In de sporthal was ’s morgens van alles te doen.
In de sporthal was ’s morgens van alles te doen.

Buddydag sport- en zwemcentrum de Viergang in circussfeer

Actueel 1.129 keer gelezen

Pijnacker - Onlangs was het weer Buddydag bij sport- en zwemcentrum De Viergang. Zestig sporters met een verstandelijke beperking waren de hele dag sportief en gezellig bezig samen met evenzoveel buddy's. Het thema was circus met als gevolg acrobatiek op eigen niveau en veel clowneske acties.

Twee badmintonbanen, een vijf meter lange sjoelbak, koersbal, een klimwand, een hockeyveldje, een voetbalterreintje, een korfbalveld, een springkussen, een spinninghoek en een boksvoorziening. Buiten was een skelterbaan met hindernissen. Een doorslaand succes al met al en heel veel keuze dus voor de sporters. Nieuw dit jaar was de judomat met een echte judoka. Ook kon je een potje touwtrekken om de krachten te meten. De ochtend begon om 10.00 uur met een kennismakingsgesprekje tussen sporter en buddy onder het genot van een kopje koffie met een traktatie gesponsord door bakkerij Rijnbeek. Voor sommigen even wennen, maar dat duurde niet lang. Na de warming-up was het ijs volledig gebroken. Er liepen al diverse clowns en gewichtheffers rond en de rode neuzen waren niet te tellen. Na een half uurtje gaf de circusdirecteur de circustent vrij aan alle acrobaten. Om 12.30 uur even uitpuffen in restaurant de Viergang! Met een gezonde lunch. Broodjes met melk! De PLUS-supermarkt zorgde voor de tarwebolletjes. Het zwembad lonkte en bijna iedereen verheugde zich op het water. Zwemmen, springen, de glijbaan of de kolk. Met de bal of over de watermat. Overal enthousiaste geluiden. Twee bekende begeleiders hadden zich in een retrobadpak met blauwwitte strepen gestoken. Hilariteit alom.

De niet-zwemmers deden een rondje fitness of keken even rustig toe in het zwembad. Rond 14.30 uur kwam iedereen voldaan uit het zwembad. Een bitterballetje met wat frites en een drankje vulde de magen na de zweminspanningen. Daarna nog een klein uurtje disco met alle bekende zangers waarbij uit volle borst werd meegezongen en gedanst. Een act van Martin Jackson en zijn partner Isa sprak tot de verbeelding. Om half vier was het afscheid nemen. Iedere sporter had moeite om het feest te verlaten. De buddy's werden bedankt en geknuffeld. De taxi's en busjes reden voor en om even vier uur keerde de rust weer. Een dag met een gouden randje. Dankzij de inzet van zeer velen. Meer dan zestig buddy's die hun vrije zaterdag met liefde hebben gegeven. De chauffeurs van de buurtbussen, maar ook de sponsors. De Lions en de Rotary met een gulle gift, Sportcentrum De Viergang met hun vrijwillige inzet, voetverzorging Ada Warnaar voor de rode neuzen en vrijwilligers om bij te springen.

Pijnacker-Nootdorp kan weer trots zijn! De Buddydag is zo'n begrip geworden dat er van tevoren niet eens reclame voor gemaakt hoeft te worden om de boel volgeboekt te krijgen. Er kunnen ieder jaar zestig sporters meedoen. Dat is wel zo ongeveer het maximum qua capaciteit van de diverse voorzieningen. De sporters zijn van diverse leeftijden en komen uit Pijnacker-Nootdorp maar ook uit de regio: Delft, Rijswijk, Schipluiden. Heel leuk ook dat er steeds meer jonge mensen als buddy willen fungeren. Het is één keer per jaar feest maar je kunt als je wilt iedere zaterdag lekker sporten bij een G-groep in De Viergang. Mail naar: barbara_devries@hotmail.com.

Iedere sporter heeft gedurende de dag een eigen vaste buddy.
Even lekker fietsen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant