Afbeelding

Binkhorst sluit Nationale Diabetes Challenge af

Actueel 632 keer gelezen

Zaterdag 28 september hebben negentien deelnemers uit Pijnacker succesvol de Nationale Diabetes Challenge (NDC) bij de Uithof in Den Haag afgesloten. Voor een aantal deelnemers was het de tweede keer, maar een groot aantal mocht dit voor het eerst ervaren.

De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation, die zich inzet om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes en COPD te verbeteren door middel van sport en beweging. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. De Bas van de Goor Foundation heeft met wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat wandelen een effectieve behandeling is bij diabetes. In sommige gevallen komen mensen met diabetes type 2 zelfs helemaal van hun medicijnen af, alleen door een gezondere leefstijl. De NDC helpt hen daarbij.

Yvonne Schenkeveld (praktijkverpleegkundige) en Ilse Waser (huisarts), beide werkend bij Praktijk Binkhorst, werden al jaren enthousiast van de verhalen over de NDC tijdens een jaarlijks congres over Diabetes Mellitus zodat in 2018 voor het eerst besloten werd hier als huisartsenpraktijk aan mee te doen. Vanwege de positieve effecten, ervaringen en verhalen hebben ze dit jaar voor de tweede maal meegedaan aan de NDC. Dit jaar hebben ze het organisatieteam verder uitgebreid met Mick van der Spek van fysiotherapie van der Spek uit Nootdorp en Gaby de Kleijn van diëtisten praktijk Gezond Verstand uit Pijnacker

Yvonne Schenkeveld verwoord het als volgt: "Als verpleegkundige heb ik in 2018 & 2019, tijdens onze NDC ervaren hoe leuk, leerzaam en waardevol het is om buiten de spreekkamer met onze patiënten en begeleidende collega's, diëtist en fysiotherapeut te wandelen. Tijdens deze ontspannen activiteit was er ruimte voor een grap maar ook serieuze onderwerpen en vragen over Diabetes en COPD. Ik ben trots op de resultaten zoals de twee wandelgroepen die wekelijks zijn blijven wandelen na onze eerste Challenge. Er zijn ook zeker resultaten geboekt waardoor medicatie afgebouwd kon worden."

Eigen niveau
"Dit jaar zijn we vanaf medio april elke maandagavond een uur gaan wandelen met een groep patiënten met de diagnose diabetes en COPD uit de praktijk. Er zijn twee groepen gevormd zodat iedereen op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo mee kan doen. Via een blog werden de deelnemers op de hoogte gehouden van de extra wandeltrainingen die voor die week gepland stonden en konden ze alvast zicht krijgen op de route voor de week erna. Uiteindelijk hebben dertig mensen deelgenomen."

Volgens een van de deelnemers, André Paap, werkt wandelen echt verslavend: "In het begin denk je waar ga ik aan beginnen maar na twee weken merk je dat het hartstikke lekker en leuk is. Met de groepswandelingen loop je met elkaar, je praat, lacht, loopt, geniet met elkaar, dit motiveert je om met elkaar te lopen. Daarnaast wandelen we voor 90% in de natuur. De Balij, Bieslandse Polder, Oude Leede met de Ackerdijkse plassen en nog meer prachtige stukjes rondom Pijnacker."

Ilse Waser: "Op de finaledag afgelopen zaterdag 28 september hebben we deelgenomen aan drie van de slotafstanden, de 5 – 10 en 15 km. Na een pittige warming-up door Olga Commandeur kregen de diverse groepen na elkaar het startsein. Het lopen in zo'n grote groep is wel heel wat anders dan we gewend waren in Pijnacker. Voor Harry Hes viel dit wel een beetje tegen, door de opstoppingen en vertragingen op de 5km gaven zijn voeten het op. Maar dankzij zijn medelopers heeft hij het toch kunnen volbrengen. Dat is de kracht van de NDC: je doet het met elkaar, je deelt lief en leed, en je kan altijd meer dan je voorheen voor mogelijk had gehouden!"

Bedankt
"Tenslotte rest mij nog iedereen te bedanken die meegewerkt heeft deze NDC tot een succes te maken onder andere ook Gerrit Jasperse die ons met de Sponsor bus van Pijnacker een ontspannen heen- en terugreis naar Den Haag heeft bezorgd", aldus Ilse.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant