Larve van een grote spinnende watertor (foto: Marieke Elfferich)
Larve van een grote spinnende watertor (foto: Marieke Elfferich)

Overstekende drol

Actueel 3.011 keer gelezen

Veel dieren doen aan camouflage, zodat ze niet opvallen in hun omgeving. Zowel voor prooidieren als voor roofdieren is dat voordelig. Maar als een gecamoufleerd dier zich beweegt, dan werkt de vermomming niet…

Man en dochters komen half juli thuis van een avondwandeling. Bij binnenkomst zeggen de meiden vol enthousiasme: "We hebben een overstekende drol gezien!" De mobiele telefoon wordt erbij gepakt en ik krijg een foto en filmpje te zien van een langgerekte bruine larve die op een stenig pad loopt. Het beestje lijkt inderdaad op een slank drolletje. Ik vraag naar de afmeting van de larve. Mijn oudste dochter geeft met duim en wijsvinger aan dat de larve circa tien centimeter lang was. "Niet gelijk weten wat het is!", zegt ze plagerig provocerend. Toevallig weet ik wel gelijk wat het is, want ik ken maar één keverlarve die zo groot is en er zo uit ziet. Het is een larve van de grote spinnende watertor.

Het voorval doet me denken aan een les die ik een aantal jaren geleden heb gegeven aan leerlingen uit groep zes, van een basisschool in Pijnacker. De les ging over dieren en planten die in en om de sloot leven. Ik liet een oude schoolplaat zien van de schilder Koekkoek, die een prachtig beeld geeft van de biodiversiteit in een gezonde poldersloot. De larve van de grote spinnende watertor staat er ook op afgebeeld. Toen ik op de plaat het diertje aanwees zei de klas in koor: "Een drol!" Ik was verrast door deze reactie, maar zag meteen de treffende gelijkenis. Ook in andere levensvormen op de oude schoolplaat, zoals de sigaarvormige pluim van de grote lisdodde, herkenden de leerlingen onmiddellijk de hen zo vertrouwde vorm. Als je er oog voor hebt zie je overal drollen.

De larve van een grote spinnende watertor heb ik zelf tweemaal in levende lijve gezien in de omgeving van mijn huis. Eenmaal stak er eentje het fietspad over, een andere zwom in een sloot aan het wateroppervlak. Best indrukwekkend, zo'n grote larve. De volwassen kevers zijn half zo groot. Larven zijn vaak langer dan de insecten die er uit voortkomen. Grote spinnende watertorren zijn zwart en amandelvormig. Ze leven doorgaans in het water, maar ze kunnen vliegen en belanden regelmatig op het droge. De kevers zijn vegetariërs, terwijl de larven roofdieren zijn. Dat is te zien aan hun stevige kaken. Door hun drolvormige uiterlijk zijn de larven gecamoufleerd. Dat is dubbel nuttig voor hen: het biedt bescherming tegen vijanden en tegelijkertijd worden ze minder snel gezien door hun prooien. Als ze een pad oversteken vallen ze echter door de mand...

Caroline, redactie@telstar-uitgeverij.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant