Mikey bij het ei waar de laatste Ovummer uit tevoorschijn gaat komen.
Mikey bij het ei waar de laatste Ovummer uit tevoorschijn gaat komen.

Krentebrobers onderweg naar nergens

Actueel 500 keer gelezen

Pijnacker - Wat hebben Big Brother, Onderweg naar Morgen en Le Petit Prince met elkaar gemeen? Je zou zeggen 'helemaal niets', maar het was vorige week allemaal te herkennen in de nieuwste productie van 'Ouwe Jongens, Krentebroob', de toneelvereniging van De Trucker die jaarlijks buitengewoon verrassend, vaak bizar, en altijd ontzettend intelligent toneel op de planken brengt. Van begin tot eind zelf geschreven en geproduceerd. Deze keer was dat 'Onderweg naar Nergens, een soort van speesopera'.

De Chinese mediamagnaat, Tai Ming, (de akelig eng geschminkte Marco van der Neut) verveelt zich. Op zijn eigen Mediaplaneet maakt hij alle tv-shows en spelprogramma's die je kunt verzinnen. Hij zet zichzelf in alle filmpjes die er zijn neer als een geweldige man. Een mooi stukje fake-news. Een van zijn twee rechterhanden, Jomi Kazoo (Pascal de Ruiter), bedenkt een Big Brother-achtig programma, waarbij wezens van verschillende planeten naar een ruimteschip worden gebliept en het samen moeten zien te rooien. Het duurt maar en het duurt maar… Een voor een zien we verschillende figuren het ruimtevaartuig The Galactic Greatness de Tweede ingebliept worden. Het wordt een bont gezelschap: de arrogante Gabianno Maggiore (Mike van Winden), kleine Mikey, een lieve jongen met het symdroom van Down (Abram Hertroys), Slak (Pieter Perrels), Gerda, een Afrivlaamse dame met schoonmaakwoede (Renda Remmerswaal) en Nudva (Jacinta van der Zwan), een zweverig meisje dat een blauw eitje bij zich draagt. Zij blijkt uitverkoren, maar dat horen we later.

Dat kleine blauwe eitje leidt al meteen tot ellende. Gabbiano wil het eitje opeten. Dat laat Nudva niet toe en vervolgens vraagt Gabbiano zich af wat hij dan met die enorme pot zout moet, die hij vervolgens over zijn schouder weggooit, bovenop Slak. En we weten wat er gebeurt als je op slakken zout gooit… Een scène, Monty Python waardig! Het ruimteschip vervolgt zijn reis, en niemand weet wie het bestuurt. Als er een storing ontstaat, moet iemand een onderdeel gaan zoeken. Dan komt er een fantastisch kunststukje. Kleine Mikey staat te trappelen om de ruimte in te gaan. En zie, daar vliegt Mikey aan een tuigje over het publiek, terwijl heroïsche muziek de Truckerruimte vult. Op de planeet van de Penisneuzen krijgt hij het onderdeel, en als held keert hij terug naar het ruimteschip. Wie het schip bestuurt ontdekken ze pas later: kapitein Fuchsia, een plant! Ondertussen zijn de belevenissen in de zaal op een scherm te zien. Omdat Tai Ming het saaaaaai vindt, stuurt hij zijn robot-assistent Bliep (Menno van Rijn) naar het ruimteschip om ervoor te zorgen dat het ei opengaat. En als dát dan gebeurt… Uit het ei, dat flink gegroeid is, komt een dan nog aandoenlijk Ovumkuiken (Matthias Geeve).

De laatst overlevende van de planeet Ovum, waar de bewoners álle kennis hebben en zich niet hebben laten indoctrineren door slechte Tai Ming. Nudva bleek uitverkoren de laatste Ovum te redden. Door de ovummers zien de ruimtevaarders hoe de filmpjes ontkracht worden. Tai Ming aait geen embryo's, hij eet ze! Uiteindelijk weten ze zich naar de planeet van Tai Ming te laten beamen. Kleine Mikey bedient het paneel: "Jappa!", en hij bliept er een over. Tot hij zelf wil gaan, maar de afstand tussen de bliepplek en de knop te groot is. Eenzaam blijft hij achter. En dan de apotheose: de ruimtereizigers van de The Galactic Greatness confronteren slechte Tai Ming met zijn gedrag. Het wordt onaangenaam. Tegelijkertijd zien we Mikey wanhopig proberen het ruimteschip zelf te besturen, nu kapitein Fuchsia door Gabianno uit zijn pot gerukt is. Aan het plafond van de Truckerzaal verschijnt een klein vliegtuigje dat zich langzaam door de ruimte beweegt, richting…? Een knal, Mikey valt dood neer, net als de reizigers bij Tai Ming. Heeft Mikey de planeet van Tai Ming geraakt? We zullen het nooit weten!

Ouwe Jongens Krentebroob speelde drie avonden achter elkaar, op 4, 5 en 6 juli voor een totaal uitverkochte Trucker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant