Afbeelding

Zwanenpaar Kerkweg Nootdorp vermist: vier kinderzwanen wees

Actueel 2.331 keer gelezen

Nootdorp - In Nootdorp zijn vermoedens ontstaan van zogenoemde zwanendrift, het stropen van zwanen. Maandagavond zijn op de Brasserskade twee zwanenjongen aangetroffen die waren begonnen aan een wandeling zonder ouders. Het zwanenouderpaar werd niet in de buurt gesignaleerd, waarna buurbewoners de jonkies hebben meegenomen naar de Molenweg. Daar bevond zich nog een zwanenpaar met jongen.

"Al snel werd duidelijk dat het hier geen familieband betrof", laat Roel Schmitz weten. Hij was betrokken bij de vondst van de zwaantjes. "Na een kleine achtervolging van een jonge zwaan door een volwassen zwaan, werd het jong weer uit de sloot gehaald. Vervolgens zijn de beide jongen bij een dorpsbewoner gebracht, die zich over hen wilde ontfermen. Later op de avond werden er nog twee jongen in de buurt van de Molenweg en Kerkweg aangetroffen die alleen op stap waren. De vier zwanen zijn vervolgens samengebracht."

Zelfde nest
Nu blijkt dat deze vier zwanen afkomstig zijn uit hetzelfde nest, dat zich bevond aan het begin van de Kerkweg. Vader, moeder en de vier jonkies zijn daar zaterdagmiddag nog gezien. "Zondag zijn de jonge zwanen al alleen op verschillende plaatsen in de buurt gezien. Er zijn nu vermoedens dat hier sprake is van zwanendrift, oftewel het stropen van zwanen. Er zijn nu al recent meerdere verdwijningen van zwanen in de omgeving gemeld", aldus Schmitz. Het schijnt interessant te zijn om zwanen te leveren aan mensen die het leuk vinden om een mooie zwaan in hun eigen achtertuin te houden. Dat geeft ook de organisatie Nootdorp Ducks aan. Nootdorp Ducks heeft zich maandag ook bezig gehouden met het opsporen en samenbrengen van deze zwanenjongen.

"Wij zullen in dit geval aangifte gaan doen bij de politie van de verdwijning van deze zwanen", laten zij weten. De jonge zwanen zijn dinsdag gelukkig goed verzorgd in de achtertuin van de diervriendelijke bewoner. In het ruime kippenhok hadden ze, samen met de aanwezige kippen, alle gelegenheid om bij te komen en om op kracht te komen. Er was zelfs extra voer aangerukt door buurman Fred Tet. Toch is het niet een hele goede plek, weet Schmitz: "De jonge zwanen zijn nu op het punt waarop ze hun veren moeten gaan ontwikkelen en zeker ook de nodige tijd in water moeten doorbrengen. Daar is deze plek dan ook niet geschikt voor." Er is dan ook snel een afspraak gemaakt met de Vogel- en Egelopvang in Delft om de zwanen daar verder op te vangen. In ieder geval voor zes weken. Daarna moet het mogelijk zijn om de zwanen weer in het gebied rond de Molenweg, misschien richting de Dwarskade, een nieuw gebied te geven. Nootdorp Ducks zal zich inzetten om die actie goed te begeleiden. "We hopen dan ook dat deze vier jonge zwanen goed zullen opgroeien", besluit Schmitz.

Heeft u informatie over de verdwijning van deze volwassen zwanen of ziet u verdachte zaken rond vogels in Nootdorp? Neem dan contact op met Nootdorp Ducks via info@nootdorp-ducks.nl of WhatsApp: 06-42143332. Nootdorp Ducks zet zich in als beschermers van met name vogels in Pijnacker-Nootdorp en wil ervoor zorgen dat dier en mens op een prettige manier met elkaar kunnen samenleven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant