Een vast onderdeel in de Kerstpraise op Kerstavond.
Een vast onderdeel in de Kerstpraise op Kerstavond.

Delfg'HouseBand viert muzikaal tienjarig bestaan

Actueel 538 keer gelezen

Het was Jaap van der Windt, een vooruitstrevende dominee die in Delfgauw een frisse wind liet waaien, die een jaar of elf geleden het initiatief nam tot wat een jaar later uitgroeide tot de Delfg'houseband. Deze heerlijk onmogelijke naam is bedacht door drummer Edward Beemer. Je spreekt de naam uit als 'Delfgauwsband' maar mensen zeggen soms Delfghauwse-band, aldus René Hofman, man van het eerste uur die geen uur wil missen.

Eerder dit jaar was de Delfg'HouseBand – actief bij een Open Lucht Viering in Oude Leede en toen was René jammerlijk genoeg op vakantie.Vond hij niet leuk. Een jaar eerder organiseerde de huidige dominee Robert Stigter een viering in de open lucht tijdens de Biesland Dagen. Daar kon René gelukkig dan wel bij zijn. De Delfg'HouseBand is al tien jaar actief in de kerkelijke PKN-gemeente van Delfgauw. Iedere zondag is in elk geval een deel van het gezelschap aanwezig om ervoor te zorgen dat naast de traditionele gemeentezang met orgelbegeleiding ook moderne eigentijdse muziek te horen is met allerhande instrumentale begeleiding. Het begon met keyboard, piano en drums maar intussen hoor je ook sax, gitaar, basgitaar, viool, cornet, panfluit, dwarsfluit, mondharmonica, piccolo, enzovoort. Multitalent Noortje de Hoog uit Oude Leede is in haar eentje al verantwoordelijk voor een flink aantal van de genoemde instrumenten. Het doel van Jaap van der Windt was om ook eigentijdse muziek te maken of te laten maken tijdens de vieringen op zondag. Niet met de bedoeling om orgel en gemeentezang weg te werken, maar als aanvulling. Dat werkte meteen en dat werkt nog steeds, zeggen René Hofman, Maaike Morelissen en Mark van den Berge.

Namens de band geven zij negen dagen voor het jubileum van komende zaterdag 26 oktober vanaf 20.00 uur in het Kerkelijk Centrum Delfgauw aan de Zuideindseweg tekst en uitleg over de Delfg'HouseBand. Ze vertellen dat er in tien jaar in alles groei is geweest. In aantal instrumenten, in repertoire, in variatie, in niveau, in het aantal leden van de band, enzovoort. De club telt intussen zo'n 21 mensen. Die zijn er dus niet altijd allemaal en dat is ook niet nodig. De wisselende samenstelling en de relatieve vrijblijvendheid maken en houden het spannend en gevarieerd. Er is altijd voldoende basis om elke zondag mee te doen aan de vieringen en een bijdrage te leveren. De enkele keer dat dit niet het geval is, vragen ook de oudere mensen. "Hé, waarom waren jullie er niet?" Het geeft aan dat de moderne muziek er helemaal bij hoort om het voor alle generaties en alle kerkgangers gevarieerd en fris te houden. Naast de thuiswedstrijden in Delfgauw komt de Delfg'HouseBand ook af en toe in De Acker, de Dorpskerk en de Ontmoetingskerk. En er is ieder jaar een weekendje weg, waarbij natuurlijk op zondag een kerkviering wordt opgeluisterd. Al een paar keer was de bestemming Bolsward, waar Jaap van der Windt na Delfgauw naar toe verkaste. Op dit moment zit Jaap in Katwijk en natuurlijk is hij er zaterdag bij.

Het wordt vanaf 20.00 uur een heel feestelijke jubileumviering waarbij de Delfg'HouseBand in muzikale stappen door de Bijbel wandelt. Mark zegt dat ze willen laten zien en horen dat in de tijd van het Oude Testament de muziek eigenlijk veel 'moderner' was dan in latere eeuwen. "De Levieten waren priesters, soldaten en muzikanten tegelijk en beschikten over trompetten en cymbalen. Is later allemaal afgeschaft. Dans hoorde er in de tijd van Koning David helemaal bij. Zo willen we vooral met muziek en met wat gesproken woord bij een aantal Bijbelse zaken stil staan", aldus Mark. Ze gaan ook een modern lied op hele 'psalmnoten' zingen. Dat valt nog niet mee. De zingende Maaike, de piano spelende Mark en de toetsen spelende René zeggen tot slot dat het een heel gezellig mooi muziekfeest gaat worden dat van acht uur tot een uur of half tien gaat duren. Daarna is er nog een borrel met bitterballen. De toegang is gratis. Kortom: het is één groot cadeau van de jarige Delfg'HouseBand zelf!

Zaterdag 26 oktober, 20.00 uur, Kerkelijk Centrum, muziekfeest Delfg'HouseBand, toegang vrij, na afloop borrel met bitterballen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant