Heily met een van de symbolische beelden: de oneindige knoop.
Heily met een van de symbolische beelden: de oneindige knoop.

Hele week feest bij jarige Wereldwinkel

Actueel 729 keer gelezen

Pijnacker - Op 21 augustus was het precies vijftig jaar geleden dat Johan Derks in Breukelen, na een verblijf van twee jaar in Oeganda, de allereerste Wereldwinkel begon. In het begin was er nog geen sprake van een echte winkel; Derks verkocht rietsuiker en kunstnijverheid gewoon vanuit zijn huiskamer. Pas later kwam er een winkelpand met meer producten.

Nu, in 2019, zijn er 214 Wereldwinkels in heel Nederland. Op 15 april 1972 zag Wereldwinkel Pijnacker het levenslicht. Toenmalig burgemeester Hempenius gaf het startsein voor deze Wereldwinkel. Die begon in een marktkraam op het Raadhuisplein en is nu gevestigd in de bekende fraaie winkel aan het Emmapark in Ackershof 2.

"De doelstelling van de Wereldwinkel is nog steeds: geen hulp, maar handel. We moeten als samenleving gewoon goed betalen voor het werk dat producenten doen, zodat er fatsoenlijke werkomstandigheden kunnen zijn. Als ouders genoeg verdienen, hoeven kinderen niet te werken en kunnen ze gewoon naar school. Dán bereik je vooruitgang", aldus Heily van der Jagt, al vele jaren hét gezicht van Wereldwinkel Pijnacker.

"In de winkel is een verschuiving in het assortiment ontstaan. Alles blijft Fair Trade natuurlijk, maar we hebben minder traditionele maskers en houtsnijwerk. Je ziet meer moderne beelden, vaak symbolisch, zoals familiebeelden maar ook veel dierenbeelden. Ieder beeld is handgemaakt en daarmee uniek. Ook is er een mooie collectie keramieken schalen, handbeschilderd of van kleurig mozaïek, maar ook bijzondere schalen van olijfhout. We zijn gewoon de leukste en origineelste cadeauwinkel van Pijnacker-Nootdorp én we hebben de allergrootste collectie chocola van Tony Chocolonely. De chocola is verdeeld in ongelijke stukjes, waarmee wordt aangegeven dat de welvaart in de wereld nog steeds niet goed verdeeld is. Probeer maar eens zo'n reep te breken. Je zult zien dat de stukken verschillend zijn, maar wel allemaal even lekker. In september komen er drie nieuwe, limited edition, smaken. Wat dat wordt, is nog strikt geheim. Overigens zijn onze thee, koffie en andere foodproducten allemaal erg lekker en van heel goede kwaliteit", gaat Heily verder.

Hele week feest
Wereldwinkel Pijnacker gaat het landelijk vijftigjarig jubileum een hele week lang vieren. Van maandag 2 september tot en met zaterdag  7 september is het elke dag feest bij de prachtige winkel, Ackershof 84 in Pijnacker Centrum.

Er is iedere dag een andere proeverij van Fair Trade-producten in de winkel. Dus binnenwippen is sowieso elke dag een feestje. Op woensdagmiddag en op zaterdag zijn er spelletjes, een kleurwedstrijd en schminken voor kinderen, buiten voor de winkel. En op zaterdag is er een spannende speurtocht. Uiteraard is er voor alle kinderen iets lekkers. Percussiegroep Afrodite zorgt op zaterdag voor swingende Afrikaanse muziek. Mee-musiceren mág, graag zelfs! Ook op zaterdag is er een taartenproeverij met zoete en hartige huisgemaakte taarten. Allemaal vervaardigd met Fair Trade-producten.

Eerlijke handel
Natuurlijk blijven de moderne wereldwinkels ook in de toekomst solidair aan de handelspartners in ontwikkelingslanden. Eerlijke handel blijft het bestaansrecht. In de Fair Trade-keten werken wereldwinkels, importeurs en producenten samen. Ze onderhouden langdurige handelsrelaties. De importeurs ondersteunen producenten in ontwikkelingslanden bij de bedrijfsontwikkeling. De producenten krijgen een eerlijke prijs betaald zodat ze hun woon- en leefomstandigheden kunnen verbeteren, zonder kinderarbeid.

Cadeaupakketten
"De Wereldwinkel is ook dé plaats om mooie relatiegeschenken en kerstpakketten te bestellen. Dat kan van vijf euro tot honderd euro en meer. Je kunt natuurlijk zelf een mooi pakket samenstellen, maar wat ook heel leuk is, is een cadeaudoos geven, met een cadeaubon erin. Dan kunnen mensen de doos later vullen met wat ze zelf lekker of leuk vinden. Ook leuk, maar dan voor Sinterklaas, zijn de letterrepen van Tony Chocolonely. Accountantskantoor Bloemendaal en Ruigrok gaf het personeel eens allemaal een BR, en Ada's Haarmode de letters ADA, natuurlijk feestelijk ingepakt. Maar de beginletters van de naam van Sint en Piet, dus SP, zijn natuurlijk altijd goed", lacht Heily.

Als laatste wil Heily nog benadrukken dat de Wereldwinkel op zoek is naar nieuwe vrijwilligers. "We hebben nu ruim twintig ontzettend enthousiaste medewerkers, maar er kunnen er beslist nog meer bij. We zoeken vooral mensen voor in de winkel, maar ook voor ander werk, zoals inkoop, prijzen en de PR."

Geïnteresseerd? Kom eens langs in de winkel of neem contact op met Hanneke Vulto, vrijwilligerscoördinator: 015 - 369 95 41.

Uit de krant