(foto: Ingrid)
(foto: Ingrid)

Inloophuis Debora ook voor inwoners van Pijnacker-Nootdorp

Actueel 766 keer gelezen

Delft - Aan de Aart van der Leeuwlaan nummer 9 in Delft is Inloophuis Debora gevestigd. "Al zo'n 12 jaar", weet gastvrouw Margré Jas. Na haar pensionering ging ze als vrijwilliger aan de slag in het ontmoetingscentrum voor mensen met kanker. Vanaf het eerste uur is ze betrokken bij dit liefdevolle initiatief.

Haar achtergrond als maatschappelijk werkster komt goed van pas. "Praten en luisteren zijn erg belangrijk", steekt ze van wal. Samen met een veertigtal vrijwilligers zorgt ze onder andere voor de opvang van nieuwe bezoekers. "Het is natuurlijk best een stap om hier voor de eerste keer binnen te komen. Toch zeggen veel mensen, als ze een keertje zijn geweest: dit had ik veel eerder moeten doen! Je kunt binnenlopen bij het inloophuis, een kopje koffie of thee drinken, je kunt je verhaal kwijt, desnoods nog eens en nog eens. Je ondervindt de steun van lotgenoten en tijdens een activiteit ben je even niet bezig met jouw ziek zijn."

Beluister hierboven het uitgebreide radio-interview met Addy Gaemers.

De naam Debora is afkomstig van de vrouw van een van de oprichters van het inloophuis. "De vrouw van Marcel heette Debora. Ze was kinderverpleegkundige en is overleden aan kanker. Wij vinden het nog steeds een mooie naam en daarnaast is het ook makkelijker om te zeggen 'ik ga even naar Debora', dan 'ik ben naar het inloophuis voor mensen met kanker'.

Gehuild wordt er eigenlijk niet in het inloophuis. "Natuurlijk zijn er emoties en is daar ook letterlijk de ruimte voor, maar er worden ook veel leuke dingen gedaan", gaat Margré verder. "We boetseren, tekenen, schilderen en er zijn af en toe workshops." Door het verminderen van gemeentelijke subsidies en het wegvallen van sponsors wordt er tegenwoordig wel 2 euro gevraagd om mee te doen met een activiteit. Ook is het mogelijk om lekker te bewegen: Yoga, Tai Chi en Reiki worden gegeven. "Je kunt ook eens in de zoveel tijd lekker je voeten of haren laten verwennen."

Inloophuis Debora is nog niet bij iedereen in Pijnacker-Nootdorp bekend. Mensen zijn daarom van harte welkom om eens een praatje te komen maken met lotgenoten of gewoon eens mee te doen met een activiteit. 

inloophuisdebora.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant