Monique Segijn is al jaren de drijvende kracht achter Helden om de Hoek.
Monique Segijn is al jaren de drijvende kracht achter Helden om de Hoek.

Happening Helden om de Hoek met uitreiking Vrijwilligersprijs

Actueel 691 keer gelezen

Sinds 2008 is regelmatig – soms om het jaar en tegenwoordig eens per twee jaar – het evenement Helden om de Hoek. Dat zijn dus helden die vlakbij wonen. In dit geval vrijwilligers die waar en hoe dan ook onbetaald werk doen voor de voetbalclub, bij een zorginstelling, een muziekvereniging, enzovoort. Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Het gebouw samenleving zou zonder vrijwilligers een stapel losse stenen zijn die niet lang op elkaar blijven staan.

Om die vrijwilligers tweejaarlijks in het zonnetje te zetten, organiseert het Bureau Vrijwilligerswerk van niemand minder dan Monique Segijn het evenement Helden om de Hoek. Dat doet ze samen met een comité van, jawel, vrijwilligers vanuit de lokale samenleving. Mensen die net als Monique creatieve ideeën hebben en van aanpakken weten. Die mensen zijn: Karina Heidt, Annemarie Naafs, Richard de Haan en Joke van Hagen. Allemaal mensen met ruime ervaring als vrijwilliger of met het werken met vrijwilligers. Helden om de Hoek is altijd in het Stanislascollege aan de Sportlaan in Pijnacker.

Jazz
Daar heb je lekker de ruimte(n) voor allerlei nuttige en leuke activiteiten en workshops, gevolgd door een paar centrale activiteiten, zoals de uitreiking van de Vrijwilligersprijs Pijnacker-Nootdorp 2019 en de afsluitende borrel met het lokale jazzbandje Stumbling van Rob en Sabine Kijzers. Er zijn eerst tussen 19.00 en 20.30 uur ontzettend veel leuke activiteiten: bloemschikken, wenskaart maken, sieraden maken, karikatuur (laten) tekenen, kennismaken met klankschalen, diverse proeverijen, karaoke, sjoelcompetitie, brandjes blussen, Roosjes van fondant, sjoelcompetitie, lezing over het huishouden op orde krijgen en houden, kennismaken met klankschalen, korte bridgedrive, persbericht schrijven, feiten en fabels over gezond eten, zoeken en vinden op internet, yoga, succes met sociale media en twee stand-up-comedians. Monique: "We maken onderscheid tussen workshops en inloopactiviteiten. Maar voor beide geldt dat je je van tevoren even moet inschrijven, zodat we weten hoe veel mensen er komen. Vanwege de aard van de activiteit en de ruimte die niet onbeperkt is, willen we van te voren even weten hoe veel mensen er komen.

Hoeken
Het Helden om de Hoek-team heeft de activiteiten gerangschikt in verschillende hoeken: proefhoek, creahoek, ontspanhoek, spellenhoek en leerhoek. Je kunt je eigen keuzes maken: gewoon even lekker ontspannen of tegelijkertijd ook nog iets leren en wijzer worden. Het kan en het mag allemaal. Het hele overzicht staat op de site: www.swop/bvw/helden-om-de-hoek/. Via deze site kun je je aanmelden. Een aanpassing ten opzichte van het verleden is dat het programma wat compacter is gemaakt. Tussen 19.00 en 20.30 uur de activiteiten en daarna tussen 20.30 en 22.00 een borrel en dus geen feestavond met veel 'herrie'. Het jazzbandje houdt zich in zodat mensen gezellig kunnen praten. Dat is een van de doelen: het ontmoeten van andere vrijwilligers en ervaringen uitwisselen.

Vrijwilligersprijs
Om 21.00 uur is de uitreiking van de Vrijwilligersprijs door wethouder Hanneke van de Gevel. Een jury heeft maandag uit 32 aanmeldingen vier organisaties genomineerd. De uitslag is/wordt voor vijftig procent bepaald door de jury en voor vijftig procent door 'het publiek'. In de Telstar/Eendracht van 16 oktober worden de genomineerden via een interview voorgesteld en vanaf die dag kan iedereen stemmen via internet. Nadere informatie volgt te zijner tijd. Het heerlijke avondje met een gratis hapje en drankje vanuit een bar die wordt verzorgd door De Trucker is mogelijk door de Rabobank, door Fonds 1818 en door de gemeente via het Bureau Vrijwilligerswerk. Heel mooi is ook dat professionals van organisaties als Pieter van Foreest, Young Connection en de Zorgboerderij deze avond de bediening verzorgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant