Zomerse groepsfoto uit juli 2019.
Zomerse groepsfoto uit juli 2019.

Daan Haket maakt werkelijk contact met de aarde

Actueel 2.895 keer gelezen

Creatieve mensen vind je overal. Ook in Pijnacker-Nootdorp zijn kunstenaars actief op ieder gebied: schrijvers, beeldhouwers, muzikanten, fotografen, schilders en nog veel meer. Lees hier het verhaal van Daan Haket, facilitator biodanza.

“Het mooie van biodanza voor mij is dat je contact maakt met de ander, met elkaar”, vertelt Daan Haket (48), geboren en getogen in Pijnacker. “Je komt makkelijker uit het denken en meer in het voelen. Je bent meer in het moment aanwezig, vooroordelen vallen weg. Het geeft mij een goed gevoel, meer zelfvertrouwen. Ik ben meer in verbinding met mezelf, met het leven. Biodanza is eigenlijk een manier van bewegen: een combinatie van muziek, bewegen, contact en ervaren. Je leert op een speelse manier contact te maken met de mensen om je heen, waarbij je jezelf ook beter leert kennen eigenlijk. Het doel is om het gezonde deel in de mens wakker te maken waardoor de rest van het lichaam ook gezonder kan worden. Vitaliteit, creativiteit, affectiviteit, seksualiteit en transcendentie zijn de vijf lijnen van Vivencia, wat zoveel als ‘beleving’ betekent. Bij biodanza doe je verschillende oefeningen, soms alleen, soms in groepjes. Daarbij is het de bedoeling dat je uit het denken gaat en in het voelen, beleven komt."

"Iedere les is weer anders. Door aan de Vivencia te werken en die positief te benaderen word je een gelukkiger mens. In eerste instantie deed ik praktische filosofie, maar ik kreeg het gevoel dat ik teveel in mijn hoofd zat. Om meer in verbinding te komen met mezelf kwam ik in aanraking met biodanza en tijdens het Eigentijds Festival heb ik een keer een workshop gevolgd. Later kwam ik het tegen bij Djoj in Rotterdam waar ik een keer meedeed en zo ben ik er een beetje ingerold. En dat beviel heel goed: dit was echt wat ik zocht, zo kon ik bij mijn gevoel komen. Later ben ik ook de opleiding gaan volgen. Het lijkt me wel leuk om de lessen een beetje uit te breiden, maar daarvoor ben ik op zoek naar een grotere ruimte in Pijnacker. We gebruiken een hele set van muziek, bijvoorbeeld dixieland muziek waarop we de ‘loop’ doen, dat is een bekende oefening: lopen op het ritme van de muziek."

"Je laat zoveel zien van jezelf als je loopt, je maakt werkelijk contact met de aarde. Lopen doe je onbewust, iedereen heeft een eigen manier van lopen. Het grappige is dat je er zelf ook op gaat letten hoe andere mensen lopen. Ik ben nu begonnen aan de opleiding ‘dancing heartpath’. Daarbij wordt biodanza gebruikt, maar het gaat eigenlijk nog veel verder. Het heeft veel te maken met ademhaling en nog meer bewustwording. Biodanza was voor mij eigenlijk een opstapje naar dancing heartpath. Soms hoor ik wel eens dat mensen het zweverig vinden wat ik doe. Ik weet niet of meer bewustwording zweverig is, het maakt mij in ieder geval niet uit. Ik ben een mensenmens, ik vind het fijn om contact te maken. Zo is voetbal is helemaal niet mijn ding, ik deed bijvoorbeeld scouting en tai chi, maar naar binnen gericht eigenlijk. Biodanza is eigenlijk zowel wel als niet naar binnen gericht. Ik merk gewoon hoeveel vreugde het mij brengt en dat gun ik iedereen."

"Mensen die ervoor open staan komen dan vanzelf op je pad eigenlijk. Je moet wel een drempel over en je ervoor open kunnen stellen. Het onderwerp van de eerste les is dan ook ‘moed’: om mee te durven doen. Door steeds iets te doen wat je eng en spannend vindt wat achteraf dan wel mee blijkt te vallen, daardoor verleg je je grenzen. Zo wordt het leven steeds ruimer en uitdagender. Feitelijk zijn we allemaal hetzelfde, allemaal mensen. Soms is het een beetje ongemakkelijk, bijvoorbeeld elkaar lang aankijken, maar dan blijkt het toch ook wel weer fijn te zijn. Het is mooi als je echt contact met elkaar kunt maken en elkaar dan een omhelzing kunt geven, dat je met aandacht aanwezig bent bij datgene wat je aan het doen bent. Het is leuk om te horen wat mensen tijdens een les eruit pikken, wat hun heeft geraakt. Iedereen heeft zijn eigen levenspad en het is heerlijk om dat met elkaar te kunnen lopen. Biodanza is niet om naar te kijken, het is een beleving. Het gaat er echt om wat er van binnen los wordt gemaakt: dat hoeft niet weg, het mag er gewoon zijn, dat is mooi om te ervaren.” Kijk voor meer informatie op: www.biodaanza.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant