Afbeelding

Mantelzorger Reiny van Schie: ‘Bij Jaap duurt alles nu wat langer’

Actueel 1.902 keer gelezen

Op de zorgboerderijen BuitenGewoon komen dagelijks toegewijde mantelzorgers die met veel liefde voor hun dierbaren zorgen. BuitenGewoon verlicht die taak door de zorg overdag gedeeltelijk van hen over te nemen. In de nieuwsbrief BuitenPost vertellen zij regelmatig wat dat voor hen betekent. Zoals onlangs Reiny van Schie.  

Twee keer per week fietsen Jaap en Reiny van Schie naar de zorgboerderij in Pijnacker. “Toen de case-manager vorig jaar over dagverzorging begon, vond ik dat eigenlijk nog niet nodig”, vertelt Reiny. “Maar het is een goede keuze geweest. Jaap komt er graag en ik loop niet de hele dag achter hem aan.”

Makkelijk was het niet om Jaap over te geven aan ‘die lieve meiden’ van de zorgboerderij. “De eerste keer dat ik hem had weggebracht heb ik de hele dag gehuild.” Na een huwelijk van vijftig jaar en werk dat zij veertig jaar samen deden – “we hadden een stoffenkraam op de markt” – was zij gewend om Jaap in de buurt te hebben. “Ik vond het verschrikkelijk om hem weg te brengen.”

Initiatief weg
Maar het went snel en Jaap heeft het naar zijn zin. Wat hij er zoal doet? “Een beetje rommelen en aanvegen”, antwoordt hij. Reiny: “Hij gaat ook mee wandelen en leest graag de krant, het liefst hardop. We hebben een actief leven geleid, waren altijd bezig. Dat is er bij Jaap helemaal af. Pas wilde ik met het mooie weer de tuin doen. Voordat hij uit zijn stoel is, ben ik al klaar. Als we weggaan, moet ik hem een kwartier van tevoren aansporen en hem er verschillende keren aan herinneren om zijn jas en schoenen aan te trekken. Hij komt moeilijk ergens toe; het initiatief is weg.”

Toch heeft Jaap, met hulp van anderen, de hele week nog genoeg te doen. Reiny: “We hebben een groot netwerk. Elke week gaat hij fietsen met een vriend, en zijn jongste broer haalt hem donderdags op. Twee dagen zit hij op de boerderij en verder trekken we er samen vaak op uit. Ik koop nog steeds in Brabant de stoffen in voor de winkel van onze zoon en dan kan Jaap prima mee. We hebben er veel kennissen en eten ergens een lekkere Bossche Bol. Zo maken we er samen nog wat van. Heerlijk, toch?”

Collectebus
Reiny merkte zes jaar geleden voor het eerst dat er iets niet klopte. “We fietsten veel, ook met vrienden, en Jaap begeleidde die tochten altijd. We zouden naar Kijkduin gaan, een ritje dat we wel vaker maakten. Hij reed voorop en wist ineens niet meer waar hij heen moest. We zijn er nooit aangekomen.” Jaap gaat naar het ziekenhuis voor onderzoek. “Eerst dacht ik dat het te maken had met het ernstige ski-ongeluk eerder dat jaar, waarbij zijn hoofd zwaar gewond raakte. Maar de arts zei dat er geen verband was en stelde de diagnose Alzheimer. Heftig. Vroeger liep ik met de collectebus voor de Alzheimervereniging. Dan denk je onbewust toch dat het jou niet overkomt. Na de diagnose ging ik er op letten en herkende steeds meer symptomen. Dat hij met tafeldekken het bestek niet meer kon vinden, bijvoorbeeld.”

Rustig aan
‘Kun je het wel aan?’, vragen mensen Reiny wel eens. “Ik heb geleerd om mij anders op te stellen”, vertelt zij. “Van nature ben ik een actief mens. Maar ik kan het ook best wat rustiger aan doen. Bij Jaap duurt alles nu wat langer, maar wat geeft het? Je moet de dingen anders aanpakken en leren om je niet te irriteren. Niet kattig zijn en proberen om het samen gezellig te maken.”

Bent u mantelzorger en geïnteresseerd in de dagverzorging van BuitenGewoon? Bel of mail: 015 515 85 93, info@zorgboerderijbuitengewoon.nl Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website www.zorgboerderijbuitengewoon.nl.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant