De begeleiders voelen zich al vijf jaar als een vis in het water. 
(foto: Sheila Suijker)
De begeleiders voelen zich al vijf jaar als een vis in het water. (foto: Sheila Suijker)

Stichting Het Startblok viert vijfjarig jubileum

Actueel 915 keer gelezen

Pijnacker - Begin januari vierde stichting Het Startblok haar vijfjarig jubileum. Het Startblok richt zich op het verzorgen van zwemlessen voor voornamelijk kinderen met een beperking, die daardoor niet mee kunnen komen met de reguliere zwemlessen. Het liefst ziet het bestuur van het Startblok dat er nog meer gediplomeerde vrijwilligers zich aanmelden en dat er meer locaties beschikbaar komen waar de lessen verzorgd kunnen worden.

Het idee voor de oprichting van Het Startblok ontstond bij Lankhorst, die voorheen zwemlessen verzorgde. Hij zag tijdens het afzwemmen dat kinderen met een beperking niet konden afzwemmen, omdat het dan te druk en te massaal was. Hij verdiepte zich in de doelgroep en kwam erachter dat er te weinig aanbod is om überhaupt zwemlessen te volgen. Lankhorst leerde hoofdtrainer wedstrijdzwemmen Martijn Van den Maagdenberg kennen bij het wedstrijdzwemmen. Samen hebben ze Het Startblok opgericht. Een jaar later kwam zweminstructrice Irene Dumas het team versterken. Het Startblok zocht contact met zwembaden waar de lessen aangeboden konden worden. 6 januari 2015 begon Het Startblok officieel in zwembad De Viergang in Pijnacker met 1 lid en een aantal vrijwilligers. Het eerste lid Dylan zwemt nog steeds bij Het Startblok. In de afgelopen vijf jaar heeft Startblok grote stappen vooruit gezet. Momenteel zijn er 300 leden en 70 vrijwilligers. De zwemlessen richten zich in eerste instantie op kinderen met een auditieve of visuele beperking, kinderen met autisme of chronische ziekten en kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Sinds januari is het in Vlaardingen ook mogelijk voor volwassenen met een beperking om zwemlessen te volgen. De zwemlessen zijn uitsluitend bedoeld voor deelnemers met een verstandelijke leeftijd van minimaal vijf jaar. “Als limiet hebben we vier kinderen per instructeur, dat is ook ons kwaliteit”, zegt Van den Maagdenberg. Kinderen met een beperking hebben baat bij kleinere groepen en meer aandacht. Voor de zweminstructeurs is dit ook een uitdaging. “Ik heb zelf altijd de wens gehad om te werken met kinderen met een bijzondere eigenschap”, zegt Dumas.

“Hoe moeilijker het kind hoe groter de uitdaging”, vindt ze. Vier jaar geleden kwam ze het team van Het Startblok versterken en breidde ze de locatie Schiedam uit. Momenteel heeft Het Startblok zes locaties in Pijnacker, Rotterdam, Zoetermeer en Schiedam. “Bij elk kind willen we het maximale eruit halen”, zegt Lankhorst. “Bij het ene kind kan dit een zwemdiploma zijn en bij een ander kind zwemplezier.” Het Startblok streeft ernaar om dat de deelnemers zich uiteindelijk kunnen redden in het water. Momenteel kampt Het Startblok met een wachtlijst van ongeveer twee jaar. Als reden noemt het bestuur het gebrek aan zwemwater. “Wanneer er meer zwemwater in de regio beschikbaar is, zal ook de wachtlijst worden verkort. Het liefst wil Het Startblok extra zwemwater in Pijnacker om zwemlessen te kunnen verzorgen voor kinderen met een beperking in Pijnacker, Nootdorp en Oude Leede. Wanneer het zwemwater gecentraliseerd is, is het voor de vrijwilligers ook makkelijker in te delen qua tijden in verhouding met de reistijd. “Je vraagt een soort belasting van de vrijwilligers, dit moeten we ook bewaken”, zegt van den Maagdenberg. Het Startblok waardeert de inzet van haar vrijwilligers. Alle vrijwilligers krijgen een onkostenvergoeding.

We zijn ooit begonnen met niks en staan nu hier. Ik vind het wel belangrijk dat je de waardering laat blijken”, zegt Van den Maagdenberg. De erkenning voor de inzet van vrijwilligers vindt het bestuur erg belangrijk, met als resultaat dat de meeste vrijwilligers lang betrokken blijven bij de stichting. “We zijn nog altijd naarstig op zoek naar gediplomeerde vrijwilligers”, zegt Van den Maagdenberg. Het Startblok biedt haar vrijwilligers ook scholing aan waardoor ze uiteindelijk als gediplomeerde vrijwilligers aan de slag kunnen. “Op deze manier kunnen wij ook de zwembaden op een verantwoorde manier afhuren”, zegt Van den Maagdenberg. Recente ontwikkelingen waarbij er kinderen in het zwembad zijn overleden hebben er toe geleid dat de veiligheidseisen zijn verscherpt. Zwemverenigingen moeten zich hierop aanpassen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant