Micha, Malin en Tijmen zwemmen IJsselmeer over
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Malin, Micha en Tijmen haalden met de tocht honderden euro's op voor 'Wij Steunen Kenia'.
Malin, Micha en Tijmen haalden met de tocht honderden euro's op voor 'Wij Steunen Kenia'.

Micha, Malin en Tijmen zwemmen IJsselmeer over

  •   609 keer gelezen   Actueel

Pijnackernaar Tijmen Onland is met twee vrienden het IJsselmeer overgezwommen. Met deze actie heeft het drietal ruim 2.600 euro opgehaald, zodat twintig vrouwen in Kenia een lening krijgen om te kunnen starten met een eigen onderneming.

Tijmen is nog altijd onder de indruk van zijn bezoek destijds - als tienjarig jongetje - aan de Mwerenischool, samen met zijn vader Rinus Onland (18 november 2010 overleden). Zijn vader was toentertijd voorzitter van de stichting 'Wij Steunen Kenia'. Deze stichting steunt een basisschool en zijn directe gemeenschap in Zuidoost Kenia. De stichting was opgezet door leerkrachten van de Johannesschool uit Pijnacker. Zijn moeder, Wilma Abbink, was een van de leerkrachten die de school in 2002 opgezocht heeft. Ze heeft de eerste steen gelegd van één van de nieuw te bouwen klaslokalen van de Mwereni-school die door 'Wij Steunen Kenia' werden gesponsord.

Tijmen heeft samen met zijn zusje de klaslokalen en watertank geopend. Hij heeft nog steeds een levendig beeld hoe hij toen kleurrijk verwelkomd werd door de zingende en dansende leerlingen van de school. Mede om die reden wilde Tijmen graag iets terug doen voor deze gemeenschap die in armoede leeft en waar zijn vader zich zo voor ingezet heeft om de omstandigheden voor hen te verbeteren.

Een half jaar heeft Micha, een van Tijmen's vrienden die met hem de uitdaging aan wilde gaan en Tijmen getraind in een zwembad in Amsterdam. Een andere vriend die mee zou zwemmen viel kort van tevoren door een blessure af waarna Malin, een collega van Tijmen, aanbood in te vallen. Malin is een enthousiaste zwemster die als Zweedse in ons Nederlandse waterland met veel plezier haar hobby beoefend en zodoende al vele trainingskilometers had afgelegd.

De tocht ging van Stavoren naar Medemblik, 22 kilometer zwemmen met flinke deiningen. Deze overtocht is een bekend zwemtraject voor open water zwemmers. Elk jaar wordt hier het NK marathon zwemmen gehouden, dit jaar was dat voor de vijftigste keer met zwemkanjers zoals Edith van Dijk en Maarten van der Weijden.

Flinke golven
Bij de challenge van Micha, Malin en Tijmen beet Micha het spits af. Vanuit de begeleidingsboot werd hij aangemoedigd met "Go, go go!" In het begin moest hij er even inkomen door de hoge golven, maar later kwam hij goed in zijn ritme. Hij had een gemiddelde snelheid van 2.7 kilometer per uur. Malin nam het zwemstokje over van Micha, ook nu waren er flinke golven maar gaandeweg werd het water iets rustige. Tijmen zwom als laatste en zwom meer dan de geplande 7 kilometer. "Het ging zo goed, ik had het gevoel dat ik er nog tien kon zwemmen", vertelde hij achteraf. De laatste kilometers zwommen ze gezamenlijk als drie dolfijnen door het water. Het drietal werd enthousiast verwelkomd door vrienden bij de aankomst in Medemblik, waar ze het ingezamelde geldbedrag symbolisch overhandigden aan 'Wij Steunen Kenia'.

In acht uur hebben Tijmen, Micha en Malin het IJsselmeer overgezwommen. Collega's, vrienden en familie hebben de drie gesponsord. In totaal is er al 2.600 euro opgehaald waarmee twintig vrouwen een lening krijgen om een eigen zaak te starten. Doneren kan nog altijd, via de stichting 'Wij Steunen Kenia'. "Er is meer vraag naar micro krediet dan dat Stichting Wij Steunen Kenia aankan", aldus Tijmen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>