Veel vissen overleefden de maai-actie niet.
Veel vissen overleefden de maai-actie niet.

Veel vissen dood na maaiactie in Delfgauw

Actueel 2.727 keer gelezen

De Algemene Waterschapspartij, in de persoon van Loes Elshof en Hans Middendorp, meldt dat een maaibeurt nabij een sloot in Delfgauw fatale gevolgen heeft gehad voor een groot aantal vissen, ook grote snoeken die sinds jaar en dat in de sloot vertoefden. Mogelijk heeft ook het warme weer in de weken ervoor meegespeeld bij de dood van heel veel vissen.

Toch zegt omwonende Loes Elshof dat er voor de maaibeurt nog geen dode vissen te zien waren. Loes Elshof heeft het allemaal zien gebeuren.

"Eind juli is er gemaaid in de brede sloot parallel aan de Gaarderstraat en de Klerkstraat in Delfgauw. Direct na deze actie was het heldere slootwater veranderd in een bruin modderbad. Vervolgens kwamen tientallen zeer grote en kleinere vissen naar adem happend naar de oppervlakte. Velen stierven kort hierna door gebrek aan zuurstof of werden al snel opgegeten."

Zij zegt: "Dagenlang - tot het weekend - circuleerden meeuwen permanent boven de sloot en hadden een koningsmaal. Het gaat om kleine, maar ook tientallen zeer grote, vele jaren oude vissen, zoals snoeken van minimaal vijftig centimeter. Een week later was het water weer helder, maar dreven nog steeds diverse grote vissen dood in de sloot. Er is stank van dode dieren. De sloot, waaruit regelmatig vissen uit het water opsprongen, is nu doodstil."
Loes Elshof zegt dat ze vanuit haar omgeving begreep dat het in de planning van de aannemer beter uitkwam om nu dit werk te verrichten. "Een afweging zonder oog voor de ecologie. Dit, terwijl de natuur in volle bloei is en vissen bovendien al last moeten hebben gehad van de warmte. Voordat deze actie plaatsvond, waren er geen dode vissen in de sloot. Veel vissen zijn nu het slachtoffer van deze maai-mislukking, en het duurt jaren om weer de vissen en de ecologische balans terug te krijgen. Als dat al lukt. Ook vele tientallen bloeiende waterlelies zijn gesneuveld, in een keer zijn alle prachtige bloemen weg. Zo zonde."

Tot slot zegt Loes: "Als actief lid van de Algemene Waterschapspartij en inwoner van Pijnacker-Nootdorp wil ik de gemeente verzoeken om streng beleid hierover in de richting van de aannemer te voeren. Een boeteclausule voor dit soort ecologische missers zou een gewenst instrument kunnen zijn."

Reactie Delfland
We hebben gistermiddag Hoogheemraadschap gebeld voor een reactie op het bovenstaande verhaal. Een woordvoerder zegt dat Delfland de kwestie aan het onderzoeken is. De vraag is of het maaien in opdracht van Delfland is gebeurd. Verder is het volgens de woordvoerder zo dat er protocollen zijn in geval van zuurstofarm water. Delfland hoopt zo snel mogelijk er achter zijn wat er precies gebeurd is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant