Jaap van den Herik gaf een gloedvol betoog over de noodzaak van innovatie.
Jaap van den Herik gaf een gloedvol betoog over de noodzaak van innovatie.

De toekomst is hier en nu, bij het Ondernemers Fonds

Actueel 418 keer gelezen

"De toekomst is hier en nu, bij het Ondernemers Fonds Pijnacker-Nootdorp", eindigde gastspreker Jaap van den Herik zijn voordracht na de jaarvergadering van de Ondernemers Vereniging Pijnacker-Nootdorp. De opkomst van de deelnemende ondernemers in Grand Café 1837 in Nootdorp was behoorlijk, maar een stuk minder dan vorig jaar.

Het belangrijkste nieuws vanuit het bestuur was dat het fonds functioneert zoals het moet functioneren, en zelfs elk jaar beter, aldus voorzitter Ben van der Ploeg. Goede voorbeelden van wat het fonds heeft helpen realiseren, zijn de prachtige hanging baskets in de Dorpsstraat in Nootdorp en in Pijnacker-Centrum en de aanleg van glasvezel in de buitengebieden. Daarmee is vrijwel heel Pijnacker-Nootdorp aangesloten op glasvezel.

Volgend jaar volgt er een evaluatie. Geen peperdure enquête door een extern bureau. Ieder bestuur van de verschillende kerngebieden kan zelf zijn mening geven over het voortbestaan van de OFPN. Overigens is het bestuur per 2020 op zoek naar een nieuwe voorzitter en een nieuwe penningmeester.

Jaap van den Herik
Daarna kwam Jaap van den Herik, wiens vader ooit een bedrijf in landbouwbenodigdheden dreef langs de Oudeweg in Nootdorp. Kleine Jaap mocht vaak de telefoon aannemen en kende nog wat Nootdorpse namen, ook al is hij al jaren uit Nootdorp weg. Hendrik Jacob van den Herik (1947) is informaticus en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij houdt zich bezig met computerschaak en Kunstmatige Intelligentie.

"De toekomst is nu, en het gaat sneller dan je denkt", was Van den Heriks voornaamste boodschap. "De balans tussen menselijke intelligentie en kunstmatige intelligentie verschuift. Hadden we eerst machines die het ons gemakkelijker maakten, nu nemen de machines het over en worden zelfs een stuk intelligenter dan wij. Bovendien kunnen ze heel snel leren. Deep Learning, heet dat. De schaakcomputer verslaat de meesterschaker! Er is niets nieuws onder de zon, want in het verleden verloren gewichtsheffers ook van heftrucks!"

Fijnstof
Van den Herik is enthousiast over de ontwikkelingen. "Ik geef graag voorbeelden. Je kunt bijvoorbeeld heel exact het fijnstofgehalte in een bepaald gebied bepalen. De gemeente Eindhoven onderzocht of het gehalte rondom scholen nog acceptabel was, en ontdekte dat dat niet overal het geval was. Dan kun je maatregelen nemen."
Vervolgens gaat Van den Herik in op beroepen die al dan niet verdwijnen. Caissières, fotowinkels, meteropnemers, boeren, zij zullen niet lang meer als beroepsgroep bestaan.

"Mijn vader kon prima zijn gezin onderhouden met de winkel die hij had. Dat zou nu beslist niet meer het geval zijn." Leraren blijven nodig, maar het beroep verandert. Lesprogramma's moeten voortdurend worden aangepast aan de behoeften van de maatschappij. Technologie en informatica als vak worden nu niet of weinig aangeboden. Van den Herik pleit voor examens in informatica en computerkunde. Nederland loopt hierin achter!

Kodak
Ondernemers moeten inspelen op de ontwikkelingen. Een groot bedrijf als Kodak heeft het niet gered. En niet omdat zij de ontwikkelingen binnen de fotografie niet in de gaten hadden of onderschat hadden, ze onderschatten alleen de snélheid van de ontwikkelingen. Het bedrijf hád patenten op digitalisering. De kosten waren hen op dat moment te hoog en ze hebben te lang gewacht.

Co-driving cars
En dan: hebben elektrische auto's, de toekomst? Van den Herik weet het wel zeker. Vooral als er sprake is van 'co-driving cars': auto's die met elkaar communiceren, die van elkaar weten wanneer ze gaan remmen of afslaan.

Op die manier kunnen auto's zonder remmen of inhalen veel dichter achter elkaar aan rijden en zelfs harder rijden. Dat levert brandstofbesparing op en het is veiliger. "Vóór 2030 zie je dit zeker op de snelwegen", aldus Van den Herik.

Maar wat betekent innovatie nou eigenlijk precies? Bij innovatie gaat het om gerealiseerde doorbraken waarvan de resultaten worden toegepast door ánderen. "De toekomst is hier en nu, bij het Ondernemers Fonds Pijnacker-Nootdorp", eindigde Van den Herik zijn lezing.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant