(foto: Wim Priem)
(foto: Wim Priem)

Insecten en vogels blij met bloemenwei bij Groene Keijzer

Actueel 570 keer gelezen

Natuurgebied de Groene Keijzer, gelegen aan de noordrand van de Zuidpolder van Delfgauw langs de N470, is aangelegd als compensatie voor veenweide-natuur die verloren is gegaan bij de aanleg van de N470 en de wijk Keijzershof in Pijnacker.

In april van dit jaar hebben de vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker (NMP) en Staatsbosbeheer, met hulp van wethouder Peter Hennevanger, er een perceel grond ingezaaid met een bloemenrijk kruidenmengsel van inheemse een- en meerjarige soorten. Dat is bedoeld om meer insecten aan te trekken, maar is ook goed voor allerlei vogels in het gebied. De aanschaf van het zaad, dat duurder is dan je zou verwachten, is mede mogelijk gemaakt door Nederland Zoemt met geld van de Postcodeloterij.

Het vergde nog behoorlijk wat tuinieren door vrijwilligers van NMP om er voor te zorgen dat snel opkomend riet en andere "onkruiden" de ontkiemende plantjes niet verdrukten. Maar uiteindelijk is alles redelijk goed opgekomen. Boven de korenbloemen, kamille en andere kleine planten torenden zonnebloemen uit. De uitgebloeide bloemen daarvan trokken de laatste weken regelmatig grote groepen putters, groenlingen en andere vinken aan. Volgend jaar wordt er weer zaad van eenjarigen bijgezaaid maar zullen ook de meerjarige soorten gaan bloeien. Zo krijgt de bloemenweide zijn definitieve vorm.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant