Afbeelding

Ingezonden: Hondenbos Dobbeplas overbevolkt

Actueel 7.176 keer gelezen

Onlangs waagde ik mij weer eens in het hondenbos. De vele hondenuitlaat-services die van heinde er verre komen, maken het voor de hondenbezitters van onze gemeente een ware bezoeking om daar je hond nog te gaan uitlaten. Per busje (en ik heb er eens 8 geteld) rollen er zo’n 10 – 15 honden uit, vaak zoeken de begeleiders elkaar op en dan moet je met je hond door een groep van zo’n 40 honden heen.

Daar zitten van die honden bij die met elkaar luid blaffend of dreigend op je hond afrennen en niet elke hond is daartegen bestand. Ook zijn er honden die tegen je op gaan springen, maar behalve dat je niet weet bij wie die hond hoort, grijpt zo’n begeleider ook niet in – de groep is immers te groot om ze allemaal onder controle te houden. Dat is ook hun excuus “ja, het is nou eenmaal een hondenbos”.

Dan is er nog een veel grotere ergernis die hierdoor is ontstaan. Juist vanwege de grote hoeveelheden honden, zien die begeleiders geen mogelijkheid om de poep van die beesten op te ruimen. Dat is dus hun excuus. Dit houdt in dat het hele gebied bijna een openbaar toilet is geworden. Dan wel ééntje waar niet kan worden doorgetrokken! De poep ligt niet alleen in grote hoeveelheden in de bermen (waar je hond dus in loopt), maar zelf moet je ook herhaaldelijk op de paden over de poep heen stappen en aan de sporen te zien, wordt er ook regelmatig in getrapt. Lekker! Natuurlijk is het zo, dat ook hondeneigenaars uit onze eigen gemeente soms laks omgaan met de opruimplicht, maar de hoeveelheden waarin de hopen hondenstront in het hondenbos zich opstapelen kan voornamelijk aan die hondenuitlaat-services worden toegeschreven. Vanwege hun “ontheffing” om het op te moeten/kunnen ruimen. Per busje, per dag zo’n 10 tot 20 hopen, dus dit kan per dag oplopen tot gemiddeld zo’n 100 hopen.

Gelukkig zijn ze er niet in het weekend. Je ziet dan ineens hele andere mensen in het gebied lopen, de sfeer is stukken relaxter. Misschien dat zij het hondenbos door de weeks ook mijden? Heel tekenend voor de situatie met betrekking tot het niet onder controle hebben van zo’n grote roedel, is wat op 23 december plaatsvond. Een uitlaatservice kwam als eerste rond 10.15 uur aan. De begeleider was al geruime tijd weg, al voorbij het strandje en in geen velden of wegen meer te zien. Maar deze hond was naast de auto de bosjes in gegaan en toen deze weer bij de auto kwam, was er niemand meer te vinden. Toevallig heb ik hier een foto van gemaakt, maar dit heb ik vaker meegemaakt bij andere uitlaat-services. Het is heel tekenend voor de oncontroleerbaarheid.

Van Hondenbelangen, een club die probeert de belangen van de hondenbezitters in onze gemeente te behartigen, heb ik begrepen dat in ons omringende gemeenten convenanten afgesloten moeten worden met mensen die meer dan 3 honden uitlaten. Daarmee verplichten zij zich o.a. tot het opruimen van de uitwerpselen en het onder controle hebben van de groep. Dat dit in onze gemeente niet het geval is, lokt deze uitlaat-services natuurlijk naar de Dobbeplas toe. Waardoor de hondeneigenaars van onze gemeente, die hondenbelasting betalen, zich gedwongen voelen uit te wijken naar een ander gebied. Kan de gemeente hier niet eens paal en perk aan gaan stellen?

Berenice Wieman

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant