gevoel is inderdaad heel belangrijk. Je zet met elkaar iets neer en levert samen een bepaalde prestatie. Of ik een instrument bespeel? Nee, vroeger heb ik het wel een paar keer geprobeerd, maar het is nooit echt wat geworden. Niet op de piano en niet op de cello. Dus zal ik het met mijn stem moeten doen!”

Ze zei het al: organiseren is nog leuker dan zingen. Suzan heeft ‘het georganiseer van Ank’ regelmatig van dichtbij meegemaakt. Vanuit Excelsior maar ook als zangeres bij Cantando. Als ze in de gelegenheid is, schuift ze aan. “Het mooie aan Ank vind ik dat ze altijd in oplossingen denk. Kan het niet linksom dan probeert ze het rechtsom. Kan niet bestaat niet bij haar.” Zelf heeft Suzan bij Excelsior ook de voorzittershamer een tijdje gehanteerd maar ze droeg die toch graag zo gauw mogelijk over aan een ander, zoals Karin Verstraeten die op dit moment voorzitter is. Suzan Vermeer zou bijna nog vergeten de eerstkomende activiteit van Excelsior te vermelden. Onder de titel Muziek & Zo voert het Symfonisch Blaasorkest op zaterdag 14 maart in het Stanislas een mooi programma uit, samen met de Kleine Harmonie Delft. Het begint om 20.00 uur en blikt muzikaal vooruit op 75 jaar Bevrijding.

Daarop voortbordurend: het eerstvolgende programmapunt van het Oratoriumkoor Cantando is de Dodenherdenking op 4 mei in de Joannes de Dooperkerk aan de Oostlaan en bij het oorlogsmonument in het Emmaparkje aan de overkant. Daarbij is ook het Pijnackers Kamerorkest van de partij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant