Kolibrievlinder drinkt nectar uit agapanthus bloem. (foto: Petra van der Zande)
Kolibrievlinder drinkt nectar uit agapanthus bloem. (foto: Petra van der Zande)

Waarnemingen van kolibrievlinders

Actueel 1.101 keer gelezen

In de Telstar van 7 augustus viel te lezen dat diverse natuurliefhebbers kolibrievlinders hebben gezien in de omgeving van Pijnacker-Nootdorp. Een aangename verrassing als deze dag-actieve nachtvlinders spontaan opduiken in je tuin!

Kolibrievlinders zijn immigranten uit het Middellandse Zeegebied. Jaarlijks trekken ze in wisselend aantal naar het noorden. Het ene jaar worden er veel gezien in ons land, het andere jaar weinig. Ze zijn vooral in de zomer te bewonderen, maar op de website van de Vlinderstichting las ik dat er dit jaar in januari en februari al honderden zijn waargenomen in Nederland.

Soms zie ik zo'n miniatuur 'kolibrie' door onze tuin snorren. Pijlsnel schieten ze van bloem naar bloem, waar ze korte tijd stil hangen in de lucht om met hun lange roltong nectar te drinken. Petra van der Zande fotografeerde een kolibrievlinder die uit de bloem van een agapanthus drinkt. In onze tuin bezoeken kolibrievlinders voornamelijk de vlinderstruik en de phloxen. Het zijn krachtige vliegers die veel energie verbruiken. Ze vliegen grote afstanden en zoeken ondertussen actief naar bloemen die veel nectar leveren met een hoog suikergehalte. De hoeveelheid en de kwaliteit van de nectar verschilt sterk per plantensoort.

Petra stelde de vraag of het positieve natuurbeleid in de gemeente andere soorten vlinders aantrekt. Dat is zeker mogelijk, maar de recente waarnemingen van kolibrievlinders in de omgeving van Pijnacker bewijzen niet dat deze soort positief reageert op het aangepaste beleid. Kolibrievlinders worden hier namelijk al vele jaren waargenomen. De talrijkheid van deze vlindersoort wordt waarschijnlijk nog vooral beïnvloed door de omstandigheden in Zuid-Europa. Ook het klimaat in Nederland speelt een rol, omdat dit invloed heeft op hun mogelijkheden tot voortplanting en overwintering.

Bloemrijke bermen kunnen wel degelijk aantrekkelijk zijn voor kolibrievlinders. Dan moeten daar wel de juiste nectarplanten bloeien, zoals distels. De berm moet bovendien niet te droog zijn, want dan gaat de nectarproductie van de planten achteruit. Verder is de aanwezigheid van waardplanten van belang; oftewel de voedselplanten voor de rupsen. Geel walstro is een belangrijke waardplant voor de kolibrievlinder. Deze plantensoort kwam hier vroeger nauwelijks voor, maar groeit nu in de Idylle bij Pijnacker Zuid. Op langere termijn kan een positief natuurbeleid gunstig uitpakken voor de kolibrievlinder. Tot op heden heb ik echter de indruk dat ze vaker tuinen bezoeken dan bloemrijke bermen.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant