Collectanten in de bloemen met Cees.
Collectanten in de bloemen met Cees.

Mooie collectantenavond Nierstichting in Nootdorp

Actueel 1.364 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Nootdorper Cees de Krijger is regionaal coördinator van de Nierstichting. Vorige week had Cees een thuiswedstrijd. In Nove was een informatieve, nuttige en ook nog gezellige collectantenavond.

Aan het eind van de avond werd de 'uitslag' van de collecte bekend gemaakt en toen bleek dat er in Nootdorp vijf procent meer is opgehaald dit jaar dan in 2018. Dat gaat in tegen de landelijke trend: die laat zien dat de opbrengst van collectes afneemt. Dat geldt niet alleen voor de Nierstichting maar voor bijna alle goede doelen die collecteren. Nootdorp heeft van oudsher een fanatieke collecte-organisatie. Die is 45 jaar geleden opgestart door Wil Bubbert die nog steeds coördineert en collecteert. Destijds had Wil zestien collectanten die 1400 gulden ophaalden met elkaar. Nu zijn er 96 collectanten die dit jaar met elkaar 6364,57 euro ophaalden. Natuurlijk speelt ook mee dat Nootdorp in 45 jaar enorm is gegroeid. Collectante Nel van Veen trekt zich van gemeentegrenzen niets aan en sleept daarom ook nog flink wat Haags geld naar binnen. Voor niemand een probleem en voor de Nierstichting een mooie binnenkomer Landelijk wordt er zo'n drie miljoen euro per jaar ingezameld. Dat geld wordt besteed aan allerlei nuttige zaken, zoals de verdere ontwikkeling van de draagbare kunstnier. Dialysepatiënten hoeven door gebruik te maken van een draagbare kunstnier niet meer drie maal per week naar een ziekenhuis.

In Nederland leven 10.000 mensen met een donornier. Jaarlijks worden er ongeveer duizend transplantaties uitgevoerd. Mensen staan gemiddeld 2,5 jaar op de wachtlijst. Een aantal mensen, zoals Nootdorper Piet Goeman, heeft het geluk dat ze een familielid of kennis bereid vinden om een 'passende nier' af te staan. In het geval van Piet was dat de moeder van de partner van een van zijn dochters, Ria Duijndam. Ze waren allebei aanwezig tijdens de avond. Piet deed zijn verhaal en vertelde dat het zogenoemde BK-virus altijd op de loer ligt om de nieuwe nier te lijf te gaan. Daardoor is hij regelmatig onder controle en behandeling in het ziekenhuis. Piet is bijzonder blij en dankbaar voor de nieuwe nier, maar het is dus niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er stonden nog meer mensen voor hem klaar die een nier wilden afstaan. Niet iedereen heeft dat geluk. Zo lang houdt een lichaam met slechte nieren het vaak niet uit. Van de 6500 mensen die op nierdialyse aangewezen zijn, zijn er gemiddeld duizend binnen vijf jaar overleden. Reden te meer dus om vaart te zetten achter de ontwikkeling van de kunstnier en om het beschikbaar stellen van donornieren te stimuleren.

Piet Goeman met Ria Duijndam.

Ook doet de Nierstichting veel aan preventie over het 'ontzouten' van de mens. Die krijgt gemiddeld via allerlei producten te veel zout binnen. Voor je nieren is zes gram zout per dag eigenlijk het maximum. Omdat overal zout in zit krijg je al snel te veel binnen. Een pizza bevat vaak al de toegestane hoeveelheid. Zout verhoogt de bloeddruk en te hoge bloeddruk is funest voor flinterdunne bloedvaatjes in de nieren. Cees de Krijger liet informatiemateriaal zien: een soort zoutmeter en ook een kruidenkaart met allerlei leuke tips over kruiden als zoutvervanger. De Nierstichting heeft de zoutmeter ontwikkeld: www.zoutmeter.com.

Tot slot werden de collectanten in het zonnetje gezet. Gezamenlijk maar ook individueel. De wijkcoördinatoren werden bedankt en in de bloemetjes gezet: Ria Casteleijn, Wil Bubbert, Jirska Lugtigheid, Paula Beekman en Ingrid Haagensen. Toevallig of niet traden enkele van hen ook naar voren omdat ze een krooncollectejaar te vieren hadden. Jirska Lugtigheid vijftien jaar, Ria Casteleijn en Anneke van der Sman 35 jaar en Wil Bubbert zelfs 45 jaar. Wil is nog steeds fanatiek en strijdbaar. Ze gaat gewoon door evenals Ria en Anneke, die soms wel eens overweegt om er een punt achter te zetten, maar dan toch wil 'aan de wandel gaat' met haar collectebus in het gebied Sytwinde. Wie wil helpen collecteren, bel 035 - 697 80 00 of ga naar Nierstichting.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant