Carla Schoonenberg aan de slag als dominee Ontmoetingskerk
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Carla Schoonenberg-Lems wordt zondag bevestigd als nieuwe dominee.
Carla Schoonenberg-Lems wordt zondag bevestigd als nieuwe dominee.

Carla Schoonenberg aan de slag als dominee Ontmoetingskerk

  •   874 keer gelezen   Actueel

De Ontmoetingskerk heeft een nieuwe dominee en dat is Carla Schoonenberg-Lems, geboren in Amstelveen op 24/7 1966. Ze gaat fulltime aan de slag en is bij wijze van spreken 24/7 beschikbaar. "Dat krijg je als op je 24/7 bent geboren", zegt ze lachend. De energieke moeder van drie uithuizige zoons van in de twintig heeft enorm veel zin in haar nieuwe baan. Ze woont nu nog met echtgenoot Peter - een vervroegd uitgetreden psycholoog en tevens halve theoloog – in 's Gravenzande. In oktober nemen ze hun intrek in een woning aan de Rosa Manuslaan in Klapwijk.

Pijnacker was Carla niet geheel vreemd. Ze is een nicht van Janny, Pia, Tjapko en Gerrit de Heus. "Mijn vader Jan was een broer van hun moeder, tante Corrie. Ik kende Pijnacker dus al een beetje, toen ik werd uitgenodigd voor een gesprek over de vacante domineesfunctie. Het klikte eigenlijk meteen met de mensen van de Beroepingscommissie en de Kerkenraad. Met bepaalde ideeën zitten we helemaal op één lijn. Een van die ideeën is om tijdens de vieringen veel meer met beeld te gaan doen in aanvulling op het woord. Aanstaande zondag, tijdens mijn intrededienst, is daar al een voorbeeldje van te zien. Onze zoons – van wie de jongste, Benjamin, film- en litateratuurwetenschappen studeert – hebben een filmpje gemaakt over 'de weg van het geloof' waarbij een heel bijzondere kapel in het Duitse Eifelgebied centraal staat."

Dominee Carla – dat zal haar aanspreekvorm vaak zijn – heeft er heel veel zin in om met de plusminus duizend potentiële Ontmoetingskerkgangers, en liefst zo veel mogelijk nieuwe mensen van buiten, er iets heel moois van te maken. Een Feest van de Geest mag het worden. Het mooie van een kerkgemeenschap vindt ze dat mensen door ontmoeting in verbinding raken. Mensen die 'elkaar worden gegeven'. Zo formuleert Carla het in het kennismakingsinterview in het kerkblad Centraal Contact. Haar vader Jan werkte bij Hoogovens toen hij het staal verruilde voor de verkondiging van het christelijk geloof. Hij werd dominee.

Carla was er ook voor in de wieg gelegd: het gezin woonde aan de Maarten Lutherweg en daar vlakbij was het Augustinuspark. Ze heeft een broer die overweegt dominee te worden. Oudste zoon Christiaan heeft filosofie gedaan en is predikant in opleiding. Middelste zoon Arthur doet bouwkunde.

"Op m'n achttiende wilde ik eerst naar het buitenland als au pair, maar ik was zo terug. Ik ben toen in 1984 in Leiden theologie gaan studeren. Eerst had ik niet het idee om pastoraal werk te gaan doen, maar een docent zei dat ik er juist geknipt voor was. Elf jaar was ik werkzaam in Maasdijk en een paar plaatsen die daar bij kwamen. En vervolgens elf jaar voorganger in een vrijzinnige gemeente in 's Gravenzande. Daar werkte ik nog steeds met heel veel plezier, maar het was toch tijd voor een vervolgstap." Het mooie van de Ontmoetingskerkgemeente vindt de nieuwe dominee dat het een ontzettend levendige en dynamische kerkgemeenschap is met mensen die open staan voor nieuwe ideeën. Het is geweldig hoe veel mensen zich hier vrijwillig willen inzetten voor de kerk en de gemeenschap. Ook al werk ik fulltime: ik hoef lang niet alles zelf te doen." Dominee Carla gaat graag voorop in de 'strijd' die in het teken moet staan van energieke verbinding en niet van blokkerende tegenstelling. Juist niet. Ze zit voor de Protestantse kerk kerk in een visitatiecommissie die in actie komt zodra het ergens in een gemeente fout loopt, waarbij er niet zelden sprake is van smeulende veenbranden en stille loopgravenoorlogen tussen mensen en/of functionarissen. "Even flink ruzie maken en elkaar de waarheid zeggen is soms niet verkeerd. Een stevige onweersbui klaart de lucht vaak op. Ga met een open houding met elkaar in gesprek en praat het uit." Carla Schoonenberg gelooft zelf in een persoonlijke God bij wie je als mens terecht kunt met je vragen en problemen. God is meer dan een oerkracht of een energiebron. "Tot een iets kan ik niet bidden", zegt ze. God is volgens Carla echter niet 'iemand' die nu al heeft bepaald dat er bijvoorbeeld morgenochtend op de rotonde bij de Ontmoetingskerk twee auto's op elkaar knallen waarbij de ene chauffeur het leven verliest en de andere ongedeerd blijft. "Het zijn echt de mensen die het doen. We hebben onze eigen wil en verantwoordelijkheid. Het is een heel moeilijk vraagstuk, maar ik geloof niet in een God die van tevoren alles bepaalt." Dominee Carla vindt haar beroep/vak geweldig afwisselend en gevarieerd. Er is weinig of niets waar ze een hekel aan heeft. Zeker niet aan begrafenissen. "Dat zijn juist vaak heel mooie gebeurtenissen. Lijden en ook dood kunnen het leven verdiepen." Te veel en te lang vergaderen wellicht? "Er wordt in kerken ontzettend veel vergaderd maar ook daar kun je op zoek naar vernieuwing. Je kunt ook wandelend of etend van gedachten wisselen. Ik sta overal voor open en zal niet schromen om zelf vernieuwingen in gang te zetten, maar altijd wel vanuit draagvlak. Ik heb het gevoel dat hier best een voedingsbodem is voor zodanige vernieuwing dat meer mensen zich aansluiten – ook jonge mensen met hun eigen ideeën en vormen – zodat het hier nog meer gaat bruisen",aldus Carla die net klaar is met een goed toepasbare vierjarige 'katholieke' studie geestelijke begeleiding.

Intrededienst dominee Carla Schoonenberg-Lems, zondag 8 september, 15.00 uur, bevestiging door voorganger Cor Baljeu, Ontmoetingskerk, Klapwijkseweg 91, Pijnacker.

Parkeren via achterzijde
Kom lopend of per fiets. Door de Halve Marathon Oostland is het parkeerterrein vanaf de Klapwijkseweg niet bereikbaar. Wel aan de achterzijde: neem de rotonde Vrouwenrecht en rij dan via de Marga Klompélaan, de Anne Franklaan en de Jo Bauerlaan. Aan het eind rechtdoor over het fietspad en dan naar links de parkeerplaats op.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>