De opening van CulturA en Zo was een bijzonder moment voor Francisca Ravestein. (foto: victorvanleeuwen.nl)
De opening van CulturA en Zo was een bijzonder moment voor Francisca Ravestein. (foto: victorvanleeuwen.nl)

Terugblik en vooruitblik met burgemeester Francisca Ravestein

Actueel 1.191 keer gelezen

Inmiddels is het jaar bijna ten einde. Samen met burgemeester Francisca Ravestein, kijken we terug op 2019 en werpen we een vooruitblik op 2020. 

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is een dorp met een stedelijk karakter. Een dorp dat de laatste jaren flink is gegroeid. Het landelijke karakter, maar ook de ligging aan de Randstadrail, is volgens de burgemeester hetgeen wat de mensen aantrekt om in de gemeente te komen wonen. “We zijn een mooie gemeente met veel groen. We moeten ervoor zorgen dat we groen blijven. Er wordt nog steeds gebouwd, maar daar zit op een gegeven moment een grens aan. Behoud van ons groene karakter is de kracht van onze gemeente”, zegt de burgemeester. Burgemeester Ravestein omschrijft Pijnacker-Nootdorp als een gemeente met een dorpskarakter, maar dichtbij de stad. Een gemeente waar de dorpse cultuur nog zeker leeft. “Het is hier vriendelijker dan in de stad.”

Genoeg plannen
Burgemeester Ravestein begon in de gemeenteraad van Rotterdam en was tussen 1998 en 2002 lid van de Tweede Kamer. Daarna was ze wethouder in de gemeente Renkum, waarnemend burgemeester in Beverwijk en burgemeester in Opsterland. “In de Tweede Kamer heb ik veel geleerd, maar mijn voorkeur gaat uit naar lokaal bestuur. In de lokale politiek heb je namelijk veel sneller zichtbaar resultaat van je inspanningen.” Ravestein zat in de Rotterdamse politiek in de periode dat de Kop van Zuid werd ontwikkeld. “Als ik nu door Rotterdam rijd, denk ik: hier heb ik mijn steentje aan bijgedragen." In 2020 zal Ravestein zes jaar burgemeester zijn in de gemeente Pijnacker-Nootdorp, maar ze zou graag nog even doorgaan. “Ik zit nu midden in een aantal dossiers, die ik graag nog zou willen afmaken”, licht ze haar besluit toe. Een van de dossiers, die de burgemeester bedoelt, gaat over ondermijning. “Alles wat er in de stad gebeurt, gebeurt hier ook, maar dan op kleine schaal. We zijn nu bezig om dit aan te pakken.” Als portefeuillehouder cultuur vindt de burgemeester het ook leuk om door te gaan met de implementatie van de cultuurnota. “De cultuurnota is op een mooie manier samengesteld. Er zijn sessies geweest met het veld en een enquête onder de bevolking, waar een goede respons op is gekomen. We willen graag dat de mensen, die hier nieuw komen wonen, ook meedoen."

Inhaalslag
CulturA en Zo vindt de burgemeester een mooi voorbeeld. “Deze plek is helemaal opgeknapt en een ontmoetingsruimte geworden, waar van alles gebeurt. We zijn wel gegroeid met huizen, maar niet met culturele voorzieningen”, vindt de ze. “Hier moest nog wel een inhaalslag worden gemaakt, daar zijn we nu ook mee bezig.” Terugblikkend op 2019, vertelt de burgemeester over de minder leuke momenten, die ook bij het burgemeesterschap horen. “Als burgemeester ga je ook op bezoek bij mensen, die soms hele nare dingen hebben meegemaakt.” Een gebeurtenis die veel indruk heeft gemaakt op de burgemeester is het overlijden van de voorzitter van de Oranjevereniging Pijnacker. Hij kreeg te horen dat hij ziek was en overleed na een kort ziekbed. “Dat zijn de dingen die erin hakken”, zegt de burgemeester. Gelukkig waren er ook genoeg mooie momenten het afgelopen jaar. “De opening van CulturA en Zo was een mooi moment, maar ook de opening van de Komkommerweg was bijzonder. Er is heel lang gediscussieerd over deze weg, nu is die er.

Afvalbeleid
Een recent hoogtepunt is volgens de burgemeester dat OPCW, de organisatie tegen chemische wapens, kortgeleden het contract heeft getekend om zich te vestigen op bedrijventerrein Heron. Hier zijn wij als gemeente heel trots op. Er is hard gewerkt in 2019, waarin er verder werd geborduurd op de plannen die in het verkiezingsjaar 2018 zijn gemaakt. Hier zijn we goed mee op weg. Als gemeente staan we er goed voor, ook financieel. Ook zijn er afgelopen jaar stevige discussies gevoerd over het afvalbeleid, een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft”, vindt de burgemeester. In 2020 komt de woonvisie en de omgevingsvisie eraan. Ook werkt de burgemeester samen met de wethouder zorg aan de uitvoering van de nieuwe wet op het gebied van verplichte GGZ zorg, die vanaf januari zal gelden.

“Verder vieren we komend jaar 75 jaar vrijheid. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd om hier samen met de bewoners bij stil te staan. Het hele programma wordt binnenkort bekend gemaakt, maar ik kan wel al vertellen dat op 5 mei op verschillende plekken vrijheidsmaaltijden worden georganiseerd en op 5 juni is er in de Viergang een groot concert ‘Vrijland’ van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Een prachtige voorstelling die ik van harte aanbeveel”, sluit de burgemeester af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant