Afbeelding
WIN KAARTEN

The Shavers voor unieke Try Out naar De Trucker

Actueel 1.028 keer gelezen

De datum 12 mei 2006 staat nog bij menig Pijnackerse muziekliefhebber in het geheugen gegrift, toen speelde de legendarische Nederlandstalige rock'n'roll band The Shavers in De Trucker. Een volgepakte zaal die de culthit 'Halvarine (gadverdamme)' luidkeels meezong, was een absoluut hoogtepunt. Het populaire Noord-Hollandse trio komt op zaterdag 16 november voor een try-out terug naar het Pijnackerse poppodium. Als support komt The Dan The D, beter bekend als Dan Donovan, die in 1992 al met Tribe Of Dan in de Trucker speelde, over uit Engeland. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.detrucker.nl of aan de zaal.

Door Marcel 'Bizarro' Mulhuyzen 

Het boegbeeld van de Nederlandstalige surfrock, de sympathieke zanger Johannes de Boom, is momenteel in voorbereiding voor een grote reünie-show in Paradiso vlak voor kerst. De inmiddels 71-jarige kunstenaar en dichter is een rock'n'roll laatbloeier. Artiesten als Herman Brood, Debbie Harry (Blondie) en Charlie Harper (UK Subs) braken pas na hun dertigste door. Johannes was 48 toen hij door gitarist Cock de Jong werd ontdekt. Samen met zijn broer/drummer Theo de Jong werden The Shavers gevormd. Johannes: 'Ik heb geen moment aan mijn leeftijd gedacht, ik zag het meer als een avontuur en een uitdaging.' Een avontuur werd het zeker, ondanks de lichamelijke ongemakken, de Boom heeft namelijk de agressiefste vorm van reuma. In 2006 leidde dit tot het afscheid van The Shavers. Drie jaar later kwam de band weer bij elkaar, echter gitarist Cock de Jong werd ernstig ziek, na een afscheidsoptreden in mei 2011 viel het doek definitief. Vijf maanden na deze show overleed de gitarist. 

The Pretty Things 
Johannes raakte al in zijn jeugd bevangen door popmuziek: 'Ik kocht maandelijks lp's, alle genres. Ik heb nooit in bands gezeten maar ging op m'n 16e wel vaak naar de oefenruimte van The Selfkick. Daar zat ik in hoekje te kijken en luisteren. Van hun gitarist Ton v.d. Woude heb ik nog maand of drie gitaarles gehad maar dat werd niets.' In die tijd (1965) toog hij op de fiets naar een optreden van The Kinks in Beverwijk. Twee jaar later ging hij met een vriend op de brommer vanuit Noord-Holland naar Bergen op Zoom voor The Pretty Things. Zij sliepen in een bos om het geld uit te sparen en dit te spenderen aan alcoholische versnaperingen.

Dick Dale
De unieke sound van The Shavers is duidelijk gelieerd aan artiesten als Dick Dale en Link Wray. Johannes: 'Deze gitaristen zijn van grote invloed, want we zijn verbonden met de surfrock en dit zijn onze helden. Ik heb ze ook live gehoord en gezien! Van Dick Dale staat de handtekening op mijn lijf getatoeëerd.' De plek van gitarist Cock de Jong is ingenomen door de zestienjarige Eg de Jong, de zoon van drummer Theo. Johannes: 'Eg zat nog maar net op de lagere school toen hij alle nummers van The Shavers instudeerde op de drums. Later kreeg hij een gitaar en heeft daarna alle songs onder de knie gekregen. We speelden afgelopen zomer op de Zwarte Cross, dat was een goed optreden, Eg speelde voor het eerst voor groot publiek. Mooi om te zien: vader op drums, zoon op gitaar. Ontroerend ook.'


 Win kaarten:  "Voor het unieke dubbelconcert van The Dan The D en The Shavers zaterdag in de Trucker zijn kaarten verkrijgbaar via www.detrucker.nl/tickets. Maar jij kunt 2 kaarten winnen door een mail te sturen naar info@detrucker.nl en geef door wanneer Dan Donovan voor het eerst in de Trucker speelde."


Boek 
In de zomer van 2018 verscheen het boek 'Boom - de wonderbaarlijke reis van een rock-'n-roll reus'. Het turbulente leven van Johannes en de historie van The Shavers zijn hier mooi beschreven door Alexandra Vierkant, die met de band meereisde voor de merchandise. Hierin staat behalve alle shows ook een aanzienlijke lijst van operaties die Johannes heeft ondergaan. Op de vraag of hij trots was op het boek antwoordde Johannes: 'Trots niet, want ik ben niet de maker. Eerder onder de indruk. Over mij een boek, dat uit de Friese klei getrokken jongetje?!' De boekpresentatie was destijds in de bovenzaal van Paradiso. De hoogtepunten uit zijn loopbaan zijn volgens de zanger de Jack Daniels Tour met Peter Pan Speedrock, de optredens op de Zwarte Cross en het afscheidsoptreden in de Waerdse Tempel in Heerhugowaard.

Op de vraag wat er in de grote zaal van Paradiso gaat gebeuren en of er een vervolg komt, zegt Johannes: 'Wij willen daar een zo goed en mooi mogelijk optreden neerzetten. Ik ben zelf ook zeer benieuwd of we verder gaan, eerst Paradiso inpakken.' Tot slot heeft Johannes nog wat lovende woorden voor De Trucker: 'Dat het een prettige en lekkere rock & roll-plek is met vrijwilligers die daar kijk op hebben. Ik koester dat soort plekken. Het publiek krijgt een band die er met totale overgave invliegt. Wij gaan er een gave avond van maken!' Een gerenommeerd journalist noemde The Shavers ooit 'een liefdesbaby tussen Iggy Pop en Sjef van Oekel' en 'muziek voor hart en kruis'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant