Afbeelding
Ingezonden brief

Slapeloze nachten tegemoet!

Actueel 4.711 keer gelezen

BergRoses zet de achtertuinen aan de Renovalaan in Delfgauw in de schijnwerpers. Na de overname van Van Marrewijk Tomaten is de rozenkweker de directe achterbuurman geworden van de bewoners aan de Renovalaan, op slechts 25 meter van de huizen.

Rozenkweker BergRoses heeft het ruim acht hectare grote kassencomplex aan de Zuideindseweg in Delfgauw van Van Marrewijk overgenomen. Hiermee breidt het bedrijf zijn kassencomplex met 50% uit. De WUR heeft uitgerekend dat deze rozenkweker vijf keer zoveel elektriciteit gebruikt dan de tomatenkweker en dat zit vooral in de felle, nachtelijke verlichting.

BergRoses kweekt zeer exclusieve rozen die in Nederland alleen kunnen worden gekweekt door ze dag en nacht te belichten. De lampen produceren veel warmte, die moet worden afgevoerd. De gemeente heeft de tuinder een uitzonderingspositie gegeven; hij mag 's nachts het dak open zetten om te ventileren. Het gevolg is dat het 's nachts oranje kleurt boven Delfgauw.

Aan de grond wordt de nachtelijke verlichting afgeschermd, maar het dak van de kassen van de rozenkweker staat gedeeltelijk of geheel open. Bewoners kijken straks vanuit hun slaapkamer recht in de kassen, die hun huis en tuin fel belichten. Dit is vergelijkbaar met altijd slapen met het licht aan. Het verstoort het bioritme van mens en natuur.

De Bewonersvereniging Delfgauw slaat alarm namens de bewoners. Voorzitter Esther Hasselman noemt de transitie onacceptabel, omdat dit ernstige gevolgen heeft voor het welzijn en de nachtrust van de bewoners. Ook is ze verbolgen over het feit dat er niet met omwonenden is gesproken. Ze heeft het toevallig via Natuurlijk Delfland vernomen en is meteen in actie gekomen.

In augustus stuurde Harry Hendriks van Natuurlijk Delfland een door bewonersverenigingen en natuurvereniging NMP mede ondertekende brief aan gemeenteraad en gemeentebestuur van Pijnacker-Nootdorp met kritische vragen over de verwachte toename aan energieverbruik en lichtuitstoot. Esther Hasselman en Harry Hendriks hebben een gesprek gehad met wethouder Van Kuppeveld, die zich op de situatie beraadt.

Bewonersvereniging Delfgauw, Bewoners het Bos van 's Gravenhout, Wijkvereniging Pijnacker-Noord, Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker (NMP)

2019 08 26 Brief Uitbreiding BergRoses Ism KNNV by Telstar Uitgeverij on Scribd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant