Logo telstar-online.nl
Op de foto directeur Robin van Eekert, managementassistente Annelies Feenstra, wethouder Ilona Jense, Maaike van den Berg en Wendy Holtzapfel. Vooraan leerlingen met tekentalent.
Op de foto directeur Robin van Eekert, managementassistente Annelies Feenstra, wethouder Ilona Jense, Maaike van den Berg en Wendy Holtzapfel. Vooraan leerlingen met tekentalent.

Veiligheidslabel voor basisschool Ackerweide

  •   499 keer gelezen

Pijnacker - Afgelopen donderdag ontving basisschool Ackerweide in Pijnacker het veiligheidslabel: ´School op Seef´, uit handen van wethouder Ilona Jense van verkeer. Het veiligheidslabel is een waardering voor de actieve inzet van de school op het gebied van verkeersveiligheid. Het label is geldig tot december 2022 en krijgt een mooie plek op de voordeur van de school.

De wethouder werd feestelijk ontvangen in de gymzaal van de school. Tijdens de uitreiking van het verkeerslabel waren de kleuters en de kinderen van groep 5 aanwezig. Na een praatje van de directeur Robin van Eekert, was het tijd voor de uitreiking. “Jullie hebben hard gewerkt met de verkeerslessen de afgelopen periode”, zegt wethouder Jense. “Het leukste vond ik het fietsen met de papa’s en mama’s”, zegt een van de kleuters. Wethouder Jense vindt dit ook een belangrijk punt. “Eigenlijk is het ook heel goed als jullie allemaal op de fiets of lopend naar school komen, in plaats van met de auto.” Het uitgangspunt van School op Seef, is dat kinderen recht hebben op een veilige en een zo zelfstandig mogelijke mobiliteit. Om dat voor elkaar te krijgen kunnen gemeenten, scholen, ouders en kinderen samenwerken met behulp van allerlei middelen uit het programma School op Seef. Dit programma is bestemd voor scholen in Zuid-Holland. School op Seef geeft scholen adviezen en informatie over alles wat met veilig verkeer en verkeersonderwijs te maken heeft. Daarnaast worden ook projecten of materialen ontwikkeld zoals brochures, nieuwsbrieven en een verkeerskalender. Een basisschool die verkeersveiligheid en verkeerseducatie hoog in het vaandel heeft staan en structureel met dit onderwerp aan de slag gaat, kan in aanmerking komen voor het "Verkeersveiligheidslabel School op Seef". 

Om voor het label in aanmerking te komen moet je als school voldoen aan een aantal voorwaarden. Er moet op school zowel theoretische als praktische verkeersonderwijs plaatsvinden in alle groepen. Ook dient de school te communiceren met de ouders over de verkeersveiligheid en de verkeersopvoeding. De omgeving van de school is ook belangrijk. Het is aan de school om de schoolomgeving en de route van school naar huis goed in kaart te brengen en actief in de verkeerslessen te betrekken. Het is ook belangrijk dat de school in contact blijft met de gemeente over de veilige inrichting van de schoolomgeving en de routes van school naar huis. Om het veiligheidslabel te ontvangen is het van belang dat de school extra verkeersactiviteiten organiseert. Het is de tweede keer dat basisschool Ackerweide de verkeerveiligheidslabel krijgt uitgereikt, want ook in 2016 voldeed de basisschool aan de voorwaarden voor het verkeersveiligheidslabel. De school heeft naast het verkeersveiligheidslabel een puntenlijst gekregen. Aan de hand van het aantal punten kunnen er drie veiligheidsniveaus worden toegekend aan de school. Het certificaat: ‘de start naar een verkeersveilige school’, het certificaat: ‘op weg naar een veilige school’ en het verkeersveiligheidslabel: ‘School op Seef´. 

De school behaalde in totaal 21 punten. Het hoogst scoorde de school op veilige school-thuisroutes. Voor dit onderwerp kreeg de school maar liefst 7 punten. Gevolgd door uitvoering van verkeereducatie en communicatie met ouders. Hiervoor kreeg de school voor ieder onderdeel 5 punten. Voor planmatige aanpak en organisatie en extra verkeersactiviteiten kreeg de school voor elk onderdeel 2 punten. Op school worden er verkeerslessen gegeven door de verkeersleerkrachten, Maaike van den Berg en Wendy Holtzapfel. Naast de verkeerslessen probeert de school om het bewustzijn van veiligheid onder de ouders en de kinderen te vergroten. De kleinste kinderen zijn samen met de ouders en de wijkagenten door de wijk gaan lopen. De kinderen waren erg enthousiast over dit onderdeel. Het komt namelijk niet vaak voor dat je door de wijk mag lopen met een agent in uniform. Tijdens de wandeltocht werd er informatie gegeven over de verkeersborden. Ook werd er uitgelegd waar en hoe je het beste kunt oversteken.

Meer berichten