De Groenzoom blijft wat het Burgerpanel betreft de grens met Lansingerland. (foto: Nel Giorgi)
De Groenzoom blijft wat het Burgerpanel betreft de grens met Lansingerland. (foto: Nel Giorgi)

Burgerpanel zeer negatief over Oostlandfusie

Actueel 1.267 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Er wordt al jaren gesproken over een mogelijke fusie tussen Pijnacker-Nootdorp en buurgemeente Lansingerland. Onze redactie deed onlangs onder inwoners van Pijnacker-Nootdorp uitgebreid onderzoek naar het draagvlak voor een dergelijke fusie. Zo'n 580 deelnemers van het lokale Burgerpanel TIP Pijnacker-Nootdorp vulden de enquête van onderzoeksbureau TopOnderzoek in.

De respondenten hebben volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun mening toe te lichten. Het heeft uiteindelijk geresulteerd in een 32 pagina's tellend rapport (zie onder, red.). In dit artikel nemen wij alvast de belangrijkste conclusies door. Aan de hand van de vraag: Wat zijn, volgens u, de grootst mogelijke voordelen van een fusie van gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland? komt de volgende top drie naar voren: 1. Er zijn geen voordelen (45 procent) 2. Kostenbesparing en efficiëntievoordelen (26 procent) 3. Meer bestuurskracht; een grotere gemeente kan taken en problemen beter aanpakken (21 procent). Het Burgerpanel van TIP Pijnacker-Nootdorp ziet veel nadelen kleven aan een fusie met Lansingerland. De grootste angst is dat de gemeente verder van de burger af komt te staan. Zo'n 73 procent van de respondenten heeft deze vrees. Het verliezen van de eigen identiteit is ook een reden om niet te fuseren: 63 procent vermoedt dat de oude dorpscultuur verloren gaat. "Veel geld mee gemoeid, waarbij de vraag is of een grotere, loggere organisatie efficiënter werkt", vult één van de Burgerpanelleden aan. "Nog verder fietsen voor een paspoort vanuit Nootdorp dan nu het geval is", schrijft een ander panellid.

Zeer negatief
Op de hamvraag: Hoe staat u tegenover een mogelijke fusie met de gemeente Lansingerland? antwoordt in totaal 17 procent van de respondenten: (zeer) positief. In totaal antwoordt 61 procent van de respondenten: (zeer) negatief. "Lever niet in op dienstverlening aan burgers. Zie een fusie dus niet als bezuinigingsmaatregel. Dit is de zure nasmaak die ik heb overgehouden aan fusie Pijnacker en Nootdorp", benadrukt een panellid. Opmerkelijk genoeg komt uit exact hetzelfde onderzoek in Lansingerland dezelfde uitslag uit de bus: ook daar is precies 61 procent (zeer) negatief. Het Burgerpanel kreeg ook de volgende stelling voorgeschoteld: Een fusie van Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp is noodzakelijk om hun positie in de regio te versterken. Zo'n 20 procent van de respondenten is het (zeer) eens met deze stelling. In totaal antwoordt 58 procent van de respondenten: (zeer) mee oneens. Ondanks de negatieve tendens over een fusie, lijkt het slechts een kwestie van tijd. Veel politici en ondernemers hebben zich de afgelopen jaren laten ontvallen dat 'het een keer gaat gebeuren'.

Wilt u de volgende keer ook meepraten over belangrijke zaken die spelen in Pijnacker-Nootdorp? Geef je op voor het online Burgerpanel via; tippijnackernootdorp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant