Logo telstar-online.nl
Ritel Pijnacker

Jouw telefoon wordt je portemonnee

  •   keer gelezen

Pijnacker - We betalen steeds minder met contant geld en steeds vaker met de pin. Vooral het 'contactloos' pinnen zit in de lift.  

Het aantal transacties met de pin groeit al jaren. Twintig jaar geleden, in 1999, betaalden we volgens betaalvereniging Nederland 700 miljoen keer met de pin. Dat was per volwassene gemiddeld amper één keer per week. In oktober van dit jaar werd er maar liefst 400 miljoen keer gepind, wat grofweg inhoudt dat we nu gemiddeld elke dag wel een keertje pinnen. 

Contactloos
Op bijna alle pinautomaten is het tegenwoordig mogelijk om contactloos te betalen. Vooral de laatste drie jaar is het aantal contactloze betalingen enorm gestegen. Afgelopen maand was zo'n 75 procent van de pinbetalingen contactloos. Circa 5 procent van die contactloze betalingen gebeurden door middel van een smartphone. Dat is nog een relatief klein percentage, maar het aantal betalingen met de smartphone is rap aan het stijgen.

Betalen met je telefoon
Voor veel mensen lijkt het betalen met de smartphone nog net een brug te ver. Dat komt omdat er twijfels zijn over de veiligheid en daarnaast weten veel mensen niet hoe het werkt. Die eerste zorg kunnen we gelijk wegnemen. Betalen met de telefoon is zeker zo veilig als contactloos betalen met de pinpas. Bovendien heeft het betalen met je telefoon een groot voordeel, want als je overstapt op deze manier van betalen, kan je portemonnee voortaan thuisblijven. Wel zo handig wanneer je een dagje naar het strand gaat of een avondje gaat stappen. ?

Is het ingewikkeld?
Het klinkt heel ingewikkeld 'betalen met je smartphone'. Maar als je ermee aan de slag gaat, zal je merken dat dit best meevalt. Weet je hoe je moet bellen met een smartphone? Heb je wel eens gepind met je bankpas? Nou, dan kan je waarschijnlijk ook betalen met je smartphone. Installeer de app van jouw bank op je telefoon. Vervolgens zie je op het scherm van je telefoon stap voor stap precies wat je moet doen. Op den duur kom je vanzelf de optie tegen waarin je een persoonlijke veiligheidscode in moet stellen. Doorgaans hoef je deze code alleen te gebruiken wanneer je een bedrag boven de 25 euro wilt betalen of als je achtereenvolgens meer dan 50 euro pint. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de veiligheidscode in te voeren voor alle betalingen en daarmee wordt jouw telefoon als betaalmiddel nog veiliger dan je bankpas.

Hoe werkt het?
Betalen met je telefoon werkt eigenlijk hetzelfde als contactloos betalen met je pinpas. Net als altijd controleer je het bedrag op de pinautomaat. Vervolgens houdt je de?telefoon tegen de pinautomaat. Afhankelijk van jouw instellingen en het bedrag, wordt er op het scherm van je toestel gevraagd om de code in te toetsen. Dit kan naar wens ook je vingerafdruk of irisscan zijn. Vervolgens wordt de betaling verricht en kun je de bevestiging hiervan direct op je telefoon zien. Zo eenvoudig is dat!

Mobiele portemonnee
Heb je eenmaal de smaak te pakken? Dan heb je vast wel oren naar een app waarin je al jouw klantenkaarten kunt opslaan. Hierdoor weet je zeker dat je alle klantenkaarten na het openen van de app snel bij de hand hebt waardoor je nooit meer klantenpunten of extra korting mist. Tegelijkertijd houdt de app je op de hoogte van je totaal gespaarde punten en interessante aanbiedingen die bij deze klantenkaarten horen. Hoe makkelijk is dat? Op deze manier wordt jouw telefoon jouw mobiele portemonnee. iPhone heeft hiervoor de 'wallet app'. Een populaire klantenkaartapp voor Androidtoestellen is Stocard of Mobile-pocket.

Juiste toestel
Om contactloos te kunnen betalen met je telefoon moet je toestel wel aan de juiste eisen voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat jouw telefoon over NFC beschikt en dat deze ook is ingeschakeld. Met NFC kun je op een afstand van maximaal tien centimeter een kleine hoeveelheid informatie uitwisselen, bijvoorbeeld dus om je betaling te kunnen doen. Juist omdat dit op hele korte afstand moet, is het zeer veilig in gebruik.  

Weet je niet zeker of jouw telefoon over NFC beschikt of geschikt is om te gebruiken als mobiele portemonnee? Loop eens binnen bij Ritel Pijnacker aan Ackershof 85 en laat je uitgebreid informeren! 

Meer berichten