Overall zorgt ze ervoor dat alles draait binnen Jay's Place.
Overall zorgt ze ervoor dat alles draait binnen Jay's Place.

Jolanda Wagenaar van Jay's Place: "Muziek verbindt"

Actueel 1.134 keer gelezen

Pijnacker - Lees hier het verhaal van Jolanda Wagenaar, mede-eigenaar van Jay's Place, gevestigd in Pijnacker en Bergschenhoek.

"Veel mensen denken vaak dat mooie muziek heel moeilijk moet zijn, maar dat hoeft helemaal niet perse", zegt Jolanda Wagenaar (56), geboren in Den Haag. "Als je een eenvoudig stuk heel goed speelt kan dat eigenlijk misschien wel leuker zijn dan dat iets te hoog gegrepen is." "Mijn vader speelde piano, dan zaten we vroeger soms samen achter de piano; daarom ging ik ook op pianoles. Daarna heb ik het conservatorium in Rotterdam gedaan, klassiek piano, nu doe ik meer pop en jazz. Toen ik daarmee klaar was ben ik gaan optreden en heb ik veel artiestenbegeleiding gedaan, zoals Marco Borsato en Gordon. In het verleden heb ik heel veel gespeeld en ik gaf er ook wat les bij. Op het conservatorium leerde ik Rocky kennen, we zijn dus al heel lang vrienden, en op een gegeven moment zijn we samen een dans- en muziekschool in Pijnacker begonnen. De naam was eigenlijk heel snel verzonnen, het is de J van Jolanda."

"In 2009 was er een aanbesteding van de gemeente Lansingerland die we vervolgens kregen en toen zijn we ook daar gestart, in het Polderhuis. Inmiddels zijn we daar verhuisd naar de Cultuurfabriek en in Pijnacker zitten we in wijkcentrum Tolhek. Bij ons worden veel muziek- en danslessen gegeven, maar we doen ook heel veel projecten, bijvoorbeeld met senioren, op scholen en BSO's, en we hebben leerorkesten. Recentelijk hebben we onze eindvoorstelling gehad, die duurde een hele dag. We begonnen met de kleintjes en daarna volgden ook gezamenlijke optredens. Vervolgens bouwde het op tot presentaties van de bands en tot slot volgden verschillende dansoptredens, soms ook met live muziek. Overall zorg ik ervoor dat alles draait binnen Jay's Place, we organiseren veel en hebben ook regelmatig overleg met de gemeente. Een deel van muziek is ook hoe je op het podium staat, dat je er vertrouwen en plezier in hebt. En dat er ergens iets fout ging merkt het publiek vaak niet eens."

"Het fijne van muziek is dat je iets kunt spelen dat mensen mooi vinden, dat voelt gewoon heel goed. Muziek is voor mij vooral samen spelen, dat is gewoon zo leuk. Samen spelen kan zo magisch zijn, dat gevoel als je elkaar aankijkt omdat het goed ging maar ook dat je samen om een fout kunt lachen. Er ontstaan hechte vriendschappen uit onze bands. Het maakt niet uit wie je bent, iedereen is met zijn of haar passie bezig. Ik vind het sowieso belangrijk dat mensen iets doen, of dat nou sporten, schilderen, dansen of muziek maken is. Het hoeft dus echt niet perse muziek te zijn, het gaat vaak ook om de weg er naartoe, je moet er bijvoorbeeld wel voor studeren. En dan geeft het zo'n goed gevoel als je het kunt. Waar het om gaat is dat het leuk vindt wat je doet, er iets in kwijt kunt en het iets is waar je blij van wordt. Mensen die iets doen gaan ook geen gekke dingen doen, ze hebben gewoon geen tijd om op straat te hangen. Zelf houd ik van heel veel muziek, ik vind bijna alles leuk, maar vooral jazz-gerelateerde muziek. Je kunt beter vragen waar ik niet van houd en dat is country, reggae en rock and roll. Soms vind ik muziek niet perse mooi, maar is het gewoon goed gemaakt. Over muziek praten is altijd leuk, zeker als muziek je passie is. Als ik achter de piano zit voel ik alles wegvloeien. Door muziek kom je in aanraking met mensen die je normaal gesproken niet ontmoet, je komt een beetje buiten je comfortzone. Je leert van elkaar, je helpt elkaar bij de lessen en je voelt je verantwoordelijk voor het resultaat. Het is te gek als je virtuozen hebt, maar daar gaat het ons niet om. Het belangrijkste vinden wij dat je muziek maakt op je eigen niveau. We stimuleren de leerlingen ook om hun eigen teksten en muziek te maken en het is soms waanzinnig wat daar uit komt, dat is toch te gek!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant