Als de gladiolen zijn uitgereikt en ervaringen gewisseld kan de groepsfoto worden gemaakt.
Als de gladiolen zijn uitgereikt en ervaringen gewisseld kan de groepsfoto worden gemaakt.

Vierdaagselopers ondervinden niet heel veel problemen

Actueel 1.952 keer gelezen

Rond de zestig inwoners van Pijnacker-Nootdorp en één Berkelaar die Pijnackernaar gaat worden, kwamen zaterdagmiddag naar het Raadhuisplein in Pijnacker voor de traditionele bordesfoto.

Die wordt al jaren 'gemaakt' door de Telstar/Eendracht, waarbij een functionaris van de gemeente aan alle deelnemers een gladiool uitreikt. Dat is een leuke geste en het doet het goed op de groepsfoto.

Deze keer was wethouder Ilona Jense – die zelf ook een keer deelnemer was – degene die de gladiolen uitreikte samen met kabinetsambtenaar Ellen de Baat die bij een lokale bloemist de bloemen had ingekocht. Vorig jaar waren dat er tachtig en toen was het kantjeboord. Ze waren toen precies allemaal op. Daarom had de gemeente er deze keer wat meer ingekocht en dan zul je altijd zien dat er dan minder deelnemers naar de huldiging komen. Het weer was wat onzekerder zaterdag. Er vielen voortdurend buien maar rond 17.00 uur – dat is altijd de vaste tijd – was het weer prachtig. Restaurant Fratelli zorgde op of bij het terras voor een consumptie en al snel was het één gegons van Vierdaagsegesprekken en lekker nakaarten over wat er in de voorbije week in en rond Nijmegen allemaal gebeurd is.

Er was dit jaar ook een echte militair bij, Sander, die sinds 2015 bij de Pantsergenie zit en die vond dat je toch één keer minimaal meegedaan moet hebben aan een evenement dat ooit als militaire Vierdaagse begonnen is. Getraind had Sander niet veel, maar als militair sport en loop je zo veel dat het toch wel moet kunnen.

"We hebben in het leger zo veel te doen dat er gewoon te weinig tijd is voor trainen. En de vrije uurtjes in het weekend zijn voor mij zo kostbaar dat ik niet hele dagen wil wandelen. Gelukkig ging het heel aardig – met minimaal tien kilo bepakking op mijn rug – en heb ik de vier keer veertig kilometer zonder veel problemen gelopen. We zijn dinsdag met 29 mensen gestart en daarvan hebben er 21 de eindstreep gehaald. Er waren dus best wat uitvallers."

Of Sander (26) volgend jaar weer gaat meedoen, weet hij nog niet. Hij wilde hem minimaal één keer in zijn leven gelopen hebben en dat is gelukt. En dan ga je natuurlijk ook even naar de huldiging op het Raadhuisplein.

Ook Nootdorper Paul van den Brink wilde dat één keer meegemaakt hebben: de huldiging in Pijnacker. "Ik loop al dertig jaar de Vierdaagse van Nijmegen en jullie doen dit al heel lang. En toch is het voor mij de eerste keer dat ik er bij ben. Ik was toevallig in Pijnacker voor een paar boodschappen en toen dacht ik: ik ga erheen. En het is inderdaad best leuk om met allerlei mensen even na te praten."

Paul heeft 25 keer de veertig kilometer gelopen en doet nu al een paar jaar de dertig. Dat gaat iedere dag volgens een vast schema. Zes uur starten, 3,5 uur wandelen, even stoppen voor een soepje en een broodje, weer anderhalf uur wandelen en dan rustig uitbollen. "We doen zo lang mogelijk over het laatste stukje door her en der gezellig een biertje te drinken en met allerlei mensen gesprekken te voeren. We zorgen er iedere dag voor dat we tegen vijf uur binnen komen en dan gaan we nog een tijdje door met feestvieren. Zo wil ik een Vierdaagse lopen en beleven en dat gaat al heel lang heel goed."

Peter van den Heuij – een Nootdorper die ieder jaar naar de huldiging toe komt – liep voor de 27ste keer mee. Hij was onderdeel van een groep van zeven mensen van verschillende leeftijden. "Er was een dame bij van tachtig die eerst haar kinderen heeft leren wandelen en daarna haar kleinkinderen. Met die groep was het heel gezellig. We liepen niet alleen voor onszelf en voor elkaar maar ook voor een organisatie die hulphonden inzet. Ruim 2.000 euro hebben we daarvoor opgehaald", aldus Peter die ook altijd zijn broer aan zijn zijde heeft bij de Vierdaagse van Nijmegen.

Zo hebben alle wandelaars hun verhalen. Adrie van der Kraan uit Pijnacker traint altijd door een rondje Nootdorp te lopen. Hij vertelt met verve over zijn jonge kleinkinderen die meeliepen en het niet heel eenvoudig hadden maar zich er toch doorheen geworsteld hebben met steun van opa die dan even een rugtas overnam en met goede adviezen kwam in de trant van: trek nou twee paar sokken aan, dan voel je de pijn onderaan je voeten minder.

Over het algemeen keken de deelnemers er positief op terug, mede doordat het weer prima was geweest. Geen regen en niet te warm. Deze week zou het een ander verhaal zijn geweest. Paul Scharp is met 44 deelnames waarschijnlijk recordhouder in Pijnacker-Nootdorp. Ook deze krasse tachtiger keek er positief op terug. Lekker gewandeld, nauwelijks problemen! Dat gold ook voor de internationale wandelaar Alexander Bot. Hij had alleen wat problemen gekend met het openbaar vervoer dat hem niet goed bij de startlocaties kreeg, zodat hij zijn eigen auto maar genomen had waar hij vorig jaar nog pech mee had zodat hij net te laat was voor de Vierdaagsefoto. Nu was hij ruim op tijd… (SO)

Wethouder Ilona Jense met militair Sander die minimaal één keer in zijn ‘soldatenleven’ de aan de Vierdaagse van Nijmegen wilde meedoen.
Kees van Dijk en Mies Pieterse feliciteren elkaar.
Gladiolen zat…
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant