Communicatie tussen twee Chileense flamingo’s (foto: Peter Meurs)
Communicatie tussen twee Chileense flamingo’s (foto: Peter Meurs)
Natuur onder de loep

Flamingo’s in de Groenzoom

Actueel 3.329 keer gelezen

Maar liefst zeven flamingo’s verschenen op woensdag 22 januari in de Groenzoom bij Berkel en Rodenrijs. Dit gebied is deze winter een ware trekpleister voor ongewone vogelsoorten en hun bewonderaars!

Als ik verneem dat er flamingo’s in de Groenzoom zijn neergestreken ga ik er meteen naartoe. Het is mistig, maar de vogels zijn al van verre te zien als zalmroze schimmen in de nevel. Een sprookjesachtig tafereel in pasteltinten. Vele fotografen grijpen hun kans om deze fraaie vogels van dichtbij te fotograferen, maar ook moeders met kleine kinderen komen een kijkje nemen. Een mevrouw die toevallig langskomt zegt blij verrast en verbaasd: “Hoe kan dat? Zijn dit nu doortrekkers? Flamingo’s leven toch juist in het zuiden?”

De verschijning van flamingo’s in Pijnacker is inderdaad niet vanzelfsprekend. Ongeveer een halve eeuw geleden ontstond er, door vrijlating of ontsnapping uit gevangenschap, een kleine populatie flamingo’s die ondertussen al weer vele jaren in Nederland overwintert. Enkele tientallen overwinteraars verblijven voornamelijk in het Grevelingenmeer, maar ze worden ook wel elders in Nederland gezien. Een aantal jaren geleden zat er bijvoorbeeld één in een sloot langs het Virulypad. De flamingo’s in de Groenzoom zou je doortrekkers kunnen noemen, maar het gaat niet om een populatie die op natuurlijke wijze is ontstaan.

Wereldwijd worden er vijf soorten flamingo’s onderscheiden. Het groepje in de Groenzoom bestaat uit zes Chileense flamingo’s en één hybride vogel, die iets groter is dan de anderen en ook iets lichter gekleurd. Het is een kruising van een Chileense en een grote flamingo. De grote flamingo is een stuk groter dan de andere soorten en heeft verreweg het grootste verspreidingsgebied. Ze leven meestal in warme streken, bijvoorbeeld in Zuid-Europa, maar ze kunnen goed tegen de kou zolang het water niet bevriest. De Nederlandse overwinteraars zijn tegenwoordig vooral Chileense en grote flamingo’s. De broedplaats van deze flamingo’s ligt in een natuurgebied net over de grens in Duitsland: het Zwillbrockervenn. 

Afgelopen zomer, toen we in de Achterhoek kampeerden, zijn we speciaal naar dit ven gegaan om de flamingo’s te zien. Tot onze teleurstelling was het ven compleet verdroogd en de roze attractie afwezig. Al twee jaar achter elkaar staat het ven in de zomer droog, waardoor de flamingo’s daar geen jongen konden groot brengen. Ze kunnen behoorlijk oud worden, dus ook bij tegenvallend broedsucces kan de populatie zich lang handhaven. Misschien zijn ze hier op zoek naar een nieuwe broedplaats…

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant