PPN heeft onvoldoende zicht op de werkelijke inrichting van de wijk. (foto: Martijn Mastenbroek)
PPN heeft onvoldoende zicht op de werkelijke inrichting van de wijk. (foto: Martijn Mastenbroek)

PPN: meer sociale functies en groen in Tuindershof

Actueel 667 keer gelezen

Pijnacker - In de gemeenteraadsvergadering is het ontwerpbestemmingsplan Tuindershof vastgesteld. Tussen de N470 en de Europalaan in Pijnacker wordt een duurzame en gevarieerde woonwijk ontwikkeld van circa zeshonderd woningen, waarvan veertig procent sociale woningbouw.

In Pijnacker-Nootdorp is een groot tekort aan sociale woningen, omdat de afgelopen decennia vooral koopwoningen in het duurdere segment zijn gebouwd. De gemeente kan jongeren uit Pijnacker-Nootdorp op dit moment nauwelijks een betaalbare huurwoning bieden. Progressief PN, een samensmelting van PvdA en GroenLinks, is blij met het duurzame karakter van Tuindershof en het hoge aandeel sociale woningbouw. Maar de partij heeft in de gemeenteraad ook kritiek geuit: de toekomstige wijk bestaat bijna alleen maar uit woningen. Dat terwijl het bestemmingsplan ruimte biedt aan waterberging, ecologische gebieden en verkeersfuncties. "Er is geen ruimte gereserveerd voor een school of een kinderdagverblijf en zelfs een groot veld om buiten te spelen ontbreekt", aldus de partij.

Ook vindt Progressief PN de nieuwe weg, de Laan van Buijsen, die de wijk Tuinderhof met de wijk Keijzershof verbindt, overbodig. "De bestaande wegen zijn ruim voldoende om beide wijken te ontsluiten", aldus Jan Nederveen, fractielid van Progressief PN. "De weg vormt een barrière tussen de Plas van Buijsen en Tuindershof. De weg kruist daarnaast ook fietsschoolroutes en dat is niet goed voor de verkeersveiligheid. Zonder die weg zou Tuindershof veel mooier worden. Het aanleggen van de weg kost ook een hoop gemeenschapsgeld." Daarnaast heeft de fractie twijfels over het concept van het flexibele bestemmingsplan. Jan Nederveen: "De gemeenteraad heeft nu onvoldoende zicht op de werkelijke inrichting van de wijk. Het wordt moeilijker om te waken over de ruimtelijke kwaliteit, omdat het college mag 'inspelen op de marktwensen'. Er is nog een kleine kans om het plan bij te stellen. Dat is in het najaar, als het bestemmingsplan wordt vastgesteld." Progressief Pijnacker-Nootdorp zit er bovenop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant