Afbeelding

Lenen kost nog steeds geld

Algemeen 2.484 keer gelezen

Sparen of lenen? In Nederland wordt bijna nul procent rente op spaargeld gegeven. De verlaging van de spaarrente speelt al jaren en bedraagt nu zo’n 0,02 procent. In 2019 bedroeg de inflatie, met name door de btw-verhoging, gemiddeld 2,6 procent. 

Een spaarder zag de koopkracht van zijn spaargeld dus met 2,6 procent achteruitgaan. En aangezien de spaarrente maar 0,02 procent was, was de zogenoemde reële rente -2,58 procent. 

Lenen
Rood staan kost nu, volgens De Nederlandsche Bank, bij banken 13 procent rente. Een doorlopend krediet: 6,4 procent. En gespreid betalen op een creditcard kost zelfs 14 procent. Dit ondanks dat de rentes buitengewoon laag zijn geworden. De grootste lener, de Nederlandse staat krijgt geld bij het lenen want de rente is min 0,08 procent rente voor tien jaar. Een beursgenoteerd bedrijf zoals Unilever betaalt 0,5 procent voor een lening van honderden miljoenen die in 2025 afloopt. Zonder onderpand. De European High Yield Index, die de effectieve rente op junkbonds aangeeft, staat op 2,95 procent. De particulier betaalt dus bij een doorlopend krediet tweemaal zo veel rente en bij roodstand en creditcards ruim viermaal.

Vergelijk
Rentetarieven verschillen per kredietverstrekker. Het kan zo maar vijf procent schelen. Op een bedrag van 10.000 euro is dat een verschil van € 500,--. Maar lenen kost altijd geld. De rente wordt niet uitsluitend door de markt bepaald, maar kent ook een persoonlijk risicoprofiel. Daarbij wordt gekeken naar leeftijd, inkomen, woonsituatie, burgerlijke staat en BKR-registraties.  Leningen vergelijken  is sowieso verstandig. Door meerdere offertes aan te vragen zijn ook de voorwaarden te vergelijken. Belangrijke onderdelen zijn een vervroegde aflosmogelijkheid zonder boeterente en de kwijtschelding bij overlijden.

Lenen met de creditkaart of bij Flitskrediet zijn de meest prijzige opties. Naast de bijdragekosten voor de creditkaart wordt de maximale rente berekend. Bij Flitskrediet wordt voor de mini-lening een korte terugbetaal periode gegeven: van 15 tot 62 dagen waarbij ook de maximale rente wordt berekend van 14 procent plus kosten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant