Logo telstar-online.nl
Mijn Job is Top

Jeugdarts Jeltje Goudriaan

  •   654 keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - Jeltje Goudriaan wilde al op jonge leeftijd arts worden. "Ik wist het heel zeker maar dan wel met kinderen want daar heb ik altijd al een klik mee gehad." Haar droom kwam uit en inmiddels viert zij bijna haar tienjarig jubileum als jeugdarts bij JGZ Zuid-Holland West. "Het is mooi om ouders bij het opvoeden en het ontwikkelen van de gezondheid van hun kinderen te begeleiden."

"Scheikunde was echt mijn lievelingsvak", zegt Jeltje. "Eigenlijk vond ik alle vakken leuk." Na het behalen van haar middelbare schooldiploma lootte zij mee voor de studie geneeskunde. "Helaas, ik werd uitgeloot. Daar ging mijn droom." Maar Jeltje had een plan B: levensmiddelentechnologie in Wageningen. "Die studie was erg leuk en ik maakte het af." Een baan in de levensmiddelenindustrie trok haar niet aan. Zij koos voor een promotie onderzoek bij TNO in Leiden. "Hiermee ging ik toch een beetje de medische kant op want ik onderzocht de invloed van de genetische factoren met betrekking tot gezondheid bij muizen. Ik vond het fijn om op het laboratorium te werken, maar na mijn promotie stelde ik mijzelf de vraag of ik wel als onderzoeker verder wilde gaan. Ik zou veel - achter een bureau - moeten bedenken op strategisch gebied. Dat wilde ik dus niet. In die tijd kon je nog als zij-instromer naar de studie geneeskunde en zo ging ik alsnog mijn droom achterna." Er volgde een toelatingstest en een gesprek met een psycholoog. "Heel logisch want het is natuurlijk jammer als je een arts krijgt die niet communicatief vaardig is."

De co-schappen die elke afstuderende arts moet doen passeerden de revue en Jeltje studeerde af als basisarts. Het laatste co-schap liep Jeltje op de afdeling kindergeneeskunde – dit kan geen toeval zijn - van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. "Daar heb ik een jaar gewerkt en ik kwam erachter dat mijn hart dan wel bij de kindergeneeskunde lag maar dat het er vaak bij inschoot om uitgebreid met ouders en kinderen te praten door de hoge werkdruk en het verlenen van acute hulp. Daarom kreeg ik het idee dat 'jeugdarts' wel iets voor mij zou zijn want juist het persoonlijke contact vond ik zo leuk. Ik ging een dag per week op een consultatiebureau werken en het bleek al meteen dat ik daar pas echt op mijn plek zat. Wat ik ook al snel wist: naast de kindjes van nul tot vier jaar wilde ik graag de oudere kinderen erbij die onder de schoolarts vielen. Daar was ik een pionier in maar dat lukte. Na de benodigde opleiding kreeg ik via een vervanging hier en daar, een vaste baan als jeugdarts bij JGZ Zuid-Holland West." Jeltje legt uit dat de begrippen 'consultatiebureauarts' en 'schoolarts' van het toneel zijn verdwenen en dat de term jeugdarts tegenwoordig gebruikt wordt voor de professional met een brede sociaal geneeskundige kennis en vaardigheden, op het gebied van het opgroeiende kind van nul tot 18 jaar.

Hele plaatje
"Het mooie van dit werk is om niet tegenover ouders te staan maar naast hen", vervolgt Jeltje. "Je haalt tenslotte nooit een diploma voor het opvoeden. Jeugdartsen functioneren als het ware als een helikopter boven het geheel. Wij zien het hele plaatje. Van de ontwikkelingsfase, de gezondheid en het maatschappelijk functioneren tot de thuissituatie en de schoolprestaties. Je ziet gelukkig dagelijks dat het met het grootste gedeelte van de kinderen heel goed gaat. Soms spoor ik een ontwikkelingsstoornis op en moet ik slecht nieuws brengen maar het leidt vaak ook weer tot een oplossing. Hier en daar kan ik, bijvoorbeeld als obesitas op de loer ligt, met simpele tips een patroon doorbreken zoals zoete yoki drink uit het eet- en drinkpatroon halen of een kind voortaan op de fiets naar school te laten gaan." Samen met kinderfysiotherapeute Toke van der Ploeg en diëtiste Fanny Lechner richtte Jeltje 'Team Gezond Gewicht' op. Met elkaar begeleiden zij kinderen en hun ouders met overgewicht. "Gezonde kinderen en gezonde ouders gaan immers hand in hand", concludeert Jeltje.

Meer berichten