Taalheld Muhammad Ali krijgt complimenten van de wethouder.
Taalheld Muhammad Ali krijgt complimenten van de wethouder.

"Voor mij staat het Taalhuis op nummer één!"

Actueel 666 keer gelezen

Afgelopen vrijdag vierde het Taalhuis Oostland haar vijfjarig bestaan met een lustrumfeest in CulturA & Zo. Tijdens de avond werd het boekje: 'Taalhuis' uitgereikt door wethouder Peter Hennevanger aan vrijwilligster van het eerste uur Henny en aan een bijzondere deelnemer, die begin dit jaar werd verkozen tot taalheld, Muhammad Ali. "Het taalhuis is een veilige en laagdrempelige omgeving om de Nederlandse taal te leren", zegt Ali.

Het boek Taalhuis geeft door middel van verschillende verhalen de maatschappelijke waarde aan van het Taalhuis. In het boek staan 12 verhalen van mensen die in de afgelopen vijf jaar deel hebben genomen aan het Taalhuis, waaronder ook het verhaal van Ali. De verhalen zijn ingedeeld in fases naar aanleiding van de PiëzoMethodiek, waarbij er wordt uitgegaan van verschillende niveaus en manieren van ontwikkeling van mensen, om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij.

Het Taalhuis Oostland begon vijf jaar geleden in Pijnacker-Nootdorp en een half jaar later in Berkel en Rodenrijs. Het doel was de inwoners op een laagdrempelige manier hulp bieden om de basisvaardigheden van lezen, schrijven en het begrijpen van de Nederlandse taal eigen te maken. Het Taalhuis begon met spreekuren, taalmaatjes en taalontmoetingen. "We noemen het taalontmoetingen, omdat de mensen informeel les krijgen. Elke week wordt er, samen met twee vrijwilligers, op een vast tijdstip over van alles en nog wat in het Nederlands gepraat", vertelt Esther de Wit vakteamhoofd Volwassenen van bibliotheek Oostland. Gaandeweg kreeg het Taalhuis steeds meer activiteiten erbij. Bijvoorbeeld het project 'taal voor thuis', speciaal gericht voor ouders met kinderen op de basisschool. Ook de voorleesexpres wordt steeds meer gekoppeld aan het Taalhuis. "Een ander goed lopend project van het Taalhuis is: 'taal naar werk'. Hier hebben twee voormalig directeuren de handen in een geslagen en hebben het doel om in 20 weken mensen aan betaald werk te helpen", vertelt de Wit.

"Taal is bij ons niet het doel, maar een middel om mensen een stap verder te helpen in hun zelfstandigheid en in het uitbreiden van hun netwerk. Bij ons ontmoeten ze mensen die ook worstelen met de taal, máár ook vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten om anderen verder te helpen", zegt de Wit. De activiteiten van het Taalhuis dragen volgens haar ook bij aan een maatschappelijke verandering. "Buitenlanders zijn niet meer 'eng', want men ziet dat Marie ze bijvoorbeeld buiten groet en Truus ze helpt met de taal. Het Taalhuis helpt mensen een stapje verder in de breedste zin van het woord. Niet alleen voor de mensen die hulp met taal krijgen, maar ook voor vrijwilligers. Zo zijn er vrijwilligers doorgestroomd naar een betaalde baan en zijn er vrijwilligers die een NT2 opleiding zijn gaan volgen, zodat ze dit werk als betaalde baan kunnen gaan doen", legt de Wit uit. "Je stopt er als vrijwilliger energie in, maar je krijgt een enorme lading energie terug", vertelt vrijwilligster Henny. "Je leert zoveel over verschillende culturen en gebruiken."

"Er zijn de afgelopen vijf jaar zoveel mooie momenten geweest, maar het allermooiste was toch dat wij de taalheld hebben kunnen leveren", zegt de Wit trots. Ali uit Berkel en Rodenrijs, kreeg eind januari de taalheldenprijs in de categorie taalbegeleider. Ook ontving hij de publieksprijs. Ali leerde in een snel tempo Nederlands, haalde vlot zijn inburgeringsdiploma en ging zelf aan de slag als vrijwillig taalbegeleider bij bibliotheek Oostland en als tolk en vertaler bij stichting Vluchtelingenwerk. Een bijzondere prestatie als je bedenkt dat hij een jaar geleden zelf bezig was met taalbeheersing. "Doordat 'de lessen' in het Taalhuis door vrijwilligers worden gegevens, merk je dat de drempel voor mensen om zich aan te sluiten laag ligt. Het werkt enthousiasmerend", zegt de Wit. Ali beaamt dit. "Het zijn hele aardige mensen. Mensen voelen zich thuis bij het Taalhuis en leren daardoor ook beter en gemakkelijker de taal. Voor mij staat het taalhuis op nummer 1! Zonder het taalhuis was ik waarschijnlijk niet nu al doorgestroomd naar een betaalde baan", vertelt Ali over zijn ervaring. Inmiddels heeft hij naast zijn vrijwilligerswerk ook een betaalde baan in het volwassen onderwijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant