Vliegenzwammen: rood met witte stippen... (foto: Cindy Bijnsdorp)
Vliegenzwammen: rood met witte stippen... (foto: Cindy Bijnsdorp)

Vliegenzwammen in voortuin

Actueel 1.097 keer gelezen

Dit najaar heb ik in Pijnacker enkele soorten paddenstoelen gezien, waarvan ik me niet bewust kan herinneren dat ik ze eerder in de omgeving ben tegen gekomen.

Zo waren daar de witte kluifjeszwammen, die als vreemde romige droedels opdoken in het grasveld voor het Baken. Tijdens het grasmaaien zijn ze helaas gesneuveld. Meer geluk hadden de vliegenzwammen in een voortuin langs het spoor. Die stonden daar zes weken te pronken aan de voet van een dikke berkenboom. Eind oktober wandel ik langs de vliegenzwammen om ze te bekijken. Ze zijn al behoorlijk oud en het mooie is er een beetje vanaf. De hoeden zijn niet meer zo helder rood, maar staan nog keurig overeind. Dan staat opeens de bewoonster naast mij. Ze is trots op haar vliegenzwammen en zegt gekscherend: “Nu hoef ik niet meer met mijn kinderen naar het bos om paddenstoelen te zoeken.” Ze vertelt dat er in de afgelopen weken een mevrouw is langs geweest om foto’s te maken. Ik ben nieuwsgierig naar het resultaat, want de schoonheid van paddenstoelen laat zich niet zo gemakkelijk vastleggen. Via de mail neem ik contact op met de fotografe, Cindy Bijnsdorp. Ze stuurt meteen een aantal foto’s toe die ik in de natuurrubriek mag publiceren.

Op bijgaande foto zijn de karakteristieke kenmerken van vliegenzwammen duidelijk te zien: de rode hoed met witte stippen en het frivole witte rokje rond de steel. De witte stippen kunnen van de hoed afspoelen door de regen en het rood kan verbleken tot vaag oranje, maar veel mensen zullen dan nog steeds wel zien welke soort het is. Er zijn wel enkele andere paddenstoelensoorten met een witte steel en rode hoed, maar die hebben geen stippen en rokjes. Fijn, zo’n herkenbare en mooie paddenstoel! Niet voor niets tref je vaak vliegenzwammen aan in herfsttekeningen van kinderen. Eens riep ik per vergissing ‘vliegenzwam!’ toen ik een grote stinkzwam zag met een hoed vol dikke zwarte vliegen, die van de stinkende sporenmassa kwamen smikkelen. Nadien vroeg ik mij af hoe de vliegenzwam eigenlijk aan zijn naam komt, want daar zit nooit een vlieg op. De Larousse paddenstoelen encyclopedie geeft als verklaring, dat het mogelijk is om vliegen te doden met extracten van de vliegenzwam. De rode hoedhuid schijnt het meeste gif te bevatten. De vliegenzwammen in de voortuin stonden niet toevallig onder een berk. Het draderige mycelium van deze paddenstoelen leeft ondergronds op de wortels van bomen. Berken zijn favoriet. Zowel de boom als de zwam hebben voordeel bij de samenwerking, er is sprake van een symbiose.

 Caroline 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant